Top šest doživljaja koje morate iskusiti u Orahovici

Kad uskoro završi uređenje najvećeg Turističko-rekreacijskog kompleksa “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”, ovaj će kraj dobiti 80 dodatnih ležajeva, ali i brojne nove sadržaje

bungalovi orahovica
Bungalovi na Jezeru, izvor fotografije: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije

Od brojnih manifestacija, poput Orahovačkog proljeća, gdje se dobro jede, zabavlja i slavi kulturna tradicija, preko prirodnih ljepota i bogate baštine, do najvećeg Turističko-rekreacijskog kompleksa “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”, čiji je dovršetak izgradnje pri kraju, ovaj dio Virovitičko-podravske županije posjetite prvom prigodom.

Sam Park prirode Papuk, s 200 kilometara markiranih planinarskih staza, omiljena je destinacija za aktivno istraživanje prirode. Kako turizam uvijek ide ruku pod ruku s eno i gastro užicima, gostoljubivost Slavonaca prvo će se osjetiti za bogatim stolom. Orahovica ima brojne turističke potencijale, a mi otkrivamo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovom dijelu Slavonije.

ružica grad
Dva jezera i Ružica grad, foto: Hrvoje Jurić

Sport, multimedijalni sadržaji i avantura na Papuku

Orahovačko jezero već je “ušminkano”. Do sada je izgrađeno 14 bungalova, uređeni su sportski tereni i sanitarni čvorovi, a gradi se i moderni, multimedijalni Edukativni centar Orahovica – Škola u prirodi, čime će ovaj kraj, s novih 80 ležajeva, biti još atraktivniji turistima. Ovo omiljeno slavonsko izletište uređuje se u sklopu projekta Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”.

Jezero Hercegovac, izvor: Turistička zajednica grada Orahovice

Investicija je vrijedna 10,8 milijuna eura, a s više od devet milijuna eura projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. U sklopu projekta i obližnje jezero Hercegovac dobit će adrenalinske sadržaje i zipline. Uredit će se i staze do srednjovjekovne utvrde Ružice grada, koja se nalazi pet kilometara jugoistočno od Orahovice, na nadmorskoj visini od 378 metara.

orahovica izlet
Bungalovi na Jezeru, izvor: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije

Duhovno utočište na Krndiji

Manastir sv. Nikole iz 16. stoljeća duhovno je utočište smješteno u planinskom prostoru Krndije, osam kilometara južno od Orahovice. Impresivno je njegovo zdanje s četverokutnim zvonikom, dvorištem i okolnim zgradama (konacima) i jedini je primjer arhitekture tzv. moravske škole na području Slavonije, specifične po svojim raznobojnim opekama. Ovaj spomenik nulte kategorije posjećuju turisti koji ovdje uživaju i u prirodnim ljepotama, prije svega u šetnji do izvora potoka Iskrice.

Bogatstvo slatkovodnom ribom

Jeste li znali da oko 40% ribljih vrsta čine slatkovodne ribe te kako su jednako nutritivno vrijedne kao i morske? A želite li pojesti najslađu pastrvu, šarana, štuku, smuđa… onda je orahovački kraj pun pogodak. Ovdje se naime uzgoj ribe temelji na dugoj tradiciji. Bilo da ribu nabavite u ribnjacima PP Orahovice i sami je pripremite ili kušate u nekom od restorana na području Virovitičko-podravske županije, ovaj gastro doživljaj ne smijete propustiti. Fiš paprikaš, šaranske potkove, šaran na rašljama, kao i mnoge moderne inačice tradicionalnih jela od slatkovodne ribe, prilika su da doživite ovaj kraj i nepcem.

Orahovačko jezero
Orahovačko jezero, foto: Hrvoje Jurić

Najbolji zeleni silvanci

Ova sorta slovi kao jedna od najstarijih na svijetu, koja je upravo u Orahovici našla svoje idealno stanište. Posebnost silvanca zelenog iz orahovačkih vinograda krije se u samom geografskom položaju (mikrolokaciji na kojoj se uzgaja) i klimi koji su zaslužni za savršenu voćnu aromu ovog iznimno pitkog vina. Nadomak centra Orahovice stari je vinski podrum, kojeg je sagradio Martin pl. Nagy davne 1894. Ukopan u brdo u velikim bačvama od slavonskog hrasta, osim silvanca čuva i frankovku, koja je također karakteristična za ovo područje, kao i neizostavnu graševinu, najpoznatiju slavonsku sortu.

///Slavonija i Podravina, wine not!? ponovo će okupiti ljubitelje vina na Plemićkoj ruti

orahovica izlet
Orahovačko vinogorje, foto: Vedran Bošković

Savršene grickalice

U predjelu između rijeke Drave na sjeveru i padina Papuka i Krndije na jugozapadu, uz rubove Parka prirode Papuk, nasadi su lijeske. Rastu u netaknutoj prirodi, a lješnjaci iz ovog dijela Slavonije su jedni od najcjenjenijih u svijetu. PP Orahovica s tradicijom dugom tri desetljeća, najveći je proizvođač lješnjaka u jugoistočnoj Europi. Lješnjaci iz ovog kraja imaju oznaku ‘Izvorno Hrvatsko’, što znači kako je riječ o proizvodima koji su plod tradicije, iznimne kakvoće i jedinstvenih osobina.

Popularni Ćiro

U parku nekadašnjeg željezničkog kolodvora u središtu Orahovice popularni je Ćiro. Riječ je o lokomotivi uskotračnog vlaka, koja je izrađena u Münchenu 1939. Prometovala je poznatom Gutmanovom željeznicom. Jedinstvena je zbog svojeg šestosovinskog pogona i kao takva jedina je ostala sačuvana u Europi.

orahovica izlet
Lokomotiva u Orahovici, izvor: Turistička zajednica grada Orahovice

Svoju posljednju vožnju od Orahovice do Čačinaca Ćiro je odvozio 1967. godine. Ipak, nastavio je živjeti kao jedna od najomiljenijih turističkih atrakcija u gradu. Iz središta Orahovice bivšom Gutmanovom prugom do Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”, od iduće godine vozit će turistički vlakić.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.