Top 5 znamenitosti koje morate vidjeti kada dođete u Trogir

Trogir je grad u Srednjoj Dalmaciji s bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem. Osim plodne zemlje, mediteranske klime i povoljnog geografskog položaja, Trogir će vas oduševiti i brojim kulturno-povijesnim spomenicima.

Malo koji grad može se pohvaliti s petnaestak crkvi, pet kula i brojnim kipovima koji krase trogirske trgove i ulice. Upravo zbog toga ne čudi što je Trogir 1997. godine uvršten na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

Katedrala svetog Lovre

Prva od trogirskih znamenitosti koju svakako vrijedi posjetiti jest katedrala svetog Lovre sagrađena još u 13. stoljeću. Posvećena je svetom Lovri, ali poznata je i kao katedrala svetog Ivana, zaštitnika Trogira. Iako je građena u romaničkom stilu, svod ima obilježja gotike, a zvonik obilježja manirizma. Glavni ulaz u katedralu je kroz Radovanov portal, nazvan po majstoru Radovanu, koji ga je isklesao 1240. godine. U predvorju se nalazi krstionica, u unutrašnjosti katedrale ističe se veliki oltar u obliku baldahina, a sa strana kipovi trogirskih svetaca. Posebnost ove katedrale je i u tome što je njena izgradnja trajala čak četiri stoljeća.

Kula Kamerlengo

Na jugozapadnom rubu Trogira nalazi se kaštel Kamerlengo, poznat i kao kula Kamerlengo. Riječ je o tvrđavi sagrađenoj početkom 15. stoljeća, točnije ubrzo nakon uspostavljanja mletačke vlasti, a gradio ju je lokalni majstor Marin Radoj. U sklopu nje nalazi se i kula svetog Marka koja je izvorno bila spojena zidinama s kulom Kamerlengo. U dvorištu Kamerlenga nalazi se i manja kapela također posvećena svetom Marku.

Samostan svetog Nikole

Benediktinski samostan svetog Nikole još je jedna trogirska građevina vrijedna posjeta. U sklopu njega nalazi se i crkvica svetog Nikole, koja je nekoć bila posvećena svetom Dujmu. Samostan je osnovan 1064. godine i od njegova osnutka život u njemu nikada nije prestao, točnije luč koju je sveti Ivan upalio po samom osnutku samostana i dalje gori.

Prema predaji, u ovim prostorijama se sastajala prva kršćanska zajednica na tom području, pod vodstvom svetoga Dujma, po kojemu je spomenuta crkvica ranije nosila ime. Veliku ulogu u duhovnosti i kulturi samostana, ali i u gradu općenito imale su koludrice.  One se u današnje vrijeme, osim duhovnošću, bave i vezenjem i umjetnošću.

Knežev dvor

Knežev dvor građevina je koja svoje početke bilježi još u 13. stoljeću. Njen renesansni izgled obnovljen je u 19. stoljeću, dok stepenište i kruna bunara imaju obilježja gotike. U dvoru su se nalazili brojni natpisi i grbovi plemića i knezova. U jednoj od prostorija dvora postojalo je i kazalište koje je kroz godine uništeno. Danas je u ovoj zgradi smještena Gradska vijećnica.

Palača obitelji Ćipiko

Posljednja na popisu, ali ne i najmanje vrijedna je Palača trogirske obitelji Ćipiko. Riječ je o više zgrada izgrađenih u romaničkom, gotičkom i renesansnom stilu, koje su kroz neko vrijeme spojene u cjelinu. Većim dijelom izgrađena je u 13. stoljeću. U unutrašnjosti palače nalaze se brojna umjetnička djela. Najveću promjenu palača je doživjela za vrijeme Koriolana Ćipika, koji je za obnovu, uz brojne druge umjetnike, angažirao i istaknutog Nikolu Firentinca.

Fotografije: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.