Uputite se ovaj vikend na povijesno-arheološki izlet u Grapčevu špilju

„To je bila zemlja Kiklopa o kojima Odisej nije ništa znao. On se samo svojom lađom privezao na kopno. Blizu obale ugleda visoku špilju zasjenjenu lovorovim grmom i pred njom ogradu od visoka kamena. Tu je stanovao Kiklop, potpuno sam…” kaže ulomak iz legende, a legenda priča o tome kako se Odisej borio s Kiklopom Polifemom u Grapčevoj špilji na Hvaru.

Grapčeva se špilja nalazi podno mjesta Humac, na južnoj padini gorskog lanca koji dominira otokom Hvarom, a leži na nadmorskoj visini od 225 m. S te se lokacije pruža veličanstven pogled na Šćedro, Korčulu, Vis i Sušac, a najbliži prilaz špilji je s južne strane iz male lučice Virak. Za vedrih i bistrih zimskih dana na obzorju se može vidjeti i najviši vrh Italije Gran Sasso.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ulaz u Grapčevu špilju gotovo posve zatvaraju masivne gromade vapnenca koje su nekad tvorile svod znatno većeg speleološkog objekta. Unutrašnjost se sastoji od dvorane široke 25 m, dugačke 22 m i visoke 5 m, koja je sigastim stupovima i zavjesama podijeljena na nekoliko manjih prostora različite veličine. Špilja je bogata stalaktitima i stalagmitima, a njezine niše čine prekrasan i nezaboravan prizor. Od 1964. godine špilja je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Ova je špilja jedno od najstarijih nalazišta hvarske kulture i civilizacije na Jadranu, a sadrži ostatke koji potječu iz vremena između četiri i pet tisuća godina prije Krista. Prva istraživanja Grapčeve špilje proveo je prirodoslovac Grgur Bučić krajem 19 stoljeća. Manja istraživanja vršili su još i Ivan Krstitelj Novak, Gasperini i Girometta. Međutim, prva sustavna arheološka istraživanja proveo je tek Grga Novak koji je s prekidima špilju istraživao od 1936. do 1952 godine. Materijal koji je prikupio tim istraživanjima omogućio je da se po prvi puta odredi nova kulturna pojava u prapovijesti na istočnoj obali Jadranskog mora – hvarsko-lisičićka kultura kasnog neolitika.

Akademik Novak je pronašao jedinstvene primjerke obojene keramike – posude glatkih stijenki fino poliranih s raznovrsnim ukrasima bijelih i crvenih linija, spirala, izduženih ravnih i povijenih bijelih linija, točkastih ukrasa između linija, te crveno obojenih grla posuda. Kako takve ukrase u to vrijeme nije bilo moguće utvrditi na drugim mjestima, Novak je stvorio pojam hvarska kultura kako bi ih točnije obilježio. Dio keramike je okružen crtežima brodica, iz čega se zaključuje da je otok Hvar već tada održavao trgovačke veze s udaljenim krajevima. Slika lađe, nađena u ovoj špilji, potječe iz 3000. godine prije Krista. Urezana je na vazi i predstavlja najstariju sliku lađe u Europi.

Poželite li se nakratko osjetiti kao istraživač Grapčeve špilje, uputite se ovaj vikend na povijesno-arheološki izlet u špilju koji organizira Planinarsko društvo Hvar.

Foto: TZ Jelsa, Autor: Vedran Rafael Janjić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.