Tri prestižna grada našeg “hrvatskog cvjetnjaka” koja jednostavno morate posjetiti

Razvoj kontinentalnog turizma iz godine u godinu dobiva na značaju, a Hrvatska se pokazala kao zemlja koja svojim turistima nudi više od samog pasivnog odmora koji se zasniva tek na kupanju i sunčanju. Bogatstvo prirodnim ljepotama i izuzetnim krajolicima, prestižnom gastronomijom koja je zbog svoje jednostavnosti i posebnosti poznata diljem svijeta te trudom i zalaganjem onih koji su zaslužni za uspon ovog vida turizma dokazi su da turističke ponude u ruralnim dijelovima Lijepe Naše svakako ne nedostaje.

Kontinentalna destinacija čiji napredak u broju posjeta i noćenja ide izuzetnom uzlaznom putanjom, a prepoznata je kao jedna od top destinacija upravo je naš “hrvatski cvjetnjak”, poznat i kao Međimurje. Najsjevernija regija Hrvatske koja se nalazi između dvije rijeke, Mure i Drave na što i sam naziv asocira, za svoj uspon u turističkom aspektu može biti zahvalna i odličnoj prometnoj povezanosti te tako Međimurje graniči sa Slovenijom i Mađarskom, a upravo su Slovenci česti posjetitelji ovog pitoresknog kraja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vrhunskoj samopromociji Međimurja kao poželjne turističke destinacije ide u prilog i informacija da se upravo tamo nalazi prvi Adria Bike Hotel u Hrvatskoj što privlači brojne ljubitelje cikloturizma. Međimurci su poznati kao radišni, nasmijani, a kažu ponekad i rumeni ljudi, a to je tako upravo zbog iznimne kvalitete njihove vinske ponude pa je samim time i Međimurska vinska cesta osvojila laskavu titulu najbolje ocijenjene vinske ceste na svijetu 2019. g. kada su njihovi vinari za kvalitetu dobili čak 11 Decantera. Ove godine međimurska vina također su dobila oznaku Decantera.

Međimurje svojim posjetiteljima stvarno nudi više, a zahvaljujući bogatoj turističkoj ponudi teško je odabrati što prvo posjetiti. Kako bismo vam barem malo olakšali ovu odluku, donosimo tri gradske destinacije koje krase međimursko područje.

ČAKOVEC

Grad koji je središte ekonomskog, društvenog i kulturnog događanja u Međimurju nalazi se na idealnoj lokaciji između rijeka Mure i Drave, a poznat je i kao „grad koji nikad ne spava“ i to upravo zbog brojnih priznanja kojima se Čakovčani ponose. Višestruki ponosni nositelj laskave titule najuređenijega grada u kontinentalnoj Hrvatskoj upravo je Čakovec, a tome u prilog ide i činjenica da grad krase brojni uređeni parkovi i cvjetnjaci.

U centru grada nalazi se Perivoj Zrinski koji svjedoči o važnom dijelu hrvatske povijesti kada je u Čakovcu održavala banske konferencije uvažena velikaška obitelj Zrinski te je upravo on proglašen više puta kao najuređeniji park kontinentalne Hrvatske. Neke od brojnih manifestacija koje možete posjetiti ako se odlučite za obilazak ovog grada su Međimurski fašnik, Antunovsko proštenje, Porcijunkulovo, Jesen u gradu Zrinskih i Advent u gradu Zrinskih.

Kako su za Međimurje karakteristične legende o zmajevima, kod njih takozvanim pozojima, o Čakovcu kruži ona da se glava zelenog pozoja nalazi ispod Starog grada Čakovec, a rep ispod crkve sv. Nikole (neki kažu da je i obrnuto) te od pozoja ga može osloboditi jedino Đak grabancijaš (školovani učen i pismen čarobnjak koji štapom tjera i smiruje zmaja) te je uznemiriti zmaja ispod Starog grada opasno jer tada dolazi do brojnih nepogoda. Povijesna važnost i bogata narodna predaja svakako su neki od razloga zbog kojih Čakovec slovi kao jedna od top destinacija Međimurja.

MURSKO SREDIŠĆE

Gradi na samoj granici sa Slovenijom jedan je od najstarijih gradova u Međimurju, a zbog svoje geografske lokacije često je izuzetno prometno opterećen. Tako, zahvaljujući svom povoljnom položaju, idealna je lokacija za sve ljubitelje netaknute prirode i čistog okoliša pa je projekt Rudarsko–murski ostvaren u 2010. godini, a cilj je prvenstveno potaknuti lokalno stanovništvo na boravak u prirodi te ujedno i upoznati sve posjetitelje s poviješću grada.

Spomen domovi rudarstva i naftaštva također su nezaobilazne lokacije za sve posjetitelje koji su oduševljeni i skelom kojom se prevoze ljudi, ali i automobili te trajekti preko rijeke Mure. Sve ljubitelje konja i životinja oduševit će posjet Ranču PonyLand gdje je moguće i jahanje konja uz prethodnu najavu. Što se tiče poznatih manifestacija ovoga grada, svakako treba istaknuti Ljeto uz Muru koje je popraćeno zanimljivim sadržajima poput pečenja kolača, brojnih igara te uživanju u prirodi uz filmove i bogatu gastronomsku ponudu.

PRELOG

Članak se nastavlja ispod oglasa

Smatra se kako je grad ime dobio po riječi vlak, a posljednjih nekoliko godina doživljava vrlo pozitivan razvoj i rast u broju turističkih dolazaka. Neke od poznatih manifestacija koje se održavaju su Fašnik, Sajam cvijeća, Festival jagoda, Barokne večeri, Ljetne noći grada Preloga i brojne druge. O bogatoj povijesnoj važnosti govori rimsko nalazište Ferenčica koje datira u 3. stoljeće, a koje se nalazi na samom ulazu u Prelog.

Prelog ima i svoju marinu te je upravo taj dio krajolika jedan od najočuvanijih u Međimurju. Cikloturizam je također iznimno popularan, a lokalna gastronomija nikada nije zvučala nepoznatije, ali okusom itekako odavala dojam o kvaliteti pravih hrvatskih specijaliteta. Neki od njih po kojima je Međimurje specifično su meso z tiblice; u prijevodu meso u drvenoj posudi u kojoj se čuvala slanina u koju se kasnije stavljalo meso na konzerviranje te upravo ovaj specijalitet datira još iz vremena naših predaka. Ljubitelji slatkoga neće moći odoljeti međimurskoj gibanici koja u sebi krije čak četiri ukusna nadjeva, a to su mak, svježi sir, orasi i jabuke te se odlično slaže uz čašu autohtonog pušipela.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.