Via Adriatica: Jedna staza, 100 vrhova, jedna obala u 1.250.000 koraka

Via Adriatica raj je za avanturiste i definitivno naša autohtona turistička priča o kojoj će se u budućnosti sve više pričati. Od Istre do Dubrovnika u ukupnoj dužini od 1070 kilometara, Via Adriatica je jedinstvena pješačka staza koja spaja prirodne i kulturne posebnosti jadranskog dijela Hrvatske. Dobrodošli u divljinu na pragu civilizacije!

Bijeg od užurbane svakodnevice u netaknutoj prirodi ponekad je prijeko potreban svima nama. Premda, jasno je kako ne može svatko prehodati 1100 kilometara i ovo je veliki izazov, ali i put koji mnogi žele preći barem jednom u životu. Prestanite sanjati i krenite, ponekad su novi izazovi baš ono što treba našem umu!

Ova staza zbog svoje ljepote i pogleda od kojeg zastaje dah morala bi za Hrvatsku biti glavna avanturistička turistička atrakcija kao što je američka Pacific Crest Trail i staza Appalachian ili španjolski Camino de Santiago (Put svetog Jakova).

Sve što ste htjeli znati o stazi Via Adriatica

Via Adriatica nastala je 2016. godine kao plod entuzijazma nekolicine zaljubljenika u prirodne ljepote Hrvatske. Od samog početka, projekt se nalazi pod okriljem planinarskog društva AktivNatura iz Zagreba koje okuplja zaljubljenike u prirodu, rekreativce, entuzijaste i kreativce s višegodišnjim iskustvom organiziranja druženja u prirodi, kroz različite aktivnosti, planinarenje, biciklizam, kajakarenje, i sudjelovanja u akcijama zaštite okoliša.

Staza kreće s  istarskog rta Kamenjaka te preko planina i brda, nacionalnih parkova i parkova prirode vodi do poluotoka Prevlaka gdje se nalazi njezina završna točka.

Staza je podijeljena u 13 dionica pa je način na koji ćete ju prehodati prepušten samo vama i vašim preferencijama.

Via Adriatica prolazi preko 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine

41000 metara ukupna visinska razlika

Via adriatica je staza koja je duga nevjerojatnih 1100 kilometara, a visinska razlika je čak 41000 metara. Planine kojima prolazi ova staza su brojne: Učka, Grobničke Alpe, Snježnik,Risnjak, masiv Vinodolskog i Senjskog zaleđa, Velebit, Dinara, Svilaja, Kozjak, Poljička planina, Omiška Dinara, Biokovo, Zmijsko brdo (Monte Vipera), Sniježnica

Zanimljiv je popis vrhova viših od 1000 metara:

Vojak (Učka), Obruč (Grobničke Alpe), Snježnik (Goranska visoravan), Risnjak (Goranska visoravan), Tuhobić (Goranska visoravan), Zagradski vrh (Vinodolsko zaleđe), Veliki Rujnik (Vinodolsko zaleđe), Vučjak (Sjeverni Velebit), Visočica (Srednji Velebit), Budakovo brdo (Srednji Velebit), Prikinuto brdo (Srednji Velebit), Visibaba (Srednji Velebit), Vaganski vrh (Južni Velebit), Sveto brdo (Južni Velebit), Tulove grede (Južni Velebit), Sinjal (Dinara), Velika Duvjakuša (Dinara – Troglavska skupina), Svilaja-vrh (Svilaja), Šćirovac (Biokovo), ​Sveti Ilija (Biokovo), Sveti Jure (Biokovo), Vošac (Biokovo), Sveti Ilija (Sniježnica)

Via Adriatica prelazi brojne kristalno čiste rijeke: Raša, Cetina, Zrmanja, Ombla, Ljuta, Krčić, Krupa, Krnjeza, Butižnica, ali i dva jezera Perućko jezero i Baćinska jezera.

Zaštićena područja kojima prolazi staza

Značajni krajobraz Donji Kamenjak, Značajni krajobraz Labin-Rabac-Prklog, Park prirode Učka, Nacionalni park Risnjak, Park prirode Velebit, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Nacionalni park Paklenica, Posebni geomorfološko-hidrološki rezervat Krčić, Spomenik prirode Cetina-Vrela, Posebni rezervat Jadro, Značajni krajobraz Kanjon Cetine, Značajni krajobraz Brela, Park prirode Biokovo, Posebni rezervat u moru-Malostonski zaljev, Park šuma Trsteno-Brsečine, Spomenik parkovne arhitekture Dvije platane u Trstenom, Značajni krajobraz Rijeka Dubrovačka.

Standardizirane oznake duž staze

S obzirom da je cca 70% Via Adriatice već označeno standardnim crveno-bijelim oznakama HPS-a, na tim dionicama nema potrebe za dodatnim označavanjem staze

  • Za kretanje Via Adriaticom, do daljnjeg je obavezna uporaba GPS uređaja i/ili mobitela kojim se prati snimljen GPS trag 
  • Na raskrižjima staza na kamenu ili (u nedostatku kamene površine) drvetu stajat će stilizirana oznaka VA visine 10-12 cm i strelica koja pokazuje daljnji smjer kretanja. Oznaka je bijele boje uokvirena tanjom linijom svijetloplave do tamnoplave boje
  • Na dijelovima staze između raskrižja povremeno će na stablima i/ili drvenim stupovima stajati aluminijska pločica dimenzija 10×10 cm s nazivom staze u svrhu povremene vizualne potvrde da je hodač na pravom putu

Oznake na Via Adriatici su bijelo-plave jer se staza označava i kao turistički put s jedinstvenim prepoznatljivim oznakama. Samo na križanjima i “ulascima u stazu” odnosno na svim mjestima gdje postoje najmanje dvije opcije za hodanje (posljedično i mogućnost da se krivo skrene) bijelom bojom koja je uokvirena plavom staviti VA i strelicu, a gdje nema mjesta dovoljno je staviti i strelicu.

Via Adriatica Bike

Via Adriatica Bike još nazivaju i ”mlađom sestrom” prve long distance trail staze u Hrvatskoj, a proteže se od Istre do Dubrovnika. Mogli bi reći i da je to ”VA junior” – s pogledom na vodu, ali bez puno uspona. Zašto se i vi ne biste pridružili?

Ranije smo pisali o hvale vrijednom projektu Živjeti s Parkinsonom – biciklirajući koji je usmjeren na promicanje mogućnosti osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti i ističe korist i primjenjivost električnog bicikla za održavanje fizički aktivnog života i psihičke stabilnosti osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Krenete li s Parkinsonom na aVAnturu, krenut ćete na biciklističku varijantu Via Adriatica trail staze u dužini 1 143 kilometra od Prevlake do Kamenjaka u Hrvatskoj. Biciklistička varijanta staze prolazi jadranskim podnebljem sa ukupnim usponom od oko 19 000 metara prožimajući primorska i gorska obilježja prostora, penje se sa morske razine do 1 726 metara pružajući nezaboravne poglede na razvedenu hrvatsku obalu.

Inicijator projekta je Dejan Đuran koji ne nakon dijagnoze Parkinsonove bolesti bio primoran odustati od svog plana da prehoda Via Adriaticu prvu long distance trail stazu od Kamenjaka do Prevlake koja spaja prekrasne dijelove Hrvatske. 

Projekt je započeo ovog travnja, a Dejan je i trenutno u svojoj avanturi života o kojoj novosti možete saznati na Facebook stranici projekta.

Također, kako je nedavno objavljeno, zahvaljujući četvorici vrijednih entuzijasta, na linku možete skinuti GPS trag Via Adriatica BIKE staze koja objedinjuje sve najljepše što nude područja kroz koja prolazi. S dva dodatka; đir Mljetom i đir Korčulom koje, kako je navedeno u objavi, Dejan toplo preporuča ako imate vremena.

Staza će se s vremenom korigirati, ali trenutno je ovo njezina najbolja verzija za koju su zaslužni, osim Hrvoja, Ivana, Dejana i Luke i strastveni biciklisti koji su slali svoje sugestije koje su bile smjernica za nastanak ovog traga.

Za kraj: Ne ostavljaj trag, čuvaj prirodu

Važno je znati kako se na ovo stazi trebate pridržavati pravila ponašanja. Ovo je sedam načela razvijenih u cilju educiranja o održivim praksama kojima se izbjegava utjecaj na prirodu. Osim u prirodi, vrlo lako ih možete primijeniti i u svakom drugom okolišu – od lokalnih parkova pa do vašeg dvorišta.

7 načela:

  • Planiraj i pripremi se unaprijed
  • Hodaj postojećim stazama i kampiraj na ustaljenim mjestima
  • Pravilno zbrini otpad i ponesi ga sa sobom
  • Ostavi ono što pronađeš (osim ako nije ostavljeni otpad)
  • Budi oprezan s vatrom
  • Poštuj biljni i životinjski svijet ali i neživu prirodu
  • Budi obziran prema drugim posjetiteljima

Izvor: viaadriatica.org

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.