Judin srebrnjak čuva se u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu

U crkvenoj riznici Zlato i srebro grada Nina čuva se jedan Judin srebrnjak. Nekada se u europskim crkvenim riznicama čuvalo 16 od ukupno 30 primjeraka Judinih srebrnjaka, a svi poznati primjerci bili su identični.

Nin je s dugom poviješću i slavnom tradicijom kolijevka hrvatske države i najstariji hrvatski kraljevski grad. U njemu se u takozvanom Katedralnom sklopu svetog Anselma nalazi crkva koja osim Judinog srebrnjaka krije veliki broj predaja, ali i činjenica. Katedralni kompleks svetog Anselma sastoji se od nadžupne crkve, kapele Gospe od Zečeva, ostatka apside ranije crkve iz šestog stoljeća, zvonika, crkvene riznice i župne kuće.

Duga tradicija kršćanstva

Po tradiciji ninska kršćanska zajednica stara je koliko i kršćanstvo u hrvatskim krajevima. U vrijeme seobe naroda Nin je postao vjersko i političko središte starohrvatske države, a biskupija se, s novim narodom, osnovala u devetom stoljeću. Tadašnja Ninska biskupija za čitavu srednjovjekovnu Hrvatsku prostirala se od Jadranskog mora do Drave, a ninski biskup tada je nosio naslov hrvatski biskup.

Crkva svetog Anselma, izvor: Turistička zajednica Grada Nina

Kako je crkva svetog Anselma postala prvom katedralom u Hrvata i sjedište hrvatske biskupije u doba hrvatskih narodnih vladara, danas ona ima status kulturnog dobra nacionalnog značenja za Hrvatsku.

Zaštitnici Nina

Sakralna građevina u središtu Nina posvećena je svetom Anselmu (Asel). Prema crkvenoj predaji utemeljitelj Ninske crkve i Ninske biskupije bio je biskup Asel (Anselmo Ninski) jedan od sedamdeset dvojice Kristovih učenika. Sveti Asel je nakon Kristova Uskrsnuća preko Galije doplovio u Nin osnovati crkvu i širiti kršćanstvo po nalogu svetog Petra. U apostolskom poslu pomagali su mu rođakinja svetog Marcela i đakon sveti Ambroz. Svi troje su nebeski zaštitnici grada Nina.

Crkva svetog Anselma, izvor: Turistička zajednica Grada Nina

Crkva svetog Anselma upotrebljava se za liturgiju neprekinuto od 6. stoljeća do danas. Unutrašnjost crkve ima glavni oltar, te dva bočna oltara iz porušenih ninskih crkava. Glavni crkveni oltar baroknog stila posvećen je svetom Anselmu, a krasi ga slika s tri lika ninskih zaštitnika. Ispod slike je kovčeg, odnosno sarkofag s pozlaćenim pokrovom u kojem se čuvaju moći svete Marcele. U crkvi su vrijedni elementi: čudotvorni kip Gospe od Zečeva, drvenorezbarski rad – pozlaćeno Svetohranište, oltar hrvatskog klesara Trifuna Bokanića i slika mletačkog slikara Palme Mlađeg.

Kip Gospe od Zečeva, izvor: Turistička zajednica Grada Nina

Kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Grada Nina, Marije Dejanović, sveta Marcela zaštitnica je grada i nekadašnje Ninske biskupije. Ona je bila pomoćnica u kući Marte, Marije i Lazara, Isusovih prijatelja o kojima čitamo u Bibliji. Predaja kaže kako je Marcela bila ona žena iz Lukina Evanđelja koja je uskliknula Isusu: “Blažena utroba koja te nosila i prsi koja si sisao”.

///Upoznajte legende i prošlost grada Nina

Svetica je sa svetom Martom preko Galije doputovala u Marsej, tu je živjela do Martine smrti i potom napisala njezin životopis. Iz Marseja je sveta Marcela doputovala u Nin pomagati biskupu svetom Aselu i đakonu svetom Ambrozu širiti Evanđelje. Postoji vjerovanje kako su Judin srebrnjak u Nin donijeli upravo sveci.

Crkva svetog Anselma, izvor: Turistička zajednica Grada Nina

Ninski Judin srebrnjak najljepši

I tako se vraćamo na početak priče o Judinom srebrnjaku, jednom od 30 škuda, koje je Juda zaradio izdavši Isusa. Planetarno poznati srebrnjak datira u 4. stoljeće prije Krista, potječe s Rodosa i dobro je očuvan jer je u 14. stoljeću postavljen u relikviju. Znanstveno je potvrđeno kako je od otkrivenih i očuvanih Judinih novčića u Europi ovaj hrvatski, koji se čuva u Ninu, najljepši.

Moćnik, odnosno relikvijar Judinog srebrnjaka, izrađen je u obliku pokaznice, a radi se o šesterostranoj staklenoj prizmi u kojoj je podlaktica čija šaka drži srebrni antički novčić s Rodosa.

No osim srebrnjaka Crkvena riznica, između ostaloga skriva i masivni prsten s grbom pape Pia II. iz 15. stoljeća kao svjedočanstvo o službi apostolskog legata u Bosni, a koju je ulogu vršio ninski biskup Natal.

Hrvatski Betlehem

Jugozapadno od crkve kao samostalna građevina nalazi se romanički zvonik, a s četiri kata i piramidom visok je 28 metara. Ispred zvonika arheološka istraživanja kompleksa ninske katedrale otkrila su prvo okupljalište Kršćana u jednoj rimskoj kući tj. oratorij iz 4. stoljeća. Nadalje, iza zvonika, na tlu uz kapelu i danas su vidljivi ostaci apside ranije prve crkve iz 6. stoljeća. Jačanjem kršćanstva, uz ovu prvu, izgrađena je druga crkva – bazilika u 6. stoljeću. Na njenim temeljima temeljima je kasnije sagrađena prva hrvatska katedrala svetog Anselma, a današnja nadžupna crkva.

Crkva svetog Anselma, Grgur Ninski i Romanički zvonik, izvor: Turistička zajednica Grada Nina

Uz crkvu sa sjeverne strane otkriveni su temelji kapele u kojoj je bila postavljena znamenita mramorna krstionica iz doba hrvatskoga kneza Višeslava. Krsni je zdenac nastao oko 800. godine u vrijeme pokrštavanja Hrvata. Danas se njegov original čuva u Splitu, dok se u Muzeju ninskih starina čuva njegova kopija.

///Crkva svetog Križa u Ninu – “najmanja katedrala na svijetu”

S očuvanom crkvom sv. Anselma, na maloj površini ninskog otočića od 15 hektara, bilo je ukupno 12 srednjovjekovnih sakralnih građevina i tri samostana. Sve opisane priče i činjenice povezane s prvom hrvatskom katedralom, a današnjom crkvom svetog Anselma, opravdavaju naslov Nina kao hrvatskog Betlehema.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.