Nedostaju li vam okusi savršeno pripremljenog brodeta, krenite put Istre. Naime, ovogodišnje jesensko izdanje gourmet manifestacije “Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“ posvećeno je upravo ovom tradicionalnom jelu spravljenom od više vrsta ribe i povrća.
Ovaj jedinstveni gourmet događaj, održat će se od 15. do 29. listopada na području Rovinja i Vrsara. Posjetitelji će imati priliku uživati u brojim ukusnim autohtonim morskim delicijama spremljenima na tradicionalan način.
Sve čari lokalne kulinarske baštine pronaći će se na posebno osmišljenim menijima restorana i konoba, na kojima se ističu autentični morski biseri istarske kuhinje. Ovogodišnja zvijezda i tema ove jedinstvene gourmet manifestacije jest brodet. Tradicionalno je to jelo koje povezuje različite vrste ribe i simbolizira duboku povezanost zajednice s morem, poviješću i kulturom.
Za većinu Istrijana brodet je više od ukusno spravljenog jela – to je istinski doživljaj i iskustvo koje se priprema s ljubavlju i poštovanjem prema moru i njegovim darovima, dijeli s obitelji i prijateljima te podsjeća na vrijednosti koje njegujemo. Njegova priprema zorno ilustrira održiv način korištenja ribe i plodova Jadranskog mora, doprinoseći očuvanju biološke raznolikosti i zdravlju morskog ekosustava. Osim toga, brodet je živi dio kulturne baštine i stoljetne ribarske tradicije koja poštuje prirodu i njezin ritam. Koristi lokalne resurse na odgovoran način te potiče solidarnost u zajednici, među ljudima.
Osim brodeta, kao glavnog jela, na menijima će se naći i predjelo te desert. Posjetitelji će imati priliku kušati i sardine na savor, salatu od hobotnice s bobom, slane sardone s crvenim lukom, sipe in umido s krumpirima na škuro i kozice na maskarpone kremi s chilly uljem. Uz jela bit će poslužena domaća vina koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih morskih jela.