Vino i Vruja – 4000 butelja godinu dana sazrijevalo na ikarskim vrujama

U malom primorskom mjestu Ika, nadomak Opatije, osmu godinu za redom održava se jedinstvena manifestacija pod nazivom Vino i Vruja.

Naime, skupina entuzijasta udruge Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, organizatori su jedinstvene manifestacije tijekom koje se iz dubina ikarske uvale na svjetlo dana izvlače vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje “rade”, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni “podrum” za sazrijevanje vina.

Protekle godine u more je, na dubinu od 20 metara, položeno oko 4.000 butelja vina vinarija Acinger, Ferenac, Herman, Kabola, Iločki podrumi, Rossi, Miklaužić, Prelac, Sosich, Fuhtar, Matić, Vorić, Kliković Mate (Austrija).

U subotu, 6. kolovoza izvući će se, nakon godinu dana “ležanja”, 13 kaveza vina sa 4.000 butelja vina. Istovremeno u more će biti spušteno 14 novih kaveza s 5.000 boca vina kojima će se pridružiti i vina Marčeta iz Fažane te vina vinarije Meglan iz Slovenije.

Atraktivni prizori izvlačenja vina, koji iz godine u godinu privlače veliki broj znatiželjnika, odvijat će se od 10 do 13 sati, a uz Ikarske barkajole, sudjelovat će lokalni ronioci, te ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija i opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

U večernjim satima, nakon 19 sati, održat će se i degustacija vina potopljenih protekle godine kao i ostalih vina ovih prestižnih hrvatskih vinskih kuća. Uz “fina” vina, organizator najavljuje i gastro ponudu uz glazbeni program u kojem nastupa grupa “Obrazovni program”.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 7. kolovoza, održat će se smotra tradicijskih barki. Okupljanje posada započet će u 17 sati, dok će start regate biti oko 20 sati.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Opatije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.