Visovac – Gospin otok usred jezera čuva najmanju knjigu na svijetu

Otok Visovac, dug svega 200, a širok 150 metara, naseljen je još u 14. stoljeću. Čuva najmanju knjigu na svijetu i vrijedan primjerak basni slavnoga Ezopa iz 1487. godine. Onome tko na njega kroči na Gospu od Anđela bit će udijeljen oprost od grijeha. Tko je kuša ne zaboravlja domaću travaricu iz samostanskog vrta.

Visoki jablani koji ga okružuju prepoznatljiva su slika najpoznatije razglednice s Krke. Skoro da je nezamislivo da je nekada na tom mjestu stajala tek “bila stina” – Lapis albus što je postala Visovac.

Visovac se smjestio usred pitomog proširenja rijeke između Skradinskoga buka i Roškoga slapa. Franjevački samostan i crkva na otoku čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu u prekrasnom krajobrazu Visovačkoga jezera.

Oba sakralna objekta posvećena su Gospi Visovačkoj, a sam samostan i Majci od Milosti, pa je Visovac stoljećima odredište hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Središte štovanja Majke Božje na Visovcu je Gospina slika koju su franjevci, prema predaji, donijeli sa sobom kada su se pred turskom najezdom napustili Bosnu i pronašli novo utočište na Visovcu. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje i sam otok Visovac nazivaju Gospinim otokom.

Bogate zbirke

Riznica franjevačkog samostana Majke od Milosti na Visovcu čuva vrijedna djela, a među njima i najmanju knjigu na svijetu koja sadrži molitvu “Oče naš” na sedam jezika. Dimenzije su joj 3,5 x 3,5 milimetara, a tiskana je u Guttenbergovu muzeju u Mainzu. No osim u starim knjigama, posjetitelji u riznici mogu uživati i u razgledanju bogate arheološke zbirke, kao i zbirke povijesnog crkvenog ruha i posuđa.

Otok se u povijesnim izvorima prvi put spominje 1345. pod imenom Lapis albus (Bijela stijena), zbog osnovice od čvrstoga kamena, dok se naziv Visovac u ispravama javlja tek sto godina kasnije. Početne površine od 13 četvornih kilometara, otok je tijekom godina proširivan, pa je danas dug oko dvjesto, a širok sto pedeset metara. Unatoč izloženosti vremenskim nepogodama, Visovac je kultiviran kao samostanski vrt s brojnim dekorativnim vrstama u kojemu danas obitavaju ptice i domaće životinje, a prepoznatljiv je po vizuri visokih jablana koji okružuju otok.

Zbog izuzetne vrijednosti, otok Visovac oduvijek je privlačio brojne hodočasnike. Oni i sada organizirano hodočaste koristeći izletničke brodove Nacionalnog parka “Krka”. Do otočića Visovca može se doći s lijeve ili desne obale (Stinice ili Remetić). Vožnja brodom traje oko pet minuta, a izlet uključuje razgledavanje Visovca u trajanju od pola sata. 

Visovac možete posjetiti i organizirano izletima brodom sa Skradinskog buka i Roškog slapa. Izleti traju oko dva sata sa zadržavanjem od pola sata zbog razgledavanja otočića, franjevačkog samostana, crkve, muzeja. Izlet brodom sa Skradinskog buka do Roškog slapa (u trajanju od četiri sata) također uključuje polusatno razgledavanje Visovca.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.