U Baški helikopterom postavljena umjetnička instalacija “Kapi”

Na brdu iznad Vele plaže u Baški, svoj trajni dom našla umjetnička instalacija, pod nazivom “Kapi”. Radi se o instalaciji istaknutog čileanskog arhitekta hrvatskih korijena i svjetskog glasa Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Correa. Iznimno i unikatno umjetničko djelo stvoreno je iz poštovanja prema tom inspirativnom prirodnom okruženju. Osmišljeno je kako bi trajno krasilo ovo karizmatično mjesto, a u sklopu programa Lungomare Art, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Nakon opsežnih priprema i radova, “Kapi” su helikopterom donesene na predviđenu lokaciju, koja je inače dostupna isključivo planinarima i pješacima. Instalacija Kapi sastoji se od dvije staklene kugle promjera 60 centimetara te nepravilnog oblika koje lome sunčevu svjetlost u svim smjerovima.

Baška se kao turističko odredište počela razvijati davne 1904. godine i vrlo brzo postala je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje sunca i mora. S vremenom, Baška se pretvorila u puno više od prelijepih plaža te je krenula u razvijanje potencijala jedinstvene prirode koja ju okružuje.

Bogata outdoor ponuda – šetnice, biciklističke staze, penjališta, te kultura i gastronomija povezuju se u doživljaje koji stvaraju odredište idealno za aktivni odmor i iskustva koja potiču na povratak. Posljednjih godina poseban naglasak Turistička zajednica općine Baška stavlja na razvoj specifičnih turističkih proizvoda i razvoj elemenata turističke ponude s fokusom na jačanje ponude destinacije i van ljetne turističke sezone.

Prostor iznad Vele plaže u Baški, koji je već sada atraktivan i prepoznatljiv po brojnim obilježenim planinarskim stazama, oplemenila je Lungomare Art instalacija “Kapi”. Instalacija je na mrgare stavila dodatni naglasak, poštujući njihove vrijednosti i strukturu, ne dominirajući nad njima oblikovanjem ili materijalima.

MRGARI – DOJMLJIV I RIJEDAK PRIMJER PUČKE ARHITEKTURE

Umjetnička instalacija “Kapi” smještena je pored mrgara Ljubimer, odakle se pruža veličanstven pogled preko mora ravno do otoka Prvića i planine Velebit. Ljubimer je jedna od karakterističnih kamenih struktura ovoga kraja. Riječ je o primitivnom, ali istodobno sofisticiranom sustavu zidova koji podsjećaju na megalitske spomenike.

Prastara građevinska tehnika gradnje suhozida odnosno gromača, slaganjem kamenja bez ikakvog vezivnog materijala, još je uvijek očuvana u krčkoj tradiciji. Njezin su najdojmljiviji i najrjeđi primjer mrgari, kompleksne višeprostorne ovčare od suhozida s tlocrtom u obliku cvijeta. Koriste se za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika, koje se inače slobodno kreću brdima povrh Baške.

Mrgari ukrašavaju općinska pasišta, komunade, svega tri mjesta na Krku – Baška, Jurandvor i Batomalj, a građeni su od jednostrukog suhozida. Upravo zbog toga su prilično krhki i traže redovito održavanje od strane njihovih graditelja. Osim na krajnjem jugu otoka Krka i na susjednom otoku Prviću, takvih mrgara ima još samo na dva otoka u svijetu: u Walesu i na Islandu.

U Turističkoj zajednici općine Baška nadaju se kako će ova instalacija privući posjetitelje te doprinijeti obogaćivanju turističke ponude već prirodno atraktivnog područja. U konačnici “Kapi” bi trebale pridonijeti i prepoznatljivosti ovog jedinstvenog primjera pučke arhitekture te svijesti o njenoj vrijednosti kao i važnosti njezinog očuvanja.

Osluškujući trendove potražnje, potrebno je još više njegovati prirodnu autentičnost te uvijek voditi računa o dugoročnoj zaštiti prostora i održivom upravljanju ekosustavom i kulturnom baštinom. Mrgari, suhozidi i bunari na području općine Baška kao jedinstveni primjer pučke arhitekture, to zasigurno jesu.

Foto: Dalibora Bijelić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.