The Weekend Away sniman u prostorijama Etnografskog muzeja Split

Na Netflixu se počeo prikazivati film “The Weekend Away”, sniman prošle godine i u prostorima Etnografskog muzeja Split, točnije terase i stubišta Vestibula.

Pjesma na špici filma je instrumentalna verzija skladbe “U plavu zoru’” jedine pjesme na hrvatskom jeziku koju izvodi američki orkestar Pink Martini s kojim je Glazba.hr nedavno objavila intervju. Originalni tekst pjesme napisao je splitski fotograf Mario Lalich navodi Etnografski muzej Split

Etnografski muzej Split, smješten neposredno pored Peristila, središnjeg trga Palače, u zdanju koje već samo po sebi ima izuzetnu kulturnu te povijesno-graditeljsku važnost, te uz prezentaciju izrazito vrijednih etnografskih zbirki koje nam predočavaju nekadašnji život Splićana, otočana i težaka Dalmatinske zagore, tvori jedinstvenu kulturnu nadopunu prilikom turističkog obilaska grada Splita. 

Naime, ono po čemu je ovaj muzej jedinstven jest činjenica da se prostor muzeja nalazi na mjestu gdje su u 4. st. bile carske odaje, odnosno spavaće sobe cara Dioklecijana, kao najintimniji dio Palače.

Stalnim postavom predstavlja elemente tradicijske kulture Dalmacije i kulturološki je veoma zanimljiv budući se ovdje susreću dvije etnografske kulturne zone: dinarska karakteristična za dalmatinsko zaleđe te jadranska karakteristična za otoke i priobalni dio, od kojih svaka obiluje svojim posebnostima.

Posjetitelji se imaju priliku upoznati s tradicijskim načinom odijevanja i ukrašavanja stanovnika Dalmacije, a predstavljaju se promjene u odijevanju novijeg vremena. Nadalje, predstavlja se tradicijsko oružje ovog područja i pojedini primjerci tradicijskog rukotvorstva i pokućstva. Osim toga, posjetitelj će doživjeti vjeran ambijent pučke sobe namještene autentičnim namještajem s početka prošlog stoljeća.

Osim u stalnom postavu i privremenim izložbama koje se izmjenjuju u prizemlju Muzeja, posjetitelj može uživati i u samoj arhitekturi izložbenog prostora. Najstariji arhitektonski dijelovi vezani su uz sam osnutak palače početkom 4. stoljeća. Dalje, u prostoru Muzeja nalazi se i jedna od najstarijih crkvi grada Splita, crkva sv. Andrije de Fenestris iz 7. stoljeća.

Kroz dvor ranosrednjovjekovne palače splitske obitelji Božičević-Natalis, u kojemu se nalazi zdenac s obiteljskim grbom, posjetitelj će doći do rimskog stubišta koje ga vodi do krova Vestibula s kojega se otkriva prekrasan pogled na jezgru i okolicu Splita, kao i na more i obližnje otoke.

Izvor: Etnografski muzej Split

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.