Top 10 mjesta u Zagrebu koja morate posjetiti

Već smo u nekoliko navrata pisali o Zagrebu kao savršenom gradu za turiste, no ovoga puta za vas smo pripremili Top 10 mjesta koje Zagreb nudi.

Idealan za razgledavanje kroz šetnju, Zagreb otkriva većinu svojih atrakcija u starom dijelu grada podijeljenom na Gornji i Donji grad.

1. Markov trg

Otmjene i lijepe palače Vlade, Sabora i Ustavnog suda ipak su u drugom planu u odnosu na zaista prekrasnu crkvu svetog Marka, koji je dragulj Gornjeg grada. Jedan je od najstarijih građevnih spomenika grada zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Izgrađena je u 14. stoljeću, kao gradečka župna crkva, a župa se spominje 1261. godine. Prije je ispred njega bio stup srama, gdje su vezali ljude i izvršavali kazne koje je izrekao gradski sud.

2. Lenucijeva potkova

Veličanstveni kompleks trgova i parkova iz 19. stoljeća udomljava brojne znanstvene, kulturne i umjetničke ustanove. Grad Zagreb koji je do tada dio periferije, napokon se mogao usporediti s ostalim središtima Monarhije – Bečom i Budimpeštom. Najvažniji urbanistički zahvat 19. stoljeća u Zagrebu izgradnja je novog dijela grada, Donjeg grada. Tijekom 19. i početkom 20. stoljeća na tom je dijelu zamišljen reprezentativan okvir novom središtu grada Lenucijeva ili Zelena potkova kao primjer monumentalnog urbanističkog plana koji će Zagrebu dati atribut modernoga grada, a time i postaviti temelje za njegov daljni razvoj.

3. Uspinjača

S prugom dugom 66 metara, poznata je i kao najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu, a spaja zagrebački Gornji i Donji grad. Donja stanica nalazi se u Tomićevoj ulici, koja izlazi na Ilicu, a gornja stanica nalazi se na Strossmayerovom šetalištu, podno kule Lotrščak. Službeno je puštena u pogon 8. listopada 1890. godine, a s radom je počela 23. travnja 1893. godine. Isprva je bila na parni pogon koji je 1934. godine zamijenjen električnim.

4. Mirogoj

Monumentalno gradsko groblje koje je istodobno i prekrasan park skulptura te oaza mira. Mirogoj je središnje zagrebačko groblje smješteno na obroncima Medvednice. Smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Zbog velikog broja sahranjenih znamenitih osoba Mirogoj naziva se hrvatskim Panteonom.

5. Dolac

Najveća i najljepša gradska tržnica prepuna lokalnog voća i povrća te svježih domaćih proizvoda iz svih dijelova Hrvatske. Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene, a o tome svjedoči ulica Pod zidom. Nakon što je odlučeno da se preseli stara tržnica Harmica na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, raspravljalo se o lokaciji nove gradske tržnice. Lokaciju između crkve sv. Marije i Kaptola predložio je arhitekt Viktor Kovačić koji je sudjelovao u regulaciji potoka Medveščaka. Osim zidina je porušeno nekoliko kuća u starom gradskom naselju Dolac.

6. Katedrala

Najveća hrvatska sakralna građevina, građena i pregrađivana od 13. stoljeća, današnji neogotički izgled dobila je u 19. stoljeću. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili Zagrebačka katedrala, jedan je od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske. Najmonumentalija je gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

7. Špica

Potez od Trga bana Jelačića do Trga Petra Preradovića odnosno Cvjetnog trga, uključujući i okolne ulice, koji zbog brojnih terasa kafića te kulture ispijanja kave čini Donji grad dnevnim boravkom Zagrepčana.

8. Kula Lotrščak

Jedan od najbolje očuvanih objekata nekadašnjega gradskog obrambenog sustava, unutar kojega se nalazi Grički top koji se oglasi svakog dana točno u podne. Nalazi se na Gradecu, uz nekadašnja mala gradska vrata Dverce na Strossmayerovom šetalištu. Uz Kamenita vrata i Popov toranj smatra se do danas najbolje sačuvanim objektom gradskog obrambenog sustava. Lotrščak se isprva zvao kula od Dverca, ali od 1646. kada je u njemu smješteno zvono pljačkaša, razbojnika, ili iskrivljeno starozagrebački “lotrijaša” počeo se zvati Lotrščakom.

9. Maksimir

Najstariji i po mnogima najljepši gradski park otvoren 1794. godine te oblikovan u stilu engleskog perivoja, sa Zoološkim vrtom te brojnim jezerima i paviljonima. Park Maksimir koji je izvorno nastao na rubnim dijelovima Zagreba krajem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća, danas je u cijelosti okružen gradskim naseljima. I u takvom novom okruženju, park Maksimir predstavlja mjesto gdje su, usprkos njegovoj maloj površini od 316 hektara, utočište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste.

10. Medvednica

Planina koja obuhvaća Zagreb s njegove sjeverne strane, odlično očuvan park prirode i omiljeno izletište Zagrepčana. Sljeme, njezin najviši vrh (1033 metra), popularno je izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješice, planinareći. Bilo Medvednice dugo je 42 kilometra, a proteže se u smjeru sjeveroistok – jugozapad. Površina planine je pošumljena. Godine 1981. zapadni dio Medvednice proglašen je parkom prirode.

Izvor: Turistička zajednica grada Zagreba
Naslovna fotografija: M. Gašparović, izvor: TZ grada Zagreba

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.