Uživajte u toplini zime Adventa u Varaždinu

“Toplina zime” slogan je ovogodišnje manifestacije Advent u Varaždinu. Tijekom 43 dana, od 25. studenoga do 6. siječnja biti održano čak 110 programa u blagdanski uređenom gradskom središtu, na ukupno osam lokacija, a po prvi puta i uz rijeku Dravu. Varaždinske institucije u kulturi osmislile su i organizirale i dodatnih 30 programa za sve dobne skupine i sve ukuse.

Pored raznovrsnih programa, posjetitelji ovogodišnjeg Adventa moći će uživati i u do sada najraznovrsnijoj gastro ponudi, što je zasigurno jamstvo vesele i tople blagdanske atmosfere.

Djed Mraz stanuje u Varaždinu

Najmlađi posjetitelji, ali i svi koji se žele na trenutak vratiti u djetinjstvo, moći će uživati u blagdanskoj čaroliji Kuće Djeda Mraza koja je ove godine još bogatija, toplija i privlačnija. Kuća Djeda Mraza će svoja vrata otvoriti već prve adventske subote, 26. studenoga i neće ih zatvarati sve do 31. prosinca, a djedica će raširenih ruku, svakodnevno dočekivati svoje goste od 7. do 24. prosinca.

No, čak i ako u trenutku posjete on slučajno ne bude kod kuće, njegovi veseli vilenjaci će posjetiteljima pružiti jednako toplo gostoprimstvo. U nestvarno lijepo uređenom prostoru moći će se fotografirati, zagrijati i uhvatiti barem malo čarolije za ponijeti kući. Uz sve magične stvari koje će se tamo događati, 11. i 17. prosinca moći će se uživati u glazbenoj radionici “MiniArtUrica”, a 29. studenoga te 3., 6., 26. i 30. prosinca u najljepšim bajkama i pričama.

Što je zima bez leda?

I najtopliji Advent treba ledene, zimske radosti. Svi željni ledene avanture, na velikom klizalištu s ledenim stazama na Kapucinskom trgu će se moći klizati ili pak spuštati na jednom od najvećih ledenih tobogana, u do sada najvećoj i najopremljenijoj “Ledenoj čaroliji”. Atraktivna gastro ponuda uz samo klizalište i tobogan tu su da dodatno ugriju adrenalinom i ledenim veseljem već zagrijane posjetitelje i okrijepe ih za istraživanje adventskog Varaždina.

Korzo – duša Adventa i (vatreno) srce Varaždina

Glavni varaždinski trg srce je adventskih programa i događanja, a kao dodatna atrakcija posjetitelje na Korzu očekuje i retro karusel koji će ih podsjetiti na neka romantična prošla vremena a najmlađima zasigurno izmamiti osmijeh na lica. Mirisi, okusi i prigodna glazba jamstvo su dobre zabave i blagdanskog ugođaja.

Već prve adventske subote na Korzo stiže europski hvaljena i voljena tribute senzacija – “Queen Real Tribute” (26. studenoga), nakon koje slijede jednako dobri cover majstori – MozART (3. prosinca), kantautorska hit-atrakcija Pava sa svojim bendom (10. prosinca), hrvatska pop zvijezda Matija Cvek & The Funkensteins (17. prosinca) te Varaždinski vokalni ansambl (24. prosinca) koji će svojim izvrsnim a capella izvedbama velikih hitova uljepšati Badnju večer. Glazbenog će programa na Korzu biti i petkom.

Na Dan Grada i blagdan sv. Nikole, u utorak 6. prosinca, Jacques Houdek će održati jutarnji koncert “Kad si sretan” za najmlađe i večernji koncert za nešto starije Varaždince i posjetitelje te nas sve podsjetiti koliko smo sretni. Pored koncerata, gastro delicija, zabave za cijelu obitelj i druženja, varaždinsku će zimu dodatno grijati i dašak pustinje sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru. Na velikom ekranu smještenom na Korzu moći će se pratiti utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Stančićev trg – party za ekipu

Omiljeno varaždinsko okupljalište, Trg Miljenka Stančića, bit će još jedno adventsko žarište užitaka i zabave. Uz probranu gastronomsku ponudu, popularni Stančić i za vrijeme ovogodišnjeg Adventa opravdat će status trga za zabavu. Svakog će se adventskog vikenda, pa sve do Nove Godine, ovdje svirati, družiti i plesati, a popis izvođača zanimljiv je i bogat: Scifidelithy orchestra (25. studenoga), Boje indiga (27. studenoga), Hrvoje Krištofić (4. prosinca), Lucija Job & Hrvoje Funda (11. prosinca), Lana Škrgatić trio (18. prosinca), Fani Solomun & Hrvoje Šenjug (23. prosinca), Fakustix (30. prosinca), New years eve; DJ Mario Horvat (31. prosinca).

Tko daje taj i dobiva – Giving is recieving

Ulice Varaždina tijekom Adventa postaju još romantičnije zbog brojnih ukrašenih i toplo osvijetljenih kućica na kojima će se moći kupiti zanimljivi proizvodi, male delicije, blagdanski ukrasi i suveniri. Već samo razgledavanje raznolike izlagačko-prodajne ponude razveselit će posjetitelje, a s obzirom da se bliži vrijeme darivanja, ne treba zanemariti inspiraciju koju čarobni Varaždin može pružiti u odabiru poklona za pod bor. Već tradicionalno, izlagačko-prodajna ponuda Adventa, moći će se pronaći na Trgu Slobode i Franjevačkom trgu te ju je, u šetnji Adventom, nemoguće promašiti.

Od avanture do (kreativne) kulture

Uz glazbu, zabavu, Djeda Mraza, ledene avanture, zimske okuse i mirise i nezaboravnu čarobnu atmosferu Adventa, od kraja studenog i tijekom cijelog prosinca u Varaždinu će se održati i niz od čak 25 različitih kreativnih, besplatnih ekološko-edukativnih radionica koje će voditi varaždinski umjetnici i zaljubljenici u grad i njegov jedinstveni prirodni okoliš, prije svega rijeku Dravu. Radionice će biti raznolike baš kao i sam Advent, a sadržajno i formatom bit će “međugeneracijske” jer će u njima, jednakim žarom, moći sudjelovati cijele obitelji, gotovo bez obzira na dob polaznika.

Ovaj program, nazvan “Od avanture do kulture” pored zabave, kroz edukaciju i kreativnost ima za cilj poticati ekološku kao i svijest o važnosti održivog načina života i stvaranja. Umjetnička djela koja polaznici stvore, moći će, kao najtoplije suvenire ponijeti sa sobom i zauvijek se sjećati svog čarobnog Adventa u Varaždinu. Sadržajno, radionice će zadovoljiti sve zamislive ukuse – od likovnih, umjetničkih, praktičnih, glazbenih pa sve do outdoor aktivnosti uz Dravu. Besplatne su, ali se na njih, zbog velikog interesa, potrebno prijaviti.

Radionice će se od 28. studenoga do 24. prosinca održavati u prigodno uređenom prostoru palače Patačić (ulaz iz ulice Ivana Gundulića – Dućanske) i to prema sljedećem rasporedu:

  • ponedjeljkom – Adventski vjenčić,
  • utorkom – Točkice na prugice,
  • srijedom – Neka uđe svjetlost!,
  • četvrtkom – Moja torba – moja kreacija,
  • petkom – Izradi svoju kuglicu za bor,
  • subotom – Božićna čestitka, Off road ili rafting na Dravi, Neka bor bude baš svoj!

Točan programski i terminski raspored adventskih radionica najbolje je provjeriti na POVEZNICI.

Najveći adventski kalendar

Pročelje Županijske palače i ove će godine biti pretvoreno u veliki adventski kalendar te će Varaždinci i njihovi gosti moći uživati u zanimljivim motivima koji će se svakodnevno otkrivati, od 1. prosinca pa sve do Badnjaka. Kroz fotografije na adventskom kalendaru bit će prikazano bogatstvo jedinstvenih doživljaja u turističkoj ponudi Varaždinske županije, od destinacija, aktivnosti, gastronomije pa sve do manifestacija.

Atrij Županijske palače bit će također u blagdanskom duhu kao još jedno čarobno mjesto za napraviti nezaboravnu fotografiju s dragim osobama, uz miris i okus tradicijskih blagdanskih kolača koji će biti u ponudi vikend uoči Badnjaka.

Happy New Year!!!

Vrhunac Adventa u Varaždinu bit će tradicionalni doček Nove godine na otvorenom, točnije na središnjem gradskom trgu, Korzu. Točno u ponoć startat će Novogodišnja utrka, no cijela silvestarska večer na ulice Varaždina privući će veliki broj ljudi, a programa, glazbe i ugostiteljske ponude bit će na svakom koraku.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Varaždina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.