Teatar Amadeo – prvo javno kazalište grada Zagreba

Palaču Amadeo – “kuću s plesnom dvoranom” – podigao je 1796. godine grof Antun Pejačević u današnjoj Demetrovoj ulici na gornjogradskom bedemu. Tu su se od 1797. održavale kazališne predstave, a prvo gradsko javno kazalište poznato kao „Amadeov teatar” nalazilo se u palači 1807. do 1834. godine.

Amadeov teatar osnovan je u Zagrebu 1797. i djelovao je sve do 1834. godine, a ime je dobio po svom osnivaču mađarskom grofu Antonu Amadeu de Varkonyu, velikom županu zagrebačkom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Amadeov teatar bio je javna kazališna dvorana, koju bi njezin vlasnik iznajmljivao principalu družine s najboljom ponudom. Za kazališne predstave i druge priredbe tiskani su plakati, ulaznice, oglasi i reklame. Predstave su se u teatru izvodile uglavnom na njemačkom jeziku, tek ponekad na latinskom, a 1832. i 1833. u Amadeovu teatru njemački su glumci izveli prve javne i profesionalne predstave na hrvatskoj kajkavštini. U tom je razdoblju Dragutin Rakovac na kajkavski preveo dvije komedije Kotzebuea, a Josef Schweigert – redatelj i glumac njemačke družine koja je tada nastupala u Amadeovu teatru – uprizorio je predstave Ztari mladosenja i kosharice, Vkanjeni Vkanitel i Ztari zaszebni kuchish Petra III. Sve tri predstave izveli su njemački glumci koji – razumljivo – nisu bili vični hrvatskoj kajkavštini, pa su se na plakatu zadnje predstave ispričali kako će njihova „ostra marljivozt slomiti“ sve jezične prepreke.

U Amadeovu teatru igran je sveukupni njemački repertoar standardnih obilježja tadašnje austrijske provincije: drame, opere, baleti, te posebna vrsta lakših komada s pjevanjem koja će se kasnije pretvoriti u operetu pod imenom Singspiel.

Zanimljiva je činjenica kako se današnja Demetrova ulica u doba Amadeova teatra nazivala Blatnom i Kazališnom ulicom. U palaču Amadeo 1869. godine je preseljena prirodoslovna zbirka i muzejska knjižnica Narodnog muzeja, a danas se u zgrad

i nalazi jedan od najvećih muzeja u Hrvatskoj – Hrvatski prirodoslovni muzej, trenutno zatvoren za posjetitelje zbog radova na obnovi.

U atriju palače od 2000. godine ljeti se održava Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo. Prostor atrija svojom arhitekturom i akustikom čini jedinstven okvir za kazališne predstave i koncerte, te raznovrsna multimedijalna događanja. Scena Amadeo već je godinama jedina zagrebačka ljetna polivalentna scena čiji program traje tijekom srpnja, kolovoza i rujna, a tijekom sezone izvede pedesetak kazališnih predstava, koncerata i filmskih projekcija.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.