Suvenir bez kojeg se iz Srijema ne vraća kući: Beč mu se divio, carevi ga obožavali, a pio se i na Titanicu

Bermet se služio se na dvorovima srednjovjekovne Europe. Svojim je aromama oduševio i aristokraciju Austro-Ugarske monarhije, uključujući i habsburšku caricu Mariju Tereziju, a servirao se i uz fine delicije na Titanicu.

bermet
Izvor fotografije: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

Je li desertno vino bermet (njemački vermut) toliko zbunilo i omamilo kapetana Titanica da je previdio veliku ledenu santu koja je te noći u travnju 1912. bila kobna za putnike ovoga broda? Iako više u šali, ovo su pitanje postavili neki nakon što je boca bermeta s etiketom Sremskih Karlovca – gdje se već stoljećima proizvodi ovo aromatizirano vino – prema legendi doista pronađena u Titanicu. Iz njegove olupine izvadili su je čak 73 godine nakon što je brod potonuo.

Kako se bermet tamo našao? Vjerojatnije je da je neki domišljati i poduzetni Srijemac pokušao otpremiti pokoju butelju u Ameriku, nego da ga je sommelier s Titanica uvrstio u svoj izbor vina. Bilo kako bilo, ovo aromatizirano vino (ili rakija, kako bi neki rekli) oduševilo je brojna (aristokratska) nepca kroz povijest. Danas oduševljava brojne poklonike, pa čak i one koji nisu ljubitelji vina ili rakija.

Spasio ih vojske

Kad je nešto dobro i zanimljivo, onda se oko toga lome koplja. Tako je i s bermetom. Svojataju ga svi, pa Wikipedia tvrdi kako je daleko najcjenjeniji bermet iz kontinentalne Hrvatske, točnije iz vinogorja Samobor.

bermet
Bermeti obitelji Filipec, foto: Janja Severović

S time se, dakako, ne bi složili u Sremskim Karlovcima, gdje tvrde kako je baš njihov bermet najcjenjeniji zbog svoje autentičnosti. Naime, priča se kako je carica Marija Tereza, za sve svoje zabave naručivala baš bermet iz Srijemskih Karlovca. Toliko je bila oduševljena ovim aromatičnim vinom s čak 27 različitih biljaka da je građane Sremskih Karlovaca oslobodila obnašanja vojne dužnosti. Znate li zbog čega??? Kako bi imali vremena proizvesti bermet! Povijesna istraživanja o ovim krajevima otkrivaju podatke s kraja 18. stoljeća. Prema njima su bečki hotelijeri raznim poticajima nastojali privući vinare iz Sremskih Karlovaca da otvore svoj restoran u Beču, u kojem bi se posluživao samo bermet.

Tajni recept

Iako svaka obitelj ima svoj tajni recept za pripremu ovog vina, poznato je kako se bermet pravi od grožđa i različitog ljekovitog bilja. Među njima je najkarakterističniji pelin, koji vinu daje gorčinu, dok cvjetovi drugih biljaka bermetu daju miris i slatkasti okus. Najčešće se stavljaju anis, kadulja, korijander, klinčić, kora od limuna…, a neke recepture sadržavale su i suhe smokve, rogač, grožđice, pa čak i grubo narezan hren i muškatni oraščić.

Bermet se poslužuje kao aperitiv – glavni zadatak mu je, naravno, otvoriti apetit. U prosjeku sadrži 16 do 18% alkohola, a najbolje je poslužiti ga na temperaturi od 18 do 20 stupnjeva. Odlično se sljubljuje s desertima, a u Srijemskim Karlovcima tradicionalno s “vanilicama”, kolačićima nadjevenim džemom i posutim šećerom u prahu.

Ono što je Traminac među vinima, Traminka je među rakijama. Sjajan je aperitiv kojem je teško odoljeti

Traminac i Traminka

Traminac je sorta koja se tradicionalno uzgaja na području Iloka. Zbog svoje arome i punoće okusa po mnogima je najbolje vino Srijemskog vinogorja. Služilo se na krunidbi kraljice Elizabete II., a kao suvenir iz Hrvatske 2016. kući u London su ga ponijeli princ Charles i Camilla. Osim vina, od traminca se proizvode i vrhunske rakije. No pokušate li na internetu pronaći informaciju gdje kupiti Traminku, morat ćete poprilično “kopati”, jer su informacije o ovoj voćnoj rakiji vrlo šture.

Doduše, navratite li u Ilok, domaći će vas prvo uputiti na obiteljsko gospodarstvo Barbarić. Tamo se po staroj recepturi, a uz pomoć novih tehnologija, proizvode različite voćne rakije, među kojima i – Traminka. Dapače, Traminka tamo ima posebno mjesto, budući da je, uz viljamovku, osvojila zlatnu medalju na međunarodnom sajmu u Novom Sadu. Na obiteljskom gospodarstvu Barbarić reći će vam kako su se voćne rakije, baš kao i iločki vinjak, nekada proizvodili u starom kazanu u kojem se nije mogla postići ujednačena kvaliteta. Suvremeni strojevi za destilaciju danas u potpunosti čuvaju karakterističan okus i miris voća, čime je i kvaliteta proizvoda zagarantirana.

Foto: Borna Subota

Lijek protiv svih boli!

Rakija nam vraća boju u lice, kažu naši stari. Uz nju se bolje druži, baš kao što ju vade kao asa iz rukava kad treba zaliječiti bolove u želucu ili gripu. Nema boljeg lijeka od rakije! A još kad je napravljena od sorte traminac, koja ima visoki postotak sladora i optimalan sadržaj kiselina, ovo strong drink with good spirit, kako mu često tepaju, lako će zaintrigirati sva nepca.

Na predstavljanju Srijema i Slavonije u Šibeniku, u hotelu King Kresimir, od traminke i soka bazge kreiran je vrlo pitak, osvježavajući i neobičan koktel, koji je kao stvoren za toplije doba godine. Preporuka osobito onima koji nisu ljubitelji rakija. A sada u hladnije dane rakija će vas i ugrijati.

///SRIJEM I SLAVONIJA: Nisu ceste vina, na Istoku su hit Putevi voćne kapi

bermet
Izvor fotografije: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

Uputite li se još koji kilometar istočnije od Iloka, u vojvođanski kraj, potraga za traminkom neminovno će vas odvesti do obitelji Slavnić. U podnožje Fruške gore, u Vrdniku, kolijevka je obiteljske proizvodnje licenciranih rakija. Znanje i vještinu u pečenju rakija od svojeg je djeda i oca naslijedio Vladislav Slavnić. Tamo nastaju rakije od kruške, jabuke ili marelice, ali i jedna sasvim posebna. Napravljena je specijalnim tehnološkim postupkom od grožđa traminca i neoplanta inače vinske sorte bijelog grožđa, tj. križanca smederevke i traminca.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.