Svi na Cres: Swim for scampi uvod u četvrti “Creski kaić”

Creski kaić, događanje posvećeno očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, već četvrtu godinu za redom privlači brojne posjetitelje u grad Cres. Od 30. svibnja do 5. lipnja. posjetitelji će moći uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi te briškuli i trešeti, odličnom zabavnom programu i brojnim koncertima, a sve će upotpuniti gastronomske delicije koje će se pripremati u sklopu događanja.

Kao uvod u Creski kaić u Valunu u subotu, 28. svibnja u pitoresknom ambijentu Valuna kreće smotra tradicijskih plovila na jedra uz vrhunske gastronomske delicije od kvarnerskog škampa. Ljubitelji plivanja mogu se okušati u jedinstvenom plivačkom maratonu “Swim for scampi” duljine jedan kilometar. Nakon plivanja potražite posebne menije na bazi kvarnerskog škampa uz vrhunska domaća vina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svečanom otvorenju Creskog kaića koje će se održati u ponedjeljak, 30. svibnja 2022. prethodit će brodograditeljska radionica ispod gradske lože u sklopu koje će se obnoviti stara barka koja će se spustiti u more na samom otvorenju.

Program otvara nastup Puhačkog orkestra Josip Kašman, slijedi izložba Zajednice Talijana Cres i Creskog muzeja, a u 20 sati spušta se obnovljena drvene barke u more što je službeno znak početka ovogodišnjeg Creskog kaića. Prvi dan donosi i početak turnira u boćanju, koji je posebno atraktivan svim posjetiteljima, obzirom da je boćalište postavljeno na samo nekoliko metara od mora, u samom centru grada Cresa, a večer će završiti koncertom klape Burin.

U utorak, 31. svibnja u cresku će luku uploviti tradicijski brod Nerezinac, koji će činiti posebno atraktivnu kulisu obzirom da se radi o muzeju na otvorenom. Posjetitelje će zabaviti i turniri u boćanju, briškuli i trešeti, dok će se za gastro ponudu pobrinuti Zajednica Talijana Cres koja će posjetiteljima ponuditi degustaciju tradicionalnih creskih jela.

Ne propustite Cresku butegu, sajam tradicionalnih creskih proizvoda i suvenira, a večer uz more upotpunit će koncert klapa Teha i Čikat, koje će zapjevati s morske pučine, s palube broda Nerezinac.

Srijeda, 1. lipnja donosi hvaljenu hit komediju “Casabianca” u izvedbi Maria Lipovšeka Battifiace i Irene Grdinić, a četvrtak je u znaku finala turnira u boćanju, briškuli i trešeti te radionica tehnike pergamano uz nastupe creskih malih mažoretkinja i Tria Asi. Bit će predstavljena i monografija “Svjetioničarski libar mali” u čast 150 godina svjetionika Kovačine.

Petak, 3. lipnja, označit će dolazak i okupljanje tradicijskih plovila te početak međužupanijskog prvenstva Sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu, ali i glasno te posjetiteljima vrlo atraktivno, Otvoreno prvenstvo Cresa u “Mori cantadi”, staroj otočnoj igri iz vremena Rimljana, koje će u 17:30 sati započeti u Gradskoj loži. Svi zainteresirani moći će saznati više o Life Delfi projektu i aplikaciji za prikupljanje podataka o morskim sisavcima Marine Ranger, a sva događanja pratit će priprema i degustacija pečene ribe iz uzgajališta Orada Adriatic. Još jedno posjetiteljima vrlo atraktivno događanje, natjecanje u potezanju konopa, održat će se na Trgu Frane Petrića od 20 sati.

Subota, 4. lipnja donosi veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića. Sve započinje u jutarnjim satima natjecanjima u podvodnom ribolovu i udičarenju, dok će centralno događanje Creskog kaića, regata tradicijskih barki, startati točno u podne. Trgom Frane Petrića širit će se neodoljivi mirisi poslijepodne kada počinje Brudetijada, tradicionalno natjecanje u kuhanju brudeta od ribe, a kako za dobar brudet treba vremena i ljubavi izbor najboljeg brudeta i degustacija održat će se u 19 sati. Posebna atrakcija zadnje večeri Creskog kaića, bit će igra jedara i svjetla koju će stvoriti spoj svjetlosnog showa i noćne plovidbe tradicijskih plovila. U nedjelju, 5. lipnja Creski će kaić zatvoriti Jazz koncert Filip Flego Quarteta na kaiću.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Fotografije: Robert Sablić, izvor: Turistička zajednica Cres

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.