Uvala koja skriva amfore u Podvelebitskom kanalu

Mjesečev otok Pag skriva brojne tajne kada je u pitanju kulturna baština. Osim podzemnog antičkog vodovoda u koji se ulazi iz Gradskog muzeja, antičke škrinje moći ranokršćanskog relikvijara, podzemnih građevina iz rimskog doba u uvali Caska do amfora koje su nakon brodoloma trgovačkog broda iz 1. stoljeća prije Krista ostale kao podzemni muzej u uvali Vlaška Mala. Ovaj lokalitet na istočnoj obali Paga u Podvelebitskom kanalu zaštićen je još 2004. godine, a otvoren je svim “podmorskim posjetiteljima”.

Iako su već stari Grci na Jadran donijeli ostvarenu ideju amfore kao osnovne ambalaže za prijevoz vina, ulja i mnogih drugih gospodarskih proizvoda, tek u rimsko vrijeme bilježi se njihovo masovno korištenje u sve bolje organiziranoj pomorskoj trgovini širom Sredozemlja.

Izrađene od otpornoga keramičkog materijala koji tisućljećima odolijeva razornim prirodnim utjecajima, amfore omogućavaju otkrivanje i istraživanje ostataka antičkih brodoloma, što je temelj za daljnje proučavanje pomorstva i gospodarstva antičkoga doba.

Amfore korištene za prijevoz vina datiraju od polovice 2. do kraja 1. st. prije Krista

Na postojanje ovog nalazišta, kako piše Visit Novalja, upozorio je u proljeće 2004. godine gospodin Dražen Peranić iz Stare Novalje, koji je na morskom dnu otkrio skupinu od oko stotinu amfora i dvije olovne prečke antičkih sidara.

Stručnim uviđajem ustanovljeno je da amfore pripadaju tzv. tipu Lamboglia 2, korištenom poglavito za prijevoz vina, kojim je obilježena proizvodnja amfora od polovice 2. do kraja 1. stoljeća prije Krista. Te su amfore bile ponajprije namijenjene jadranskom tržištu, a potom i tržištu istočnoga Sredozemlja.

Proizvodnja im je dokazana duž zapadne obale Jadrana, a postoje pretpostavke o njihovoj proizvodnji i na istočnoj obali. Na obodu jedne od amfora primijećen je žig TIMO, kojim je proizvođač periodički označavao serije proizvedenih predmeta.

Uz teret amfora i ostatke dvaju sidara na nalazištu su otkriveni i drugi predmeti koji su pripadali opremi potonuloga broda. Tako su na pijesku, uz amfore, pronađene četiri keramičke posude, a među amforama je uočen donji dio kamenoga žrvnja za žitarice. Svi ovi predmeti činili su sastavni dio brodske kuhinje. Prilikom zaštitnog arheološkog iskopavanja na rubnim dijelovima nalazišta otkriven je i olovni uteg korišten kao dubinomjer.

/// U centru Novalje iz muzeja možete ući u kilometar dug antički vodovod

/// Novaljska škrinja moći zanimljiva priča s Paga

/// Povijesni fenomen kraj Novalje – Uvala Caska skriva potopljeni grad

Izvor: Turistička zajednica Grada Novalje
Naslovna fotografija: Davor Strenja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.