U Rijeci porinut Scenic Eclipse II: unaprijeđena verzija najluksuznijeg ekspedicijskog kruzera na svijetu

Nakon što je za njega u svibnju prošle godine položena kobilica, u riječkom 3. maju porinut je Scenic Eclipse II, najnoviji brod u floti vodeće svjetske kompanije za luksuzna kružna putovanja koja se od 2007. bavi i brodogradnjom. Proces upravljanja izgradnjom ovog istraživačkog kruzera u 3. maju vodi domaća tvrtka MKM Yachts koja je dio Scenicove grupe.

Za kumu broda izabrana je Vjera Marić, dugogodišnja djelatnica riječkog brodogradilišta 3. maj te voditeljica projekta gradnje “Eclipsea II” koja je presijecanjem konopa šampanjca i simbolično porinula brod u more.

Zanimljivost je da je upravo Scenic Eclipse II bio prva novogradnja nakon duge četiri godine pauze u 3. maju, a specifičnost ovog visokosofisticiranog ekspedicijskog broda je i model ugovorene suradnje s riječkim brodogradilištem prema kojem je MKM Yachts uzeo dio 3. maja u potkoncesiju te tamo, koristeći postojeću infrastrukturu i stručnost domaćih brodograditelja i u sinergiji sa Scenicovim timom, radi na realizaciji preslike Scenic Eclipsea.

Novitet suradnje MKM-a i 3. maja predstavlja i sam način rada gdje se brod već na samom navozu počeo opremati kako bi bio porinut u što većem stupnju dovršenosti. U izgradnji trupa i njegovom djelomičnom opremanju sudjelovali su radnici 3. maja te kooperanti, a MKM Yachts je za potrebe nabave surađivao i s mnogobrojnim hrvatskim kompanijama.

Scenic Grupa svoje je poslovanje u Rijeci prošle godine dodatno proširila otvaranjem Scenic Cruise Services, tvrtke  zadužene za nabavu i kompletni tehnički i hotelski menadžment Scenicove flote morskih kruzing brodova.

Riječ je o poslovima koji su se dosad obavljali iz ureda u Monaku, a od prošle godine se to radi iz Rijeke. Ranije su osnovali i novu brodarsku tvrtku, riječki ured registra koji se za Scenic Eclipse dosad vodio iz Italije, a sada je plan da surađuje s drugim tvrtkama na riječkom području.  

Scenic Eclipse II  dugačak je 168 metara i širok 21,5 metar te svojim izgledom podsjeća na luksuznu megajahtu. U 114 dizajnerski uređenih kabina može uživati do 237 putnika kojima je na raspolaganju čak 200 članova posade. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, Scenic Eclipse II je, poput svojeg prethodnika, ojačan za plovidbu svim morima, uključujući i ona zaleđena oko Sjevernog i Južnog pola te udovoljava najvišim ekološkom standardima.

Ključne promjene u odnosu na prethodnu verziju tiču se poboljšanja u dizajnu broda, navode iz MKM Yachtsa, a rezultat su povratnih informacija gostiju i posade Scenic Eclipsea, inače posljednjeg broda koji je dovršen u pulskom Uljaniku. Osim proširenja dijela posvećenog spa objektima, Scenic Eclipse II na svojoj će palubi imati i još jedan ugrađen vanjski bazen, a bit će opremljen i dvjema po mjeri izrađenim podmornicama koje mogu zaroniti do 300 metara, kao i dvama helikopterima.

Zbog svoje minuciozne ponude, istančanog dizajnerskog namještaja i personalizirane usluge, Scenic Eclipse proglašen je najluksuznijim polarnim kruzerom na svijetu, a njegova poboljšana verzija iz Rijeke bi, nakon dovršetka integracije i opremanja, na prvo krstarenje trebala isploviti već iduće godine. Scenic u Hrvatskoj planira izgradnju još brodova sličnih karakteristika koji će se razlikovati tek u stupnju opremljenosti.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.