Vino i tambure i Festival tista oduševili tisuće posjetitelja

- Oglas -

Baranjski bećarac pokazao je zašto je najbolja baštinska manifestacija u Hrvatskoj, a novi program Vino i tambure odlično je upotpunio dobru atmosferu kojom je odisao prostor ispod stoljetnog drvoreda.

Vino i tambure

“Vino i tambure” predstavili su se posjetiteljima u petak 31. svibnja. Za prvo izdanje čak 14 vinara iz tri zemlje nudila su svoja podunavska vina u prekrasnom drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla kod Topolja. Podunavska vina predstavili su Bećaruša, Pinkert, Kolar, Horvat, Szabo, Svijetli dvori, Gerštmajer, Zajec, Martinov, Zlatno brdo, Kusić te vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice. Na sajmu su nastupili i hrvatski vinari iz mađarskog dijela Baranje – vinarija Planina iz Mohača i Kovač iz Vršende. Degustiralo se kao nekada, iz malih vinskih (podrumskih) čaša, u spomen na generacije baranjskih podrumara.

vino i tambure
Foto: Damir Janković

Zvučna kulisa nije mogla biti bolja – Zvonko Bogdan i 8 tamburaša! Niti žestok pljusak nije otjerao publiku s fantastičnog koncerta velikog Zvonka Bogdana. Veliko nevrijeme i tehnički problemi koji su posljedično nastali nisu utjecali na nastavak koncerta, nego dapače, novonastali ambijent vratio je ljude u neka prošla vremena. Na trenutke bez rasvjete i razglasa Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima pjevao je zajedno s nekoliko tisuća posjetitelja koji su došli iz raznih dijelova Hrvatske, Mađarske, Srbije te BiH. U nastavku programa nastupila je Panonika iz Sombora te Žeteoci koji su također kao nekada svirali bez razglasa u šatoru uz pratnju mnogobrojne publike. Istog dana u crkvi je otvorena izložba hrvatskog fotografa iz Pečuha Akoša Kolara “Zdravo tilo Isusovo”, dok je ispred crkve održana dječja smotra folklora.

zvonko bogdan
Foto: Damir Janković

Novim programom “Vino i tambure” slavimo generacije baranjskih vinogradara i podrumara. Nekoć je cijela Planina bila u vinogradima, i nema boljeg spomena na ta vremena od druženja uz male vinske čaše i zvukove tamburice, rekao je Filip Golubov.

vino i tambure
Foto: Damir Janković

Festival tista

Prvi dan 29. Baranjskog bećarca slavio je naborane ruke starih podrumara, a drugi čudesne ženske ruke koje su Baranji podarili gastro suvenir “tisto”, ali i prekrasne narodne nošnje. Moglo se kušati čak 40 jela na 18 štandova, a gotovo stotinu majstora tista došli su iz Draža, Topolja, Duboševice, Gajića, Karanca, Batine, Piškorevaca, Subotice, Sombora, Berega, Bačkog Monoštora, Otoka, Osijeka i Belog Manastira kako bi prikazali svoje vještine. Posjetitelji su mogli kušati brojne forme šokačke tjestenine kao što su trganci, taške, lokšice, čikovi, lepurice, valjuške, gomboce, rezanci, tarana te čuveni zavezanci…

festival tista
Foto: Damir Janković

Festival tista na najbolji način prikazuje bogatstvo podunavske kuhinje jer se moglo kušati od slatkog do slanog, od jela na žlicu do mesnih, ribljih i vegetarijanska jela. Degustirali su se zaboravljeni recepti poput ovčjeg i guščjeg paprikaša ili suve ribe i krompa. Na meniju je bila riba, divljač, guska, ovca, pijetao ili za vegetarijance jela s grahom, graškom, koprivama, krumpirom, kupusom, a ljubitelji slatkog uživali su u kombinacijama s pekmezom, makom, orasima, višnjama i to u glinenim posudama. Za savršenu glazbenu kulisu Festivala tista bila su zaduženi rock’n’roll tamburaši Banda Drvena iz Bačke te Orkestar Planina iz Mohača. Subotnji program završio je svirkom Royal banda iz Đakova.

festival tista
Foto: Damir Janković

Festival tista je pokazao kako je jedna od vodećih gastro manifestacija u regiji, a s pravom možemo reći kako “tisto” postaje jedan od brandova Baranje. Putem “tista” pokazujemo kako naša regija ima najbogatiju i najraznovrsniju gastronomiju u Hrvatskoj, izjavio je Mislav Matišić.

Festival tista
Foto: Damir Janković

Godišnji skup podunavskih Hrvata

Baranjski bećarac protekle tri godina postao je mjesto održavanja Godišnjeg skupa podunavskih Hrvata. Cilj ovoga susreta je okupiti podunavske Hrvate (Bunjevce i Šokce iz Hrvatske, Mađarske i Srbije) i prezentirati bogatstvo hrvatske kulturne i enogastro baštine. Stoljećima su veze između podunavskih Hrvata bile jake, no splet povijesnih okolnosti razdvojio ih je na tri države. I možemo reći da je skup itekako uspio, sudjelovalo je stotine sudionika od mališana iz Tavankuta, Subotice i Vajske, vinara, plesača i svirača iz Mohača, Sombora, Kukinja i Vršende te kuhara iz Berega, Monoštora, Sombora, Subotice i Tavankuta. Bilo je prekrasno vidjeti koliko je našeg svijeta iz trokuta Pečuh-Subotica-Osijek došlo na ovogodišnji Baranjski bećarac.

festival tista
Foto: Damir Janković

Spomenimo kako se ujutro održala i utrka zaprežnih kola, dok su se na šokačkom vašaru mogli kupiti domaći proizvodi i tradicionalni suveniri kao što su bunjevačke slike od slame te motivi s baranjskim šokačkim vezom. Održana je i smotra folklora na kojoj je nastupilo 11 KUD-ova iz Hrvatske (Draž, Baranjsko Petrovo Selo, Batina, Gradište, Kupljenovo, Osijek) Srbije (Sombor, Bački Monoštor), Mađarske (Kukinj), BiH (Žepče) te Austrije (Linz). Bećarac je završen svečanom misom zahvalnicom i smotrom pučkog pjevanja “Marijo, svibnja kraljice” te kako to priliči kolom ispred crkve.

baranjski bećarac
Foto: Damir Janković

Organizatori Baranjskog bećarca su KTM Baranjski bećarac, Općina Draž, Turistička zajednica općine Draž, Osječko-baranjske županija i Karašicka Republika uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice Hrvatske matice iseljenika te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

baranjski bećarac
Foto: Anamarija Bertin

Što reći za kraj nego vidimo se dogodine na jubilarnom 30. Baranjskom bećarcu i 5. Festivalu tista koji će se održati od 6. do 8.  lipnja 2025. godine.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.