U Nacionalnom parku Krka zimuje više od 30 vrsta ptica vodarica

Na području Nacionalnog parka Krka postoji čitav niz različitih staništa i mikrostaništa na kojima možemo pronaći više od 200 ptičjih vrsta. Brojnost ptica ovo područje uvrštava među najbogatija ornitološka područja Hrvatske i važna odmorišta za ptice preletnice i zimovalice.

Ptice su danas, više nego ikad, ugrožene gubitkom staništa, hrane, onečišćenjem, lovom i krivolovom, gradnjom vjetroelektrana i dalekovoda i intenzivnom poljoprivredom. Sam Nacionalni park Krka na državnoj je razini važno područje za opstanak i stabilnost populacija čak 15 ugroženih vrsta ptica.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni park Krka i ove se godine pridružio zimskom prebrojavanju ptica vodarica, najvećem i najstarijem volonterskom programu monitoringa na svijetu. Provodi se od 1967. godine, u Hrvatskoj od 1982., a organizira ga Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja.

Najviše ptica na području Visovačkog jezera

Na području Nacionalnog parka Krka prebrojavanje je obavljeno promatranjem i osluškivanjem iz plovila i s kopna. Ukupno su zabilježene 33 vrste s više od 1.900 jedinki. Kao i prethodnih godina, brojnošću su prevladavale liske, te glavate, divlje i krunate patke. Te vrste čine 85 % ukupno zabilježenih jedinki ptica vodarica na zimovanju. Ove godine na zimovanju je zabilježen nešto veći broj vrste veliki vranac, kao i četiri vrste grabljivica, te u kanjonskom dijelu dvije jedinke vrste zidarčac.

Najviše ptica na zimovanju zabilježeno je na području Visovačkog jezera, osobito u uvali Podbara i uz obale Stinica, te na širem području jezera Torak. Usput su bilježene i ostale vrste usko vezane za vodena staništa na tom području.

Za prebrojavanje ptica vodarica odabran je siječanj, najhladniji mjesec u godini. Naime, kako se smatra, tada su sve ptice vodarice na svojim zimovalištima i još nisu počele proljetnu seobu. Uspoređivanjem s brojnošću iz prethodnih godina, procjenjuje se status populacija.

Na području Republike Hrvatske određena su ukupno 573 lokaliteta za monitoring. Od tog broja sedam lokaliteta se nalazi na području Nacionalnog parka Krka. Kontinuirano višegodišnje praćenje brojnosti ptica vodarica pridonosi boljem razumijevanju ugroženosti vrsta i njihovih staništa i, zahvaljujući tomu, konkretnijem planiranju i provođenju mjera zaštite.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.