Veteranske aktivnosti u funkciji održivog turizma inspiriranog ratnim događanjima

Tragovi ratnih događanja diljem Dinarida iznimno su zanimljivi za razne aktivnosti od arheoloških, geopolitičkih do kulturno povijesnih pa i turističkih. Svakako su najzanimljiviji ilirsko-rimski sukobi, Trojanski rat iz antičkih vremena, ratovi iz srednjovjekovlja i uspona i pada hrvatskog kraljevstva, zatim osmansko razdoblje i sukobi s Mlečanima, ulazak Austrougarske armade krajem 19. stoljeća te tragovi 1. i 2. Svjetskog rata do DOMOVINSKOG RATA na našim prostorima.

jasenovac
I Jasenovac je dio ratne ali i ideološke priče uz umjetničke izričaje, izvor fotografije: Marinko Brkić

Na globalnoj razini to je rimski pohod preko Alpa s početka 1. stoljeća, bitka za Carigrad danas Istanbul iz sredine 15. stoljeća, saveznički iskrcaj u Normandiji i njemački krah u Rusiji uz kasnije nemilosrdno bombardiranje Varšave, Berlina, Hanovera… te nacistički logori diljem Europe kao i pacifički ratovi Amerike u Japana.

“Ratni turizam”

Kako turistički valorizirati “ratni turizam” tema je koja polako ulazi u akademsko promišljanje turizma, a posebno onog kojeg definiramo kao održivi.

ratni turizam
Izvor fotografije: Marinko Brkić

Uz ostale aktivnosti, hrvatski veterani domovinskog rata promišljaju i taj vid zanimacije, posebno u ruralnim prostorima pa i ovaj blog jednog veterana je na tom tragu. Učinci takvih aktivnosti su višestruko korisni kako na psihosocijalnoj i duhovnoj rehabilitaciji tako i na poboljšanju materijalne situacije veteranske populacije.

alka, sinj
Značajni događaji poput Sinjske alke iz vremena mletačko-osmanskih ratova dio su turističke ponude, izvor fotografije: Marinko Brkić

Dani sjećanja na značajne datume iz Domovinskog rata postaju i svojevrsni turistički proizvodi kojeg za sada uglavnom prepoznajemo kroz sjećanje na Bljesak u zapadnoj Slavoniji početkom svibnja, Oluje u Kninu i dalmatinskoj zagori početkom kolovoza te sjećanje na pad Vukovara sredinom studenog.

///Vukovarski nokturno: Priča o ljubavi i hrabrosti, priča o žrtvama i herojima

ljetovanje srijem slavonija
Foto: Darko Kešnjer, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

U BiH to su bitke na Neretvi i Sutjesci iz 2. svjetskog rata te Mostar, Sarajevo pa i Srebrenica iz recentnog rata na području Dinarida, ali mogu biti i Livanjsko i Kupreško polje, Posavina, zapadna Bosna uz Unu i Sanu.

tjentište sutjeska
Bitka na Sutjesci u istočnoj BiH, svakako se ubraja među značajne destinacije koja je veličala partizanski pokret, izvor fotografije: Marinko Brkić

Veteranski centri i turističke aktivnosti

Na tragu takvih aktivnosti su i VETERANSKI CENTRI koji su u službi psihosocijalne rehabilitacije veterana i njihovih obitelji kroz svoj menadžment forsiraju i turističke aktivnosti kako bi osigurali adekvatan veteranski status, ali turistički razvoj mjesta koja su udomila ove centre. Uz Lipik kao pilot projekt, veteranski centri su otvoreni i u Šibeniku, Sinju, Petrinji te Daruvaru i već ubiru plodove ovog zanimljivog i svrhovitog projekta pa je realno očekivati nastavak i širenje diljem “Lijepe naše”.

ratni turizam
Detalj iz radionice Veteranskog centra u Sinju – umjetničke rukotvorine u izradi branitelja kao mogući turistički suvenir, izvor fotografije: Marinko Brkić

Pod sloganom “zajedno u ratu zajedno u miru” a svrhovito graditi zemlju koja je stoljećima “natapana krvlju domicilnog puka” svakako je izazov za sve veterane, ali i akademsku zajednici i kulturno gospodarski milje svih slojeva društva. Europi i globalnoj zajednici naroda pokazati svoj identitet, pa i ratnički, te na temelju toga izgrađivati imidž država dinarskog gorja treba biti i dio turističke politike i destinacijskog menadžmenta mjesta regije kao i države.

ratni veterani u međugorju
U programu veteranskih centara su i posjete turističkim destinacijama, hodočašće u Međugorje je jedna od poželjnijih destinacija, izvor fotografije: Marinko Brkić

I ratovi su dio (ne) ljudske civilizacije pa zato njihove tragove treba humano pa i turistički valorizirati i adekvatno promovirati.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.