Vikend u zadarskom zaleđu: Park prirode Vransko jezero skriva vidikovce koji pružaju nevjerojatne prizore

Putujući Jadranskom magistralom prema sjevernoj Dalmaciji, između dva velika grada Zadra i Šibenika naići ćete na najveće jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero. Vransko jezero je bogato prirodnim ljepotama, ovdje obitavaju brojne biljne i životinjske vrste, a šetnja ovim lokalitetom donosi prizore koji liječe dušu i tijelo. Ovaj prirodni fenomen spaja dva različita plavetnila. S jedne strane jadranska obala, a s druge prirodno jezero.

Stajalište broj 1.  – Crkvine

Obilazak ovim parkom prirode počinjemo u podnožju na Crkvini. Posjetitelji parka imaju priliku prošetati drvenim mostićem i i upoznati ptičji svijet (256 vrsta ptica od kojih je nekim pticama upravo Vransko jezero jedino gnjezdilište) koji se ljeti skuplja na obali samoga jezera. Posebni ornitološki rezervat zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još je 1983. godine dobio ovaj status i uvršten je u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe).

Također možemo pobliže vidjeti i vegetaciju koja kroji prirodne ljepote samog parka kroz koji već navedeni drveni mostić prolazi. Kako navode u Parku prirode, obrastao travom, rogozom, šašem i trskom ovaj dio parka nalikuje dijelom na travnjak ispresijecan plitkim barama, prekriven trajnim cvijećem sa raskošnim bojama i mnoštvom leptira, vretenaca i ostalih raznovrsnih kukaca. Ovdje ćete naići na mnogobrojne vidikovce koji se nalaze u adekvatnim razmacima kako bi uhvatili savršen pogled iz svakog.

Stajalište broj 2. – Kamenjak

Na ovom stajalištu visoko u brdima posjetitelji će imati priliku vidjeti cijelo jezero iz ptičje perspektive i predivan pogled na ljepotu ovog dijela jadranske obale, ali i na Nacionalni park Kornati. Na stajalištu se nalazi i ugostiteljski objekt s odličnim pogledom gdje uz našu dnevnu kavu možemo uživati u prizorima koji oduzimaju dah.

Ovdje su i druge zanimljive atrakcije kao što su dvije šetnice koje nas vode na potpuno dva različita svijeta, kapelica s jamom dubine 59 metara i bogatom povijesnom pričom. Prva šetnica dužine 250 metara nas vodi stazom s pogledom na Jadransko more i otočja koja ga kroje. Druga šetnica nudi pogled na samo Vransko jezero i pogled na okolna brda ovog predivnog okruženja. U navedenu kapelicu se stanovnici okolnih sela na Veliki petak zapute prema vrhu brda uz zanimljive postaje križnog puta koje vode k samom vrhu.

Stajalište broj 3. – Prosika

I dolazimo na naše zadnje stajalište, stajalište broj 3. Posjetitelji posljednjeg stajališta imaju priliku vidjeti ručno građen kanal koji povezuje ovo predivno jezero s Jadranskim morem i imaju priliku okupati se na jezerskoj plaži te unajmiti kajake za istraživanje jezera samostalno ili posjetiti Babin škoj koji je u prošlosti bio otok, no danas je poluotok unutar Vranskog jezera. Uz sve već navedeno naše zadnje stajalište skriva i zanimljiv vidikovac i šetnicu koja se nalazi uz samo jezero.

Park prirode Vransko jezero ne čine samo stajališta već i put ka tim stajalištima koji se može obaviti autom, biciklom, ali i pješačenjem za ljubitelje dobre hiking rute. Putem prema navedenim lokacijama definitivno imate što vidjeti počevši od obilaska samog Vrana koji ima bogatu povijesnu baštinu, zanimljiva su i okolna mjesta sa mnogobrojnim vinogradima, maslinicima, a usput ćete naići i na domaće životinje najčešće koze i ovce koje će razveseliti mališane.

Ljubazno osoblje na info pultu tu je za snalaženje u parku prirode i ne ustručavajte se pitati što obići i kojim stazama poći jer dobit ćete korisne informacije kako bi lakše isplanirali svoj boravak i rutu prilagodili svojim preferencijama. Ovog rujanskog vikenda uvjerili smo se kako je obilazak zadarskog zaleđa definitivno pun pogodak za obiteljsko druženje i boravak u prirodi uz uživanje u krajolicima koji su ovdje uistinu poseban doživljaj. Zanimljivo, Park prirode Vransko jezero ima bogatu povijest, a prvi nalazi datiraju još 2.000 godina prije Krista. Mjesto koje vrijedi posjetiti, idealan izlet vikendom.

Foto: Adrian Dražić-Karalić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.