Ugasli vulkani Europe

spot_img

Sanjate o tome da se popnete na vulkan, no istovremeno vas je strah erupcija? Ne bojte se – ugasli i uspavani vulkani koje možete istražiti i biti sasvim sigurni da se neće probuditi rasuti su diljem Europe.

Od opuštenih šetnji alpskim livadama do izazovnih uspona po stazama koje vode do stjenovitih vrhova, ova zadivljujuća čuda prirode nude vam niz jedinstvenih doživljaja planinarenja. A nagrada će vam biti prekrasni pogledi, odlične fotografije na društvenim mrežama i saznanje da ste bili – ni manje ni više – na vrhu vulkana.

Španjolska: Posjetite crkvicu unutar vulkana Santa Margarida

Španjolski ugasli vulkan Santa Margarida – koji je posljednji put eruptirao prije 11.000 godina – krije malu i skromnu kapelicu.

Ova malena crkva u Kataloniji prvi put se spominje u tekstu iz 1403. godine. Izvorna kapelica uništena je u srednjovjekovnom potresu, a sadašnja zgrada datira iz 1865. godine. Crkvica je uglavnom prazna, no na blagdan Svete Margarete Antiohijske cijeli kraj bude preplavljen ljudima. Na ovaj blagdan koji se slavi 20. srpnja stotine ljudi pješače uz 700 metara visok vulkan i hodočaste na sveto mjesto.

Oko vulkana Santa Margarida Postoji nekoliko pješačkih staza, ali najpopularnija ruta je kružna staza dužine 3,5 kilometara koja kruži oko kratera vulkana.

Francuska: Pješačite do Puy-de-Dômea, drevnog predkršćanskog svetog okupljališta

Puy-de-Dôme je najviša točka Chaîne des Puys, lanca od više od 80 vulkana u središnjoj Francuskoj, a s visine od 1465 m pruža panoramski pogled na ostatak ovog impresivnog krajolika nastalog vulkanskom erupcijom prije 10,700 godina.

Staza Sentier des Muletiers – koja je zapravo drevna rimska cesta – proteže se duž južnog dijela planine i popularna je među planinarima. Da biste je prešli trebat će vam oko sat vremena, no ako tražite lakši način za uspon, možete se povesti vlakom Panoramique des Dômes. A kada se nađete na vrhu, istražite drevni Merkurov hram, rimsko svetište iz trećeg stoljeća.

Italija: Zaputite se prema brdima Alban na kupanje u kalderi

Nisu svi ugasli vulkani dramatični stjenoviti vrhovi. Uputite li se u valovita brda Alban koja leže 20 kilometara jugoistočno od Rima možete istražiti regionalni park Castelli Romani, šarmantne gradove razasute prekrasnim krajolikom i pri tome uživati u lokalnim specijalitetima.

Dominantan vrh toga kraja je Monte Cavo, na kojem postoje dvije male kaldere – depresije nastale tijekom erupcije – a u njima se prostiru jezero Albano i jezero Nemi. Osim što s možete okupati u ovim vulkanskim jezerima, s jezera Albano se možete diviti i obližnjem selu Albano Laziale u kojem se nalaze papina ljetna palača i papinski vrtovi.

Portugal: Zagledajte se u vulkanski otvor Algar do Carvão

Smješteno na prekrasnim Azorima, veličanstveno čudo prirode Algar do Carvão malo je udaljenije od ostalih mjesta na ovom popisu, no itekako je vrijedno putovanja.

Ovaj fascinantni vulkanski otvor koji se nalazi u središnjem dijelu otoka Terceira i možete ga istražiti u sklopu organiziranih tjednih tura tijekom ljeta, od svibnja do rujna. Posjetitelji mogu prošetati unutrašnjošću drevnog vulkanskog otvora koji ponire 50 metara od površinske kaldere sve do lagune koja leži na najdubljoj točki otvora i napaja se kišnicom.

Radno vrijeme varira ovisno o godišnjem dobu, stoga provjerite aktualne informacije. Ulaznice koštaju 6-9 € po odrasloj osobi za posjet jednoj ili dvjema špiljama, a djeca mlađa od 12 godina ulaze besplatno uz odraslu osobu.

Wales: pješačite planinom Snowdon i ostanite zadivljeni pogledom

Snowdon ili Yr Wyddfa najviša je planina Walesa i nekada je bila nevjerojatno eruptivna. Znanstvenici tvrde da se najjača erupcija – za koju procjenjuju da se dogodila prije nekoliko stotina milijuna godina – mogla čuti do 5000 kilometara udaljenosti.


U današnje je vrijeme ova prekrasna planina popularno odredište za planinarenje. Za vedrog dana, s vrha visokog 1085 metara puca pogled sve do Irske, Škotske i otoka Man.

Španjolska: sunčajte se na crnim plažama La Gomere

Kao i Algar do Carvão, i La Gomera je malo udaljenije odredište – nalazi se na Kanarskim otocima u Atlantskom oceanu. Uputite li se tamo, morat ćete odletjeti do Tenerifa, a zatim uhvatiti trajekt za La Gomeru, najmanji kanarski otok.

Cijeli je ovaj otok ostatak snažno erodiranog štitastog vulkana koji je prestao eruptirati prije otprilike tri milijuna godina.

A kada ste tamo, zaronite u Atlantik, sunčajte se na vulkanskim crnim pješčanim plažama ili istražite nacionalni park Garajonay koji se nalazi u središtu i sjeveru otoka. Nazvan je po formaciji stijena koja je ujedno i najviša točka otoka, a planina je dobila ime po legendi o nesretnim ljubavnicima Garai i Jonayu, kanarskim Romeu i Juliji.

Park je nadramatičniji primjerak drevne šume lovora, vlažnog suptropskog raslinja koje je nekada davno prekrivalo većinu Europe, a danas se osim na La Gomeri, može naći samo na otocima Madeira i Azorima. Zbog ove maglovite magične šume punu bujnih izvora i potoka Nacionalni je park Garajonay upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Škotska: Uživajte u pikniku s prekrasnim pogledom na Edinburgh

S lokacije Arthur’s Seat pruža se prekrasan pogled na grad Edinburgh. Ovo je škotsko brdo već dugo popularno među turistima, no malo tko zna da je ono zapravo ostatak uspavanog vulkana.

Visoko je više od 250 metara i dugo je služilo kao vidikovac. Vrh leži oko kilometar i pol od Edimburškog dvorca, a uspon do njega je vrlo nezahtjevan.

Neki kažu da je to mjesto gdje je nekoć ležao Camelot, dvorac kralja Arthura, pa je tako i dobio ime. Druga teorija o podrijetlu njegova imena tvrdi da je poteklo od škotskog galskog naziva Àrd-na-Said što znači “visina strijele”, a koji se godinama premetnuo u Arthur’s Seat.

Naslovna fotografija: Pixabay, Autor: Ondřej Šponiar

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.