Šumski turizam – poučne staze kojima doista vrijedi prošetati

Znanstvenici su dokazali kako boravak u prirodi ima pozitivan utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje čovjeka. Šumski turizam ima veliki broj poklonika, jer sve veći broj stanovnika urbanih područja traži mir i tišinu kako bi odmorili od ubrzanog tempa svakodnevice. Netko će biti sretan provesti odmor opuštajući se na terasi kuće za odmor u netaknutoj prirodi, drugi će uživati u šetnjama uređenim šetnicama ili poučnim stazama. Oni aktivniji tražit će ipak nešto treće.

šumski turizam
Sadržaji za djecu u Kamačniku, foto: Grad Vrbovsko

Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske dao je mogućnost dodjele EU potpora projektima koji omogućuju dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe. Sredstva su bila namijenjena za izgradnju edukativnih staza, malih rekreacijskih objekata, skloništa, vidikovaca, za postavljanje informativnih ploča i slično. 

Šumski turizam na taj je način dodatno obogaćen, a ljubitelji prirode dobili su brojne sadržaje u kojima će moći uživati dugi niz godina. Mi ćemo vas upoznati s nekima od njih.

Edukativna staza “Put tartufa” u unutrašnjosti Istre

Vrh je malo mjesto u unutrašnjosti Istre, poznato kao istarski vidikovac. S nadmorske visine gotovo 400 metara za vedroga dana lijepo se mogu vidjeti Alpe na međi Italije, Austrije i Slovenije. U okolici je smješteno mnogo manjih mjestašca i jezero Butoniga. Nedaleko je Motovun koji poput krune na brežuljku dominira krajolikom. Veće mjesto u blizini je Buzet, gradić prepoznatljiv kao jedini hrvatski grad tartufa.

tartufi
Foto: Turistička zajednica grada Buzeta

Kod naselja Vrh, na lokaciji koja je poznata po staništima tartufa postoji 500 metara duga edukativna staza “Put tartufa”. Pogađate, sredstva za projekt stigla su iz EU, a u procesu velika zasluga ide LAG-u Sjeverna Istra.

Staza ima za cilj povećanje svijesti o važnosti očuvanja te vrijedne gljive, očuvanja njenog staništa i razvoja dodatnog turističkog proizvoda. U konačnici tartufi se povezuje s bogatom eno-gastronomskom ponudom ovoga kraja.

poučna staza
Foto: LAG Sjeverna Istra

Na samoj stazi postavljeni su smjerokazi, klupice i edukativne ploče s informacijama o flori i fauni, biološkoj vrijednosti tartufa, karakteristikama staništa te o načinu ulova vrijedne gljive. Predstavljeni su karakteristični psi za ulov tartufa te sam proces “lova na tartufe”. I upravo se lov posljednjih godina razvija kao turistički proizvod i svojevrsni brend ovoga kraja.

Želite li uživati u prirodi i napasati oči prekrasnim vidicima, svakako prošećite ovim područjem! Usput ćete doznati korisne i zanimljive informacije i kući se vratiti bogatiji za predivno novo iskustvo.

staza tartufa
Foto: LAG Sjeverna Istra

Edukativne staze i pješački putevi uz Kanjon Kamačnik

Kanjon Kamačnik za mnoge je jedan od najljepših bisera Gorskog kotara. To je i mjesto gdje ćete se, vjerovali ili ne, i u vrijeme najvećih vrućina uspjeti rashladiti! Šetnica u kanjonu Kamačnik zbog blagog uspona predstavlja idealno izletište za obitelji, individualce svih dobi te sve ljubitelje očuvane prirodne baštine.

///Gorski kotar neodoljiva prirodna oaza za dobro raspoloženje

Kamačnik obilaze brojni zaljubljenici u šumski turizam i očuvane prirodne ljepote, rekreativci, planinari. Jednom riječju svi oni koji žele pobjeći od usijanog asfalta ili užurbanog načina života. Kako bi se posjetiteljima pružili dodatni zanimljivi sadržaji, uz sami vodotok uređuju se i oplemenjuju pješački putevi.

šumski turizam
Foto: Javna ustanova Priroda

Javna ustanova Priroda i Grad Vrbovsko, prijavili su se na natječaj i bespovratnim sredstvima uspostavili turističko-edukativnu stazu uz tok Kamačnika ukupne dužine oko 1.600 metara. Projektom se stvorio ugodan i pomalo bajkovit ambijent za šetače. Tematska staza oplemenjena je edukativnim panelima, odmorišnim zonama i prostorom namijenjenim za igru s tunelima od pruća, a nadovezuje se na postojeće tematske i pješačke staze.

šumski turizam
Foto: Javna ustanova Priroda

Kroz četiri edukativne cjeline posjetitelji mogu saznati zanimljivosti o biljnom i životinjskom svijetu samoga kanjona i toka Kamačnika kao i o fenomenu krškog izvora. Vodotok Kamačnika dugačak je preko tri kilometra, krase ga brojne kaskade, brzaci i manja slapišta. Na nekoliko lokacija duž staze postavljeni su paneli na kojima su opisane prirodne osobitosti Kamačnika. Tu su također klupice za odmor i uživanje u krajobrazu i zvukovima prirode. Neposredno uz potok na livadi postavljeni su didaktički elementi za igru.

šumski turizam
Foto: Javna ustanova Priroda

Prije ovoga projekta završena je i posjetiteljima prezentirana glazbeno-didaktička Panova staza. Na njoj je postavljeno više instrumenata: gong, zvono s notama, ksilofon, rog i potočne orgulje. Pa ako već niste imali priliku udariti u gong na predivnom Kamačniku, svakako je vrijeme da to učinite!

Nacionalni park Risnjak nudi brojne šetnice

Nacionalni park Risnjak omiljena je destinacija ljubitelja aktivnog odmora s više od 100 kilometara označenih planinarskih staza. Ovaj park stanište je velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa, koji se zaista rijetko susreću, ali ako ste rođeni pod sretnom zvijezdom, moguće je da i to doživite.

risnjak, euroazijski ris
Foto: Goran Rihelj

///Risnjak skriva tri europske zvijeri te čak 1148 podvrsta flore

Nacionalnim parkom proglašen je davne 1953. godine. NP Risnjak obiluje dubokim ponikvama, krškim obroncima i predivnom nedirnutom šumom jer je priroda ovdje sama sebi gospodarom. Naziv je dobio po svojem najpoznatijem, ali i vrlo ugroženom stanovniku – risu. Srećom, unatrag nekoliko godina aktivno se radi na povećanju brojnosti ove ugrožene vrste.

Inače, Risnjak se prostire na preko 6.000 hektara površine u području Gorskog kotara. Obuhvaća masiv Risnjak, Snježnik te hidrogeomorfološki spomenik prirode – izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom. Vrelo Kupe izuzetno je atraktivno područje i još neodgonetnuta zagonetka jer je jedno od najdubljih vrela na hrvatskom tlu.

šumski turizam
Izvor fotografije: Nacionalni park Risnjak

Najviša točka parka, vrh Veliki Risnjak, izdiže se na 1.528 metara nadmorske visine, a najniža se smjestila na 290 mnm u dolini Kupe. S planinskih masiva Risnjak i Snježnik pruža se prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju. Ova dva masiva predstavljaju prirodni most između Alpa i dinarskih planina te se stoga smatraju značajnim ekološkim koridorom za biljke i životinje.

risnjak

Predlažemo što posjetiti i naučiti u Nacionalnom parku Risnjak – šumskom kraljevstvu s kojeg se pružaju najljepši vidici

Edukativne staze u Risnjaku

Risnjak je pravo šumsko kraljevstvo i upravo su mu guste šumske zajednice osigurale kartu za ulazak u društvo nacionalnih parkova. Sada svi zaljubljenici u šumski turizam ondje mogu uživati i u edukativnim stazama. Naime, JU NP Risnjak, koja upravlja parkom, prijavila se na natječaj iz Programa ruralnog razvoja za projekt Edukativne staze u risnjačkom masivu. Lokacije projekta su planinarske staze od upravne zgrade u Bijeloj Vodici (Crni Lug) prema vrhu Risnjaka i staza od ulaza na Vilju također do vrha Risnjaka.

šumski turizam
Izvor fotografije: Nacionalni park Risnjak

Ulaganjem u uređenje staza, postavljanjem informacijskih i edukacijskih ploča, postavljanjem smjerokaza te ulaganjem u odmorišta i nadstrešnice, postigla se veća razina edukacije i širenje znanja o šumi, održivom gospodarenju šumama i zaštiti okoliša. Projekt uređenja staza osmislio je Ivan Juretić, inače planinar i prirodnjak. Upravo je on unio poseban izgled postavljenih klupica duž staza kakve se namjeravaju postavljati i ubuduće.

Bez straha od susreta s velikim zvijerima, ako se nađete u blizini, preporučamo prošetati i prostranom livadom Lazac, ali i Poučnom stazom Leska koja se smatra prvom takvom stazom otvorenom u zaštićenim područjima. Risnjak je za posjetitelje vrlo dostupno područje, do svih atrakcija dolazi se jednostavno i bez posebnih priprema ili opreme.

šumski turizam
Foto: Blanka Kufner

Planirate li već polazak?

Obnovljena Ivanečka piramida s koje pogled seže sve do Alpa

Sredinom 2018. godine otvorena je novoobnovljena piramida na Ivančici, najvišoj planini sjeverozapadne Hrvatske. Ivančica je prekrasna destinacija za ugodne šetnje s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora. Sjeverna padina koja se spušta u dolinu rijeke Bednje ima izrazito planinsko obilježje, strma je i slabo razgranata.

ivančica
Foto: Branko Težak/ HPD Ivančica

Obnova ivanečkog i nacionalnog simbola planinarstva starog više od 90 godina, provedena je također zahvaljujući bespovratnoj potpori iz Programa ruralnog razvoja. Korisnik potpore je Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica Ivanec. Provedba se odvijala na vršnom dijelu planine Ivančice, na 1.061 metara nadmorske visine, u području ekološke mreže. Važnost projekta očituje se prije svega u očuvanju kulturne baštine ivanečkog kraja koja je neraskidivo povezana s najvećim i najljepšim prirodnim potencijalom – planinom Ivančicom.

///Hrvatska uskoro dobiva 13. park prirode – doznajte gdje se nalazi

Navedena kulturna i prirodna baština stvara jedinstveni turistički potencijal, a koji je kao takav prepoznat i od strane jedinice lokalne samouprave. To potvrđuje kapitalni gradski projekt izgradnje Muzeja planinarstva, jedinog takvog u državi. Provedba predmetnog projekta zaokružuje stoljetnu planinarsku ivanečku priču. Preteča piramida koja je predmet obnove u projektu izgrađena je davne 1893. godine i bila je drvena, a piramida koja je obnovljena u svojem metalnom obliku datira iz 1929.

ivančica
Foto: Ivan Borovečki/ HPD Ivančica

Projekt je podržao i Hrvatski planinarski savez čiji su predstavnici nazočili svečanom otvorenju novoobnovljene piramide u povodu 120 obljetnice HPD-a Ivančica Ivanec. Lokalno kulturno-umjetničko društvo uveličalo je svečanost otvorenja piramide tako što je zaplesalo i zapjevalo na 10 metara visokoj građevini, a iz koje pogled seže sve do Kamniških i Julijskih Alpa. Vidikovac je bez premca po vidiku zbog središnjeg položaja u Zagorju, a uvjeriti se možete i sami. Gojzerice, ruksak i put pod noge!

Zašto se upisati u Upisnik šumoposjednika?

Prema Zakonu o šumama, šumoposjednik je definiran kao pravna ili fizička osoba, vlasnik i/ili posjednik šume, koja gospodari tim područjem. Upisnik šumoposjednika je sustav koji sadrži razne informacije o šumoposjednicima, a koje se koriste u provedbi mjera šumarske politike, ali i za vođenje statistike.

tatre
Foto: Blanka Kufner

Većina vlasnika i posjednika šumskih područja nije upoznata s prednostima upisa u Upisnik pa ih nije na odmet navesti. Prednosti su: mogućnost korištenja potpora, mogućnost korištenja sredstava iz Fonda za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ), legalitet na tržištu te mogućnost pružanja usluga u turizmu na šumskom području.

Šumski turizam – pružanje usluga u šumi šumoposjednika

Putnike danas sve više zanimaju razni posebni oblici turističke ponude, vole isprobavati novitete i uvijek će ih privući originalna ponuda, nešto što još nisu imali priliku iskušati. Posebni doživljaji su ono što bi domaćini trebali češće nuditi. Oni aktivniji tražit će uzbuđenje u klasičnim ili avanturističkim sportovima, a iskusni će lovci i ribolovci usluge i mjesta specifične za ovu vrstu odmora i rekreacije. No, mi se ovdje referiramo na šumski turizam odnosno na one koji jednostavno vole uživati u prirodi te ponešto naučiti.

risnjak
Izvor fotografije: Nacionalni park Risnjak

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.