CULTURATOUR CONTRA CORONATOUR: Tragom Hasanaginice/ Dalmaciji u pohode

Od čega f(v)akat od tog i vrime…

Uz staru mudroslovicu još iz turskog vremana, a koja ja za dinarski puk i više od toga…jer i kronološko i meteorološko VRIME je uvijek imalo poseban tretman, baš poput Svevišnjeg koji je preko planinskih visova,riječnih tokova, morskih strujanja, tektonskih poremećaja ili malih ali opasnih corona virusa… šalje znamenite poruke nešto poput URBI ET ORBI…?!

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zato ću i ovu (kulturno) turističku priču započeti kao prilog “post coronarnom” promišljanju turizma  na prostoru i u vremenu koji je od prapovijesti znamenit kako po prirodnim tako i kulturnim artefaktima (iako nas svrstavaju u Balkan, mišljenja sam da je ovo autohtona Dinarska regija koju je oblikovao DINARID, čovjek pučanin s ovih prostora…).

Izvor: Wikipedia

Balada o HASANAGINICI je književno remek djelo upravo tog puka iz vremena Kandijskog rata između Venecije i Turske, ali se preko stoljeća održavala i dopunjavala u drugoj polovici 17. i prvoj polovici 18. stoljeća, a koje smo kao  kulturno edukativni turistički aranžman posvetili upravo tom puku i uspomeni na talijanskog putopisca Alberta Fortisa koji je krajem 18.stoljeća posjetio i doživljaje opisao u remek djelu PUT PO DALMACIJI (VIAGGIO IN DALMATIA) objavljenom 1774.GOD U VENECIJI.

Uz putopisne “artefakte” u ovoj knjizi je i prvi put objavljena HASANAGINICA (žalosna pjesma o nesretnoj ženi…) koja se preko stoljeća održavala i dopunjavala u morlačkom puku Dalmatinske zagore – tada  pograničnom području Venecije i Turske, a danas  RH i BiH na obroncima planine Biokovo i pitomim brežuljcima humske zemlje u Dinarskom gorju. Kroničari bilježe da je “znatiželjni ali i neposlušni opat” svoje putovanje započeo u portu Drvenika ili Zaostrogu koji je već tada imao izgrađen znameniti franjevački samostan i bio vrelo kulturnog i duhovnog života srenjeg Jadrana.

Dalje se išlo preko brda Vitera prema selu Kokorići, gdje je stolovao vojvoda Prvan (Prže) koji je i ugostio draga gosta te ga u skladu s dobrim običajima i smjestio i hranio…a usput i prenosio pučke priče,pjesme ,legende… a što je revni putopisac uredno bilježio. Tako mu je prenio i popularnu baladu o Hasanaginici koja se desetljećima prenosila s naraštaja na naraštaj bistrog i kulturno osvještenog “morlačkog puka”…

Etno selo Kokorići

Tako je   popularna balada ubrzo “osvojila” i predromantičarsku Europu te su je prevodila i svojim jezicima prilagođavala tada najpopularnija književna imena-od Norvala i Mickiewića do Puskina i W.Goethea, kojega je posebno očarala da je u društvu svojih prijatelje i “priznao”...dao bih sve svoje pjesme da mogu potpisat HASANAGINICU…?!

Zato danas svi mi, baštinici dinarske (morlačke) kulture  moramo biti svjesni značenja ovog djela u inkorporaciji vlastite kulture u europske civilizacijske tijekove, a turistički aranžmani inspirirani ovim djelom putokaz su za definiciju identiteta i kreaciju vlastitog imidža, te na koncu i vrijednosno brendirati reciptivnu destinaciju.

Asan-aginičin prolaz u Imotskom

Sam aranžman namjenjen je svima koji su čuli ili kroz školovanje učili o ovom svevremenskom djelu, a put kroz zemljopisne tragove iz doline Neretve odakle su poticale “ne-sretne” obitelji Arapović i Pintorović, pa preko doline Trebižata, ponornice Bunine, nemirne Cetine…pa do plavog Jadrana i obale u blizini Zaostroškog samostana, gdje se A. Fortis iskrcao iz brodice te na konju dojahao do dvora vojvode Prvana-Prže…danas etno selo Kokorići… (gdje je balada i prvi put napisana…). Duh Hasanaginice živi i u Imotskom, gdje je stolivao Kadija nesuđeni drugi muž, ali joj je srce puklo u Zagvozdu na oproštaju od djece.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I povijesni tijekovi su vrlo zanimljivi pa će potencijalni “pustolovni znatiželjnici” imati prilike vidjeti i tragove najznačajnijih euro-civilizacija…Antičke Grčke i Rima, Ilirskih plemena…pa do srednjovjekovnih samoupravnih tvorevina i moćnih osvajača…tada dominantnih Venecije i Turske… 

A sve to uz artističke impresije i gastro delicije autohtonih baštinika zemlje i kulture koja je bila uz bok tada razvijenih Euro-civilizacija.

Zato uz poziv svim zainteresiranim “pohodnicima” i štovateljima ove balade ali i obitelji koji su zbog nesretnih psiho-socijalnih prilika ostavili dubok trag u našoj baštini, da hodočaste ove tragove i svoju osobnu i socijalnu kulturu obogate neponovljivim doživljajem i trajnom inspiracijom “nesretne” HASANAGINICE… 

(NEZEBORAVNI DOŽIVLJAJI SU SASTAVNI DIO TERAPIJE A ZA MOGUĆE NUS-POJAVE PITAJTE ORGANIZATORE…)

DOBRO DOŠLI NA ORIGINALNE TRAGOVE NAŠE BAŠTINE..TAKO MISTERIOZNE A TAKO ATRAKTIVNE

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.