U zavičaju ba(j)ke

Bez obzira kamo te život odvede, nikada nemoj zaboraviti gdje su ti korijeni.

Nepoznati autor

U tiha predvečerja ispunjena mirisom čaja i svježe pečenih kolača, baka mi je pripovijedala najljepše priče. Pričala mi je o svome rodnom gradu. Priče su bile ispunjene doživljajima i slikama njenog djetinjstva, ali i prisustvom najčudesnijih likova: divova, vila i vještica. Baka  je odrasla u Zavičaju bajke podno začarane planine Klek.

Bake više nema, ali ostale su njene priče, legende i uvijek radostan povratak u grad koji se nalazi u središtu Lijepe naše na prijelazu iz Gorskog kotara u Liku – u Ogulin.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom u Ogulin bit ćete prvo privučeni zaviriti u tajanstveno dvorište, mali zeleni zamak oko kamenite kule koja ponosno stoji u središtu grada. Ta je građevina Frankopanski kaštel koju je izgradio hrvatski plemić Bernardin Frankopan i tako utemeljio grad Ogulin. Danas je tu smješten Zavičajni muzej u kojemu se nalaze vrijedne zbirke: etnografska, arheološka, planinarsko-alpinistička, spomen-soba spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, zbirka starog oružja te umjetnička zbirka.

Od 2013. godine u dvorištu Frankopanskog kaštela nalazi se i multimedijalni i interaktivni Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. U Ogulinu je rođena naša najpoznatija spisateljica za djecu Ivana Brlić-Mažuranić, a s njezinim životom i stvaralaštvom možete se upoznati obilaskom Ivanine kuće koja uporabom novih tehnologija i interaktivnim pristupom svakom posjetitelju nudi obilje informacija o životu naše najpoznatije dječje spisateljice, ali i drugih svjetskih bajkopisaca. 

Ako iz tog tajanstvenog dvorišta izađete na drugu stranu, oprezno prijeđite cestu i naći ćete se u parkiću, a putić će vas dovesti do Đulinog ponora. Upravo tu, u samom središtu grada svoj tok završava rijeka Dobra i ponire ispod strmih i kamenih litica.

Brza, bistra rijeka Dobra izvire ispod Velikog Kicelja iz Kicljeve jame ispod Javorove kose kao Bukovska loka, a drugi tok sastoji se od puno potočića oko Skrada kao Skradska Dobra. Na njezinim su lijepim obalama prvo živjele Dobre vile, a kako je bila dobra svima, i ribama, i rakovima, i ljudima, i zvijerima, dadoše joj ime Dobra.                                                              

Mladen Kušec

Nikada neću zaboraviti svoje iznenađenje kada sam kao dijete, dok me baka držala za ruku, ugledala ponor koji izaziva strah i poštovanje u isto vrijeme. Ponor nosi ime po djevojci Đuli (Zulejki) koja je zbog nesretne ljubavi odlučila napustiti svoj život bacivši se u ponor. 

Mještani kažu da je tu ulaz i u Legen grad – grad u kojemu živi div Regoč iz istoimene Ivanine bajke i koji tu broji kamenje.

Dok tako šetate Ogulinom, cijelo vrijeme vas prati div koji spava- planina Klek. 

Legenda kaže da davno, davno kada su na zemlji živjeli bogovi i divovi, bogovi su svu hranu i piće zadržavali samo za sebe. To je kod divova izazvalo gnjev, a jedan od njih, div Klek zaratio je s bogom Volosom koji je čarobnim mačem skamenio sve što poželi. Tako je skamenio i diva Kleka. Ako se zagledate u planinu, možete vidjeti diva kako leži skamenjen. Za olujnih noći možete čuti oko ponoći pjesmu i kolo vila, vilenjaka, vještica i čarobnjaka iz cijeloga svijeta kako dopire s planine sve do grada Ogulina jer legenda kazuje da je planina sastajalište fantastičnih bića za olujnih noći.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ogulinci nisu zaboravili ni prvog hrvatskog kralja Tomislava pa u parku koji nosi njegovo ime podigli su mu spomenik za sjećanje i spomen na tisućitu obljetnicu krunidbe. U blizini se nalazi Župna crkva Uzvišenja svetog Križa, a tu je i vrelo Cesarovac. I to vrelo nosi legendu.

Voda iz vrela dolazi iz izvora Zdiška koji se nalazi u podnožju planine Klek. Oko tog izvora viđene su vile planinkinje odjevene u bijele haljine s dugom zlatnom kosom. To je vilinska voda, a legenda kaže da svaka žena koja popije vode s tog čarobnog vrela, postane lijepa i ostaje zauvijek mlada. Ako muškarac popije vilinsku vodu, oženit će se Ogulinkom.

No, ako i ne popijete vodu, ne znači da nećete doživjeti svakakva čuda u ovom kraju. Doživjela sam i sama jedno takvo čudo. Srela sam vilu. Vjerojatno ćete ju i vi susresti u nekom kutku grada. Ima dugu smeđu kosu, plave oči i divan glas. Moguće je da će vam  sama prići kako bi vam ispripovijedala neku zgodu, dočarala svu ljepotu ogulinskog kraja i otkrila neku posebnu tajnu koju mogu znati samo oni koji dođu u Ogulin. Vila se zove Sabina i  profesionalna je pripovjedačica bajki i priča.

Puno je razloga za doći i istražiti Zavičaj bajke. Možete posjetiti jezero Sabljaci, planinariti na planinu Klek, upoznati Šmitovo jezero ili u lipnju svake godine uživati u Festivalu bajke.

Putujte i istražujte. Putovanja otkrivaju najljepše priče, a iskustva donose uspomene koje pamtimo čitav život.

Za kraj

Bake više nema, ali ostavila je u naslijeđe priče, pouke, savjete i okuse. Ovdje vam prenosim jedan od njezinih recepata ogulinske masnice. Ogulinska je masnica specijalitet toga kraja.

Ogulinska masnica

TIJESTO

500 g brašna

1 jaje

50 g margarina

30 g kvasca

1,5 dl toplog mlijeka (ili mlake vode)

prstohvat soli

NADJEV

1 glavica luka

6 jaja

sol po želji

1-2 žlice masti (ili 100 g margarina)

PRIPREMA

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i pustite da odstoji oko 1 sat. Luk očistiti i sitno skosati pa ga pirjati na masti. Kad je spirjano ostaviti da se ohladi sa strane.U ohlađen luk dodati sol i tučena jaja. Tijesto podijelite na tri dijela i razvaljajte. Na svaki dio stavite ⅓ nadjeva, ravnomjerno razmažite po tijestu i zarolajte. Stavite u namazan pleh, pustite da još malo odstoji i pecite oko 40 minuta na 180 C.

Ohladite i poslužite.

Dobar tek!

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.