Uskrsni specijaliteti: Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće

Nakon što je prije dvije godine otkazana zbog pandemije, a prošle godine je održana u reduciranom izdanju, manifestacija “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” vraća se u punom sjaju u Žminj i Istru.

U glavnoj ulozi bit će tradicionalna uskrsna jela baštinjena od starijih, a koja se prenose na mlađe. No ovdje se ne radi samo o gastro manifestaciji nego i o predstavljanju tradicije i kulture življenja u Istri.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalna, deveta po redu manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće održat će se u nedjelju 10. travnja u vremenu od 13.30 do 19 sati u Žminju Zad kaštela, dok će prateća manifestacija Žminjske vazmene užanci trajati od 8. do 16. travnja i održavat će se u sedam ugostiteljskih objekata Žminjštine.

Cijelo vrijeme trajanja nedjeljnog događanja žminjske domaćice će demonstrirati pripremu i pečenje pinci, a birat će se i najštabeleje pince, najbolji vazmeni kolači i najlepče piturano jaje. Podsjetimo, za sudjelovanje u natjecanju potrebno je pince i vazmene kolače zajedno s napisanim receptom, te piturana jaja, donijeti Zad kaštela prije početka programa.

Posjetiteljima će se nuditi Vazmeni pijat (fritaja sa mladim porilukom, kuhana špaleta i mladi luk) po cijeni od 50 kuna, a moći će se kupiti i razne potrepštine za obiteljski uskrsni stol, kao što su pince, luk, kobasice, kolači, špalete, vino, panceta i druge. Od početka se na ovoj manifestaciji pripremala i istarska supa, a ovaj će put supu pripremati članovi poljoprivredne udruge Agrorovinj, koja je pokrenula i postupak zaštite umijeća pripreme istarske supe kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Uz tradicionalnu istarsku supu sa zagrijanim crnim vinom, maslinovim uljem, paprom, šećerom i prepečenim domaćim kruhom, premijerno će se predstaviti i Žminjska supa, kreativna nadogradnja ove tradicionalne delicije, obogaćena prepečenom pincom i uz dodatak kave. Udruga Agrorovinj će ponuditi na kušanje i vina Rovinjštine. Supe će se pripremati na praktičnom pokretnom ognjišću. Održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a poseban program priprema se u Kutku za najmlađe, od kreativnih uskrsnih radionica do uzbudljive igre za djecu “Tajna nestalih vazmenih jaja”.

Idejni začetnik Istrijanskeh pinci pod čerepnjon na ugnjišće Mirando Mužina podsjetio je na začetke ove manifestacije kojom se željelo oživjeti uskrsnu gastronomsku baštinu žminjskog kraja i pokazati “ča bi svakemu krstjanu tribalo bit na stole za Vazmeno ručienje i Vazmeni dan”.

Od početka na ovoj manifestaciji pince peče Zdenka Jakus, dvaput je čak i rušila rekord u pečenju najveće ikad napravljene pince. Ovoga puta pokazala je svoj “izum” – pincu pečenu u pinci, a mi vam dajemo njen recept za izvrsnu uskrsnu pincu.

RECEPT – Uskrsna pinca

  • 1 kilogram brašna,
  • 20 dkg šećera,
  • 4 decilitra mlakog mlijeka,
  • 8 dkg maslaca ili masti,
  • naribana korica jednog linuma i jedne naranče,
  • 10 dkg grožđica namočenih u rakiji,
  • dva cijela jaja i još dva žutanjka, i
  • 8 dkg kvasca.

Od svih ovih sastojaka treba dobro zamijestiti tijesto, pustiti ga da odstoji sat vremena, zatim premijesiti i pustiti da se diže još sat vremena, i zatim staviti peći, u pećnici na 180 stupnjeva jedan sat, ili na ognjišću pod čerpnjom 45 minuta.

Uskrsno-proljetni meniji u žminjskim restoranima

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sa žminjskim uskrsnim tradicijama je povezana i manifestacija “Žminjske vazmene užanci” u sklopu koje će od 8. do 16. travnja žminjski ugostitelji promotivnim cijenama nuditi posebne uskrsno-proljetne menije, obogaćene okusima tradicije i daškom suvremenosti.

Po cijeni od 120 kuna tako će se nuditi u konobi Puli Jurića maneštra sa slancuon, fritaja sa šparugama uz špaletu friganu na maslinovom ulju i salatu, povetica te dec vina ili soka. U konobi Puli Pineta u ponudi je kuhana špaleta, želadija, pinca, kuhano jaje, mladi luk i sol, zatim palenta s friganim lukom, janjetina na padelu te dec vina ili soka. U konobi Žminjka maneštra s koromačom, makaruni sa špaletom i šparugama, zelena salata, kuhano jaje i mladi luk, te pinca i kroštule. U restoranu Pod ladonjon fritaja sa špaletom, odrezak u šugu od pršuta uz njoke i salatu, te kuhano jaje, mladi luk i pinca.

Po cijeni od 50 kuna fast food To je to nudi Vazmeni burger (pljeskavica 180 g., panceta, rukola, majoneza, mladi luk, rajčica, cheedar sir) uz krumpiriće, pizzeria Orhideja pizzu Vazmene užanci (rajčica, sir, špaleta, kuhana panceta, mladi luk, masline), a pizzeria Ulika Vazmenu pizzu (kuhana panceta, jaje, mladi luk, mozzarela Latus).

Detaljniji programi manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće i Žminjske vazmene užanci objavljeni su na web-stranicama Turističke zajednice općine Žminj.

Fotografije: Turistička zajednica općine Žminj

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.