Sva raskoš seljačke kuhinje: Beli žganci, Vrbovečka pera, Plešivički copanjek, Gibanica i Rudarska greblica


Brašno, voda, sol, jaje, malo ulja. Samo to i iskusne ruke. To su okusi Zagrebačkog kraja. Topli i mirisni od mekanog tijesta sa slasnim punjenjem, neka od najpoznatijih autohtonih jela hrvatske kuhinje, neka zaštićena nematerijalnim kulturnim dobrom u svojoj su osnovi jednostavna seljačka jela.

Kravica je davala mlijeko za sir i vrhnje, a koke su davale jaja. Toga je bar uvijek bilo, a vrijedne domaćice usavršile su umijeće izrade tijesta, koje nam danas izgleda tako zahtjevno i složeno, a nekoć je bilo uobičajena kućna radinost, tradicija koja se prenosi s naraštaja na naraštaj.

1. Beli žganci

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jelo kakvo su spravljali naši stari, bijeli žganci, tradicija je turopoljskog kraja i ako vas put odnese u Veliku Goricu svakako ga kušajte. Kada su bijeli žganci u pitanju, oni nemaju veze s kukuruznom krupicom već su osnovni sastav krumpiri. I vas će osvojiti bijeli žganci s tropom.

2. Vrbovečka pera

Vrbovečka pera ima dugu tradiciju proizvodnje, a njena receptura prenosi se s koljena na koljeno. Posebnost vrbovečke pere je što se izrađuje od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od sira, vrhnja, jaja, soli s dodatkom brašna ili krupice, bez drugih sirovina u smjesi. Također vrbovečka pera uvijek je okruglog oblika.

3. Plešivički copanjek

Copanjek je plešivička tanka gibanica sa svježim kravljim sirom i sezonskom zelenjavom, autohtoni recept jaskanskog kraja. Ime je dobio prema riječi ”copati” što znači umijesiti vješto i brzo! Stoga, ajmo copati! Pravi tradicijski recept pronađite ovdje.

4. Gibanica

Dizana savijača, takozvana gibanica, s makom ili orahom slastica je koja se u Zagrebačkom zelenom prstenu pripremaju u svim svečanim prilikama, pa tako i za Božić, Novu godinu ili Uskrs. Doznajte kako se gibanica priprema bez vage, što to znači prehladiti tijesto i što učiniti da uspije svaki put……

dugoselska gibanica

U ovoj smo karanteni učili, a možda i naučili kako peći kruh. Sada je vrijeme da naučimo i neke kompliciranije stvari – na primjer, kako se radi gibanica (orahnjača)! Koji je vama najdraži okus?#visitzagrebcounty

Posted by Turistička zajednica Zagrebačke županije on Tuesday, May 19, 2020

5. Rudarska greblica

Greblica je ogledni primjer kako od nečeg jednostavnog, što se nekad vezalo uz siromašne rudare, stvoriti nešto ukusno i kompleksno. Priprema ovoga “tenkog kolača” veže se uz povijest rudarstva u Rudama jer je to bio uobičajeni obrok za rudare, a s vremenom je prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici. Najpoznatija priprema je ona sa sirom i orasima te sirom i zelenjem, kao što su špinat, blitva ili kopriva. Slatke varijante Rudari ne priznaju, idealno ju je probati na manifestaciji koja joj je posvećena, Danima Rudarske greblice. Treba znati i da je Ministarstvo kulture 2007. proglasilo pripremu Rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom, te kako je Greblica 29. hrvatski proizvod zaštićena naziva u Europi.

Da bi kolač nosio ime Rudarska greblica, moraju se slijediti osnovna pravila. Ona mora biti slana, nadjevena samo sirom ili sirom s dodacima (orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, špinat), a tijesto ne smije biti debelo niti se smije dodavati puno kvasca.

Čuvaju svoju tradiciju

Krilatica “s farme na stol” u Zagrebačkoj županiji nije pomodnost, nego način života, oduvijek. A stol nije nimalo malen. Zeleni zagrebački prsten većinom je ruralni kraj. S ovih plodnih polja hrana je stizala i još uvijek stiže u Zagreb. Dobar dio danas poznatih i omiljenih tradicionalnih recepata izvorno je nastajao baš ovdje, u ovim selima, od namirnica koje su bile bliske i dostupne, a vrijedne ruke pretvarale su ih u jednostavna svakodnevna jela ili svečanu gozbu za obitelj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jaja, mliječni proizvodi, brašno, krupica, u rjeđim prilikama meso, sezonsko voće i povrće iz vlastitog vrta – sve je to temelj domaće kuhinje zagrebačke okolice. Cijelo područje, i Prigorje, i Moslavina, i Turopolje, i Jaska, i Samobor, i Zaprešić, svi njeguju sličan kulinarski identitet, no opet svaki kraj ima svoje posebnosti i autohtone specijalitete. Restorani i domaćinstva Zagrebačke županije cijene tradiciju i jedva čekaju da obilno ispričaju svoju priču na tanjuru – na vama je da ih posjetite i istražite.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.