Uvati Vitar 2023. – još jedno izdanje najvjetrovitije bračke MTB utrke je pred nama

Pobjednički trolist – organizacija, staze i gostoprimstvo provjereni su sutivanski aduti za održavanje omiljene MTB utrke. Ovogodišnje izdanje bike maratona Uvati Vitar održava se od 26. do 28. svibnja u Sutivanu na otoku Braču.

Nastala na krilima sutivanskog festivala Vanka regule, koji je u mjesto doveo egzotične sportove, utrka Uvati vitar spektakularan je event za ljubitelje brdskog biciklizma u autentičnom otočkom ambijentu, a krajem svibnja, nakon dvogodišnje pandemijske pauze koja je prekinuta prošle sezone, u organizaciji Turističke zajednice općine Sutivan, održava se njeno jubilarno šesto izdanje i ove godine uz potporu Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Splitsko – dalmatinske županije  i Hrvatske turističke zajednice.

Želite li i Vi uvatit’ vitar, znajte kako se uz malo sportskog elana i na dva kotača to itekako može. Priključite se ovoj sjajnoj manifestaciji i saznajte zašto biciklisti smatraju kako je Sutivan najbolje malo misto igdje, ikada.

Vjetrovite staze

Prijateljski i pristupačan duh Sutivana ogleda se i u ovoj utrci. Nije potrebna nikakva licenca, dovoljno je znati voziti bicikl. Očekuju vas tri klasične biciklističke utrke i sve popularnija utrka e-bicikala, koju će ugostiti srednje dugačka (40+ km) staza “Vitar”. Ove godine znatno je vozljivija i s manje visinske razlike, a za klasične utrke, pored Vitra, tu su i mirna “Bonaca” sa svojih 20 kilometara duljine, te izazovna, čak 75 kilometara dugačka “Bura”, koja u stilu notorne dalmatinske “zlobnice od vjetra” uživa svojevrstan prestiž među natjecateljima. Prošle ju je godine najuspješnije savladao Vodičanin Marko Fržop, postavivši i novi rekord staze od 3 sata 11 minuta i 40 sekundi.

“Uvati vitar” pršti događanjima

Da ovaj omiljeni event nema namjeru odustati od svog zasluženog renomea, pokazuje i bogat program ovogodišnjih događanja. Šušur kreće u petak poslijepodne, 26. svibnja, kada će na velikom mostu biti postavljena expo zona. Tada se očekuje i dolazak sudionika te njihovo preuzimanje bogatih startnih paketa uz kanapee, piće dobrodošlice i sofisticirani glazbeni odabir specijalno za tu priliku angažiranog DJ-a.

Subota, 27. svibnja, ključni je natjecateljski dan – tada će se, naime, održati utrke na tri spomenute staze i e-bike utrka. Navečer se druženje nastavlja do dugo u noć uz uistinu gala večeru, a već i sama pomisao na slasnu paštetu od tune i bračku janjetinu izaziva zazubice. Slijedi proglašenje pobjednika te veliki koncert benda “Ljetno kino”, a bit će upriličena i iznimno bogata tombola.

Najslađa utrka

Pravi šlag na kraju utrka je za najmlađe natjecatelje, koja je na rasporedu u nedjelju, 28. svibnja. Prošle je godine imala četrdesetak malih sudionika koji su pokazali zavidnu razinu veselja i natjecateljskog entuzijazma. Stoga ne sumnjamo kako će se sličan slatki scenarij ponoviti i u ovom šestom, jubilarnom izdanju Vitra. Valja napomenuti i kako će dan ranije, za vrijeme triju utrka, na sutivanskoj šetnici biti organiziran kids corner idealan za zabavu i druženje po mjeri najmlađih sudionika.

Sutivan i biciklizam vole se još od 2015., kada je gradić i službeno postao bike friendly destinacija. Utrka “vjetrovitim” stazama najljepša je proslava njihovog prijateljstva. Poželimo mu i ove godine sjajan vjetar u leđa, a ni najmanje ne sumnjamo da će svoju laskavu titulu, onu najbiciklističkijeg malog mjesta, opravdati i ovom prilikom.

Izvor fotografija: Turistička zajednica općine Sutivan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.