Svibanj u Varaždinu uz glazbu, tradicijske obrte i neizostavne Purgare

- Oglas -

Subotnja kava u varaždinskoj povijesnoj jezgri, uvijek fina i lijepa zbog predivnih gradskih vizura koji okružuju svaki trg i ulicu pješačke zone, od subote 14. svibnja bit će još ljepša i zanimljivija. Od tog se dana, naime, na najpopularnije lokacije za subotnje uživanje u kavi, društvu i Varaždinu, vraća “glazbena subota”, projekt koji ljepotama subotnje kave, daje “soundtrack”.

Omiljena subotnja aktivnost Varaždinaca i sve brojnijih posjetitelja tako će s balkona dviju možda i najprepoznatljivijih varaždinskih palača, Županijske palače i palače Sermage te iz glazbene kamperice na Korzu biti oplemenjena raznovrsnim i vječnim melodijama svih stilova koje će izvoditi varaždinski glazbenici.

Proljeće budi Trg tradicijskih obrta

Trg tradicijskih obrta je oduvijek, a posebno otkad je dobio novo, nagrađeno ruho, jedan od omiljenih turističkih punktova u Varaždinu. Pet postojećih obrtnika koji na njemu rade i stvaraju, redovito organiziraju prezentacije svojih proizvoda i umijeća, a u subotu 14. svibnja 2022. održat će se turistička prezentacija licitarstva Galović.

Tog će dana, tako, u dva termina, licitari Galović održati prezentaciju svoje vještine izrade tog tradicionalnog i vrlo popularnog suvenira, jednog od najprepoznatljivijih simbola kajkavskog dijela Hrvatske.

Točno u podne

Varaždinska građanska garda, popularni Purgari, jedna su od najstarijih i najslavnijih hrvatskih povijesnih postrojbi te su neizostavni dio varaždinske kulture i identiteta. U svojim elegantnim i prepoznatljivim uniformama Purgari su postali i važna turistička atrakcija po kojoj mnogi posjetitelji pamte svoj izlet u Varaždin.

Prije nekoliko godina pokrenuli su novu tradiciju – subotnji podnevni pucanj iz topa ispred Starog grada koji je, praktički odmah, postao jednako popularan kao i njihova spektakularna subotnja izmjena straže pred Gradskom vijećnicom. Stoga, kada se nađete u Varaždinu u subotu i čujete glasan pucanj – ne brinite, to varaždinski Purgari gradu i svijetu obznanjuju da je kucnulo podne.

Naslovna fotografija: Glazbena kamperica na Korzu/ Turistička zajednica grada Varaždina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.