Top 10 mjesta u Zagrebu koja morate posjetiti

Već smo u nekoliko navrata pisali o Zagrebu kao savršenom gradu za turiste, no ovoga puta za vas smo pripremili TOP 10 lokacija koje Zagreb nudi.

Zagreb iz zraka
Foto: Julien Duval

Idealan za razgledavanje kroz šetnju, Zagreb otkriva većinu svojih atrakcija u starom dijelu grada podijeljenom na Gornji i Donji grad.

1. Markov trg

Otmjene i lijepe palače Vlade, Sabora i Ustavnog suda ipak su u drugom planu u odnosu na zaista prekrasnu crkvu svetog Marka, koji je dragulj Gornjeg grada. Jedan je od najstarijih građevnih spomenika grada zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Izgrađena je u 14. stoljeću, kao gradečka župna crkva, a župa se spominje 1261. godine. Prije je ispred njega bio stup srama, gdje su vezali ljude i izvršavali kazne koje je izrekao gradski sud.

top 10 zagreb
Trg svetog Marka, foto: Pixabay

2. Lenucijeva potkova

Veličanstveni kompleks trgova i parkova iz 19. stoljeća udomljava brojne znanstvene, kulturne i umjetničke ustanove. Grad Zagreb koji je do tada dio periferije, napokon se mogao usporediti s ostalim središtima Monarhije – Bečom i Budimpeštom. Najvažniji urbanistički zahvat 19. stoljeća u Zagrebu izgradnja je novog dijela grada, Donjeg grada. Tijekom 19. i početkom 20. stoljeća na tom je dijelu zamišljen reprezentativan okvir novom središtu grada Lenucijeva ili Zelena potkova kao primjer monumentalnog urbanističkog plana koji će Zagrebu dati atribut modernoga grada, a time i postaviti temelje za njegov daljni razvoj.

botanički vrt zagreb
Foto: Turistička zajednica grada Zagreb

3. Uspinjača

S prugom dugom 66 metara, poznata je i kao najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu, a spaja zagrebački Gornji i Donji grad. Donja stanica nalazi se u Tomićevoj ulici, koja izlazi na Ilicu, a gornja stanica nalazi se na Strossmayerovom šetalištu, podno kule Lotrščak. Službeno je puštena u pogon 8. listopada 1890. godine, a s radom je počela 23. travnja 1893. godine. Isprva je bila na parni pogon koji je 1934. godine zamijenjen električnim.

top 10 zagreb
Uspinjača, foto: Pixabay

4. Mirogoj

Monumentalno gradsko groblje koje je istodobno i prekrasan park skulptura te oaza mira. Mirogoj je središnje zagrebačko groblje smješteno na obroncima Medvednice. Smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Zbog velikog broja sahranjenih znamenitih osoba Mirogoj naziva se hrvatskim Panteonom.

///Mirogoj – umjetnička galerija na otvorenom

mirogoj, top 10 lokacija u zagrebu
Mirogoj, foto: Goran Horvat/ Pixabay

5. Dolac

Najveća i najljepša gradska tržnica prepuna lokalnog voća i povrća te svježih domaćih proizvoda iz svih dijelova Hrvatske. Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene, a o tome svjedoči ulica Pod zidom. Nakon što je odlučeno da se preseli stara tržnica Harmica na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, raspravljalo se o lokaciji nove gradske tržnice. Lokaciju između crkve sv. Marije i Kaptola predložio je arhitekt Viktor Kovačić koji je sudjelovao u regulaciji potoka Medveščaka. Osim zidina je porušeno nekoliko kuća u starom gradskom naselju Dolac.

ulični triptih
Foto: Sanjin Kaštelan

6. Katedrala

Najveća hrvatska sakralna građevina, građena i pregrađivana od 13. stoljeća, današnji neogotički izgled dobila je u 19. stoljeću. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili Zagrebačka katedrala, jedan je od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske. Najmonumentalija je gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

zagrebačka katedrala
Foto: Goran Horvat/ Pixabay

7. Špica

Potez od Trga bana Jelačića do Trga Petra Preradovića odnosno Cvjetnog trga, uključujući i okolne ulice, koji zbog brojnih terasa kafića te kulture ispijanja kave čini Donji grad dnevnim boravkom Zagrepčana.

top 10 lokacija u zagrebu, trg bana jelačića
Foto: M. Vrdoljak, izvor: TZ grada Zagreba

8. Kula Lotrščak

Jedan od najbolje očuvanih objekata nekadašnjega gradskog obrambenog sustava, unutar kojega se nalazi Grički top koji se oglasi svakog dana točno u podne. Nalazi se na Gradecu, uz nekadašnja mala gradska vrata Dverce na Strossmayerovom šetalištu. Uz Kamenita vrata i Popov toranj smatra se do danas najbolje sačuvanim objektom gradskog obrambenog sustava. Lotrščak se isprva zvao kula od Dverca, ali od 1646. kada je u njemu smješteno zvono pljačkaša, razbojnika, ili iskrivljeno starozagrebački “lotrijaša” počeo se zvati Lotrščakom.

grički top valentinovo
Foto: Pixabay

9. Maksimir

Najstariji i po mnogima najljepši gradski park otvoren 1794. godine te oblikovan u stilu engleskog perivoja, sa Zoološkim vrtom te brojnim jezerima i paviljonima. Park Maksimir koji je izvorno nastao na rubnim dijelovima Zagreba krajem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća, danas je u cijelosti okružen gradskim naseljima. I u takvom novom okruženju, park Maksimir predstavlja mjesto gdje su, usprkos njegovoj maloj površini od 316 hektara, utočište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste.

park maksimir
Foto: Mirjam Jukić

10. Medvednica

Planina koja obuhvaća Zagreb s njegove sjeverne strane, odlično očuvan park prirode i omiljeno izletište Zagrepčana. Sljeme, njezin najviši vrh (1033 metra), popularno je izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješice, planinareći. Bilo Medvednice dugo je 42 kilometra, a proteže se u smjeru sjeveroistok – jugozapad. Površina planine je pošumljena. Godine 1981. zapadni dio Medvednice proglašen je parkom prirode.

zagreb avanture, medvednica
Foto: Park prirode Medvednica

Izvor: Turistička zajednica grada Zagreba
Naslovna fotografija: M. Gašparović, izvor: Turistička zajednica grada Zagreba

Članak originalno objavljen 30. studenoga 2020.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.