Virtualna tura oživjela stari Plomin i njegovu kulturnu baštinu

Virtualni lik barunice Tonneti posjetitelje vodi kroz Plomin kako bi puste ulice i ruševine oživjele te posjetiteljima približile bogatu kulturnu baštinu Plomina.

Dio je to ponude koju Turistička zajednica općine Kršan, u suradnji s tvrtkom Equinox Vision, razvija kroz platformu Equinox XR. Radi se o platformi za objavu sadržaja proširene stvarnosti (AR) koja omogućuje posjetiteljima Plomina da uz pomoć virtualnog vodiča urone u svijet povijesti, legendi i lokalnih priča.

– U Equinoxu smo pronašli partnera koji nam je kroz tehnologiju proširene stvarnosti omogućio ne samo da oživimo bogatu kulturnu baštinu, već da ju pružimo na dlanu svim posjetiteljima Plomina te odvažno krenemo na put prema stvaranju novih inovativnih turističkih proizvoda, rekla je Ariana Brnetić, direktorica Turističke zajednice općine Kršan.

Suosnivač tvrtke Equinox Vision Ivan Voras ističe kako su kroz ovaj projekt posjetiteljima dali razlog više za zadržavanje na destinaciji i pokazali kako povijest, legende i lokalne priče mogu nastaviti živjeti kroz Equinox XR aplikaciju i tehnologiju proširene stvarnosti.

Obitelj barunice Tonetti vrlo je važna za povijest Plomina. Ne samo da su bili zemljoposjednici, pomorci, vlasnici brodova i jedrenjaka u Plomin luci, kapetani duge plovidbe, već je u obitelji bilo i nekoliko gradonačelnika. Priče ispričane tijekom virtualne ture povezuju važna povijesna događanja s načinom života i običajima toga vremena.

Sadržaj je dostupan na hrvatskom jeziku s dijelovima čakavskog dijalekta, tipičnog za Labinštinu i Plomin, te veneto dijalekta Talijana kojim se nekada govorilo. Baruničinu virtualnu priču uobličila je i glasom utjelovila prof. Vedrana Juričić, interpretatorica kulturne baštine i turistički vodič.

– Prošlog ljeta započela sam i s pripovjedačkim, interpretativnim tematskim šetnjama uživo u Plominu u liku contesse Tonetti, koje su posjetiteljima dostupne na upit. Tijekom ture detaljnije upoznajem ljude s bogatom baštinom ovog predivnog gradića koji je predugo bio zanemaren. Nadam se da ćete uživati u virtalnom vodiču ili interpretativnoj šetnji, a najviše u predivnom Plominu, izjavila je Vedrana Juričić, interpretatorica kulturne baštine i turistički vodič.

Svi koji imaju pametne telefone mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u Plominu skenirati postavljene QR kodove i pozvati barunicu Tonetti, virtualnog vodiča u proširenoj stvarnosti.

plomin virtualna tura

Za sudjelovanje u turi dovoljno je instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina, a svoj osobni doživljaj virtualne turističke ture korisnici aplikacije mogu kao video ili sliku podijeliti i na društvenim mrežama.

Fotografije: Turistička zajednica općine Kršan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.