Vinogradarski ćevap i njegova priča iliti kako hranom otjerati neprijatelje

spot_img

Po požeškim se brdima i dolinama prelijeva zlaćana boja, isto kao i u bačvama vinogradara s požeškog vinogorja. Jedinstvenu Zlatnu dolinu, kako su je još Rimljani prozvali, krase brda prošarana vinogradima u kojima se i dan danas odvijaju razna okupljanja i slavlja.

Vinogradi graševine Požeško slavonska županija
Foto: Borna Subota

Nezaobilazni ‘gost’ veselih trenutaka je požeški vinogradarski ćevap koji čini najfinije svinjsko i juneće meso, marinirano i nanizano na ražnju te umotano u svinjsku ili teleću potrbušnu maramicu, u društvu sa sušenom slaninom i crvenim lukom. Najsočniji je u ožujku kada se uz njega slave Grgurevo i istjerivanje Turaka s požeških brda.

///Grgurevo – vrhunska zabava i uzbudljiva prošlost Požege

Naime, već više od 300 godina na taj dan vinom, hranom i pjesmom Požežani tradicionalno tjeraju neprijatelje do dugo u noć. Ovaj običaj preživio je sve režime i zabrane. Vinogradarski ćevap zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro i nezaobilazan je na proslavama, a porijeklo mu seže do Osmanlija.

Grgurevo, foto: Luks Commerce

Donosimo provjeren dobro čuvani recept koji je idealna kombinacija vrhunskog mesa, slanine i luka. Ovo je ćevap, koji nije ćevap, ovaj recept vinogradari čuvaju stoljećima i prenose ga s koljena na koljeno. Požeški vinogradarski ćevap sve je popularnija delicija koju posjetitelji zlatne doline obožavaju i uvijek joj se iznova vraćaju.

Vinogradarski ćevap (za 15 osoba)

Sastojci:

  • 25 komada svinjske vratine
  • 15 komada juneće vratine ili but
  • 0,5 kg slanine
  • 3 glavice luka
  • 3 paprike
  • sol, papar, mljevena crvena paprika
  • krumpir
vinogradarski ćevap
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Priprema:

Komade mesa narezati na debljinu prsta, začiniti solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom te ostaviti u pacu barem 24 sata. Na ražanj naizmjence nabadati komad svinjetine, slanine, luka, junetine, pa sve ponoviti dok se meso ne potroši. Da se meso ne bi vrtjelo oko ražnja, na svakih deset centimetara nabosti kožu od slanine. Nabodeno meso na ražnju zamotati svinjskom ili telećom maramicom (drobnom flamom) i povezati špagom. Ako nemate maramicu, poslužit će i papir za pečenje ili aluminijska folija. Peći vrteći uz laganu vatru, ovisno o veličini ražnja dok meso ne bude gotovo. Skinuti s ražnja, narezati i poslužiti vruće. Krumpir skuhati, pa pri kraju pečenja istresti u tepsiju u kojoj smo skupljali mast od pečenja. Promiješati i kratko zapeći na vatri

Izvor i naslovna fotografija: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.