Vintage by Vinistra: Zagreb uživao u vrhunskim odležanim malvazijama

Vino je neizostavni dio života u Istri, a malvazija istarska već dugo se uzgaja i pije na našem najvećem poluotoku. Drugo promenadno kušanje iz serije Vintage by Vinistra još jednom je oduševilo hrvatsku vinsku scenu.

Iznimne, moćne odležane malvazije iz 33 istarske vinarije još jednom potvrdile prestižan status Istre. Ukupno 33 vinara, čak 53 vrhunske odležane malvazije, najstarija iz 2003., predstavljeno je u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Sommelieri, enolozi, chefovi, vlasnici vinoteka i restorana, vinski znalci i predstavnici medija uživali su u iznimnim malvazijama. Među njima su i one s višestrukim šampionskim titulama i odličjima svjetskog glasa. Slično je bilo i prije nekoliko mjeseci kada su otkrivene ljepote odležanih terana na premijernom Vintageu u organizaciji Vinistre.

– Malvazija istarska jedan je od najupečatljivijih istarskih brendova. Nijedna druga sorta nije imala takav utjecaj na razvoj Istre kao vinske regije. Daje fantastična svježa vina, a o onim odležanim danas pišu i pričaju najpoznatiji svjetski vinski kritičari, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre.

Vintage od 2003. do 2020.

Na drugom promenadnom kušanju Vintage by Vinistra s odležanim malvazijama nastupile su vinarije: Cattunar i OMO iz Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz Kaldira, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Polleti iz Višnjana, Anđelini iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažane, In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi, Vina Matošević iz Krunčići, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša iz Livada, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana, Pervino iz Novigrada, Tomaz i Fakin iz Motovuna, Degrassi iz Savudrije.

Masterclass oduševio vinske znalce

Poznati sommelier Emil Perdec uoči promenadnog kušanja odležanih malvazija održao je atraktivan masterclass i predstavio širok spektar sorte malvazije istarske. Odabrao je sedam malvazija koje su se sljubljivale s jelima Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić.

Orange Spritz, Medea Brut, vinarije Medea iz Vodnjana bio je sjajan uvod u ovu lijepu priču. Uz pjenušac RE vinarije Kabola iz Momjana serviran je tacos od crnog sezama, tartar od usoljenih repova crnih kozica, aioli od začinskog bilja i citrusa te hrskava salata. Uz iznimnu Bomarchese Selekciju iz 2020. vinarije Degrassi iz Savudrije savršeno se sljubio dimljeni file brancina s umakom od suhe marelice i bijelog papra. Uz odličan Clemente blanc 2020, Damjanić vina iz Poreča poslužile su se školjke sv. Jakova, tikvice, marmelada od manga, tartufi i kokos.

Intrigantna Classica iz 2018. vina Poletti iz Višnjana i grdobina s blitvom i pjenom od krumpira, botargom od cipla i panko mrvicama bili su perfect match. Uz moćnu Simfoniju iz 2016. vinarije Dobravac iz Rovinja poslužio se američki striploin s krunom od pinjola i parmezana, bearmaise od smeđeg maslaca i bijele šparoge. Za kraj slatki Arbor Selection iz 2019. In Sylvis vina iz Sv. Petra u Šumi uz biskvit od pečene naranče i badema s kremom od vanilije, aromatičnim bademima s paprom i cimetom i kremom od pečene naranče. Prava eksplozija okusa.

Foto: Merlo De Graia

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.