Tkon – turistička destinacija s pomorskom pričom

Tkon je ribarsko mjesto na otoku Pašmanu, gdje mala brodogradilišta još uvijek grade drvene brodice po narudžbi i gdje još uvijek proizvode ribolovnu opremu. Iako je Tkon relativno mala općina obzirom na površinu i broj stanovnika, ponosi se prelijepim plažama, pješčanim uvalama, i iznad svega – obalom okruženom kristalno čistim morem. Zapadnu i jugozapadnu stranu otoka obilježava strma obala, puna škrapa i hridi, koja je ispresijecana uvalama i malim, pristupačnim zaljevima. Zbog toga je u Općini izražen robinzonski turizam.

Općina Tkon priprema se za novu turističku sezonu promotivnim video materijalima koji su dostupni na YouTube kanalu projekta Arca Adriatica. Video materijali, koji su nastali u sklopu projekta, imaju za cilj promovirati turističku destinaciju Tkon, ali i prekogranično područje projekta odnosno Hrvatsku i Italiju s posebnim naglaskom na pomorsku baštinu.

Nematerijalna i materijalna baština općine sačuvana je i njeguje se organizacijom raznih manifestacija. Tako se pomorska baština, vještine i zanati njeguju kroz tradicijsku regatu „Đir po konalu” i kroz utrku kaića u sklopu Ribarske noći. Ljubitelji aktivnog turizma sve češće posjećuju općinu i sudjeluju na raznim manifestacijama koje su kreirane po njihovom „guštu”, poput sajma otočnih proizvoda, Pašmanskog polumaratona i jedinstvene otočne manifestacije – Škraping trčanja.

Razvoj turističkog proizvoda Arca Adriatica počiva na uspostavi metodologije za sustavno očuvanje pomorske baštine pograničnog područja. Temelj za izgradnju prepoznatljivog Arca Adriatica pomorskog proizvoda svakako je novoadaptirani Interpretacijski centar pomorske baštine smješten u samom centru Tkona. Ovim centrom Općina Tkon i cijeli otok dobivaju sadržaj vrijedan posjeta kroz čitavu godinu kao konkretan oblik ostvarenja drugog važnog cilja ovog projekta – produljenja turističke sezone.

Središnja interpretacijska tema Centra je kunjka koja spaja bogatu prošlost i sadašnjost pomorske baštine Tkona te prikazuje život na otoku kroz stalni postav „Kunjke su othranile Kunjane“. U vanjskom dijelu centra prezentirane su obnovljene stare tradicijske barke, a popratne informacije nalaze se na informativnim pločama postavljenim oko luke.

Projekt „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRIATICA, dio je treće prioritetne osi „Okoliš i kulturna baština“ programa INTERREG Italija- Hrvatska 2014-2020. Provođenje projekta službeno je započelo 1. siječnja 2019. godine, a trajat će do 31. prosinca 2021. godine. ARCA ADRIATICA predstavlja svojevrsni nastavak uspješno realiziranih EU projekata Mala barka i Mala barka 2, budući da se projektom nastavlja rad na zajedničkoj zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.