Vjerovali ili ne: Ne, Dubrovnik i njegove zidine nisu sagrađene zbog “Game of Thrones”!

spot_img

Dubrovnik je turistička meka za koju danas zna cijeli svijet. Ako pitate po čemu je poznat Dubrovnik većina će odgovoriti po Dubrovačkim zidinama. S druge strane većina stranaca reći će vam kako su Dubrovnik i Dubrovačke zidine poznate po serijalu Game of Thrones. Moram priznati kako mi je nevjerojatno zvučala priča turističkog vodiča iz Dubrovnika kako su ga prekooceanski turisti pitali je li to sve sazidano za potrebe snimanja Game of Thrones.

Da, dobro ste pročitali! Turisti su pitali jesu li dubrovačke zidine nastale kao kulisa za snimanje mega popularnog serijala Game of Thrones. Pitanje za rubriku vjerovali ili ne.

Dubrovnik i Game of Thrones

Igra prijestolja originalno Game of Thrones emitirala se od 2011. do 2019. godine. Privukla je široku i iznimno aktivnu bazu obožavatelja diljem svijeta. Jedna od najvećih serija u povijesti televizije rušila je rekorde svakom novom sezonom i svakom novom epizodom. Epska priča o izdaji i plemenitosti, hrabrim junacima i bešćutnim negativcima u borbi za Željezno prijestolje prikovala je milijune ljudi za ekrane.

Velika zvijezda serija bila je i Hrvatska, u čijim su se prekrasnim gradovima i krajolicima odvijale bespoštedne bitke i kovale intrige za preuzimanje najpoželjnijeg trona na svijetu. Teško da postoji bolja kulisa od svjetskog bisera Dubrovnika za glavni grad Sedam kraljevstva. Nikakvi posebni filmski efekti nisu bili potrebni da se Stari grad pretvori u Kraljev Grudobran. Opasan moćnim zidinama, opijen vječnim ljetom i tirkiznim Jadranskim morem, Dubrovnik je punih sedam sezona za Oscara igrao ulogu grada intriga i žudnje za vladavinom i moći. 

I turistima svakako treba ispričati priču o tome kako su nastale Dubrovačke zidine. Inače jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi koje želi posjetiti svaki putnik diljem svijeta.

Ne umanjujući činjenicu kako je u svjetskoj promociji Dubrovnika i Dubrovačkih zidina upravo poznati serijal učinio jako puno i kako su najtraženije upravo turističke ture koje vode po lokacijama gdje su snimani kadrovi megapopularne serije, ispričajmo i priču o bogatoj povijesti Dubrovačkih zidina koja seže daleko prije nego je nastao Game of thrones pa i televizor. Evo malo igre znanja za ljubitelje Igre prijestolja.

Duge 1940 metara i visoke 25 metara završene su 1660. godine

Gradnja prvih utvrda započela je već u 8. stoljeću. Najintenzivnija izgradnja bila od sredine 15. do kraja 16. stoljeća. Veliki potres 1667. nije ih značajno oštetio.

Današnji opseg dubrovačkih zidina nastao je u 13. stoljeću. One se sustavno osuvremenjuju i grade do 1660. godine, kad je izgrađena posljednja utvrda, bastion sv. Stjepana na južnom dijelu zidina.

Slavne zidine su dugačke 1940 metara. Sastoje se od glavnog gradskog zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona odnosno jakih peterokutnih utvrda skošenih zidova, dvije kantonate ugaona utvrđenja, tri predziđa s nizom toreta niskih polukružnih kula skošenih zidova, tri jarka, dvije predutvrde-tvrđave, dva gradska podizna mosta i valobrana. Mjestimično zidine su visoke i do 25 metara, a glavni gradski zid s kopnene strane debljine je 4 do 6 metara, a s morske strane 1,5 do 3 metra.

Gradnja obuhvaća razdoblje od kasne romanike do baroka

Brojni znani i neznani graditelji, što domaći što strani, dali su svoj prinos izgradnji Dubrovačkih zidina. Većina ih je ostala nepoznata javnosti. Među onim poznatim imenima ističu se Paskoje Miličević, Nikifor Ranjina, Marin Držić, Župan Bunić, Miho Hranjac, Juraj Dalmatinac, Michelozzo Michelozzi iz Firence, Onofrio i Simeon della Cava, Antonio Ferramolino iz Bergama, Ivan iz Siene, Bernardin iz Parme, Marcantonio Bettacci iz Firence, Seporoso Mateucci iz Ferma i Giovanni Baptista Zanchi iz Pesara.

Organizacija obrane samog grada i njegovo vojno ustrojstvo bili su pomno osmišljeni. Svaka je tvrđava imala svog zapovjednika, biranog iz redova vlastele na rok od mjesec dana. U doba ratnih opasnosti obranu je vodio guverner oružja. Bio je to skusni profesionalac iz redova građana ili stranac te dva generala vojske birana iz redova starije vlastele. Na zidinama su bili organizirani stalna straža i nadzor. U vrijeme ratne opasnosti vojska se formirala isprva od lokalnog stanovništva, a poslije od plaćenika, takozvanih barabanata, stranaca pretežito iz sjeverne Hrvatske i Ugarske.

Svi napori i sva stoljetna nastojanja da gradske zidine budu suvremene i u skladu s modernim načinima ratovanja bili su određeni željom da se očuva sloboda, toliko puta opjevana i ovjenčana Gundulićevim stihovima: “O lijepa, o draga, o slatko slobodo… sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi ne mogu bit plata tvoj čistoj ljepoti!”

I uspijevalo je to sve do 1806. godine, kad je Napoleonova vojska okupirala Grad i zatim 1808. ukinula Dubrovačku Republiku te 1814. predala Dubrovnik Austrijskom Carstvu. Napokon je Bečkim kongresom 1815. formalno-pravno prestala postojati, a njezin je teritorij pripao Habsburškoj Monarhiji.

Prijatelji dubrovačke starine

Dubrovačke kule i zidine dobivaju tada drugu ulogu. Pregrađuju se, prigrađuju im se različiti objekti, a bilo je i pokušaja da se poruše. Prosvjedima i javnim negodovanjem Dubrovčani su to uspjeli spriječiti, ali ipak nisu mogli zaustaviti pustošenja i neprimjerene gradnje na zidinama. Osnutkom Društva prijatelja dubrovačke starine 1952. počinje sustavni rad na obnovi i vraćanju dubrovačkih gradskih zidina u izvorno stanje.

Društvo prijatelja dubrovačke starine osnovano je 12. kolovoza 1952. godine kao udruga građana s ciljem očuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite spomeničke baštine dubrovačkog područja. U to doba stanje kapitalnih spomenika nije bilo dobro, bili su zarasli i obrasli kaparama, bršljanom i smokvama. Bili su zakriti neprimjerenim zelenilom i drvećem, mjestimično su bili i nevidljivi, dok se s drevnih mira obrušavalo kamenje. Začeto ljubavlju i volonterskim radom nekolicine dubrovačkih entuzijasta, zahvaljujući vidovitosti jedne plemenite ideje, Društvo je raslo. Kako navode na svojim web stranicama stasalo je na kraju i razvilo svoju kulturnu i društvenu ulogu.

Dakle vratimo se na početak priče. Ne, Dubrovačke zidine sigurno nisu sagrađene za potrebe snimanja serijala Game of Thrones. One su ovdje od stoljeća osmog i bit će sigurno kulisa za još puno snimanja, jer njihovoj ljepoti ne odolijeva ni filmska produkcija.

Ulaznice možete kupiti online putem web shopa. Cijena ulaznica tijekom zimskih mjeseci (siječanj, veljača, studeni i prosinac) iznosi 15 eura za odrasle te 5 eura za djecu od 7 do 18 godina. Tijekom sezone cijena ulaznice je 35 eura za odrasle i 15 eura za djecu od 7 do 18 godina.

Izvor: Društvo prijatelja dubrovačke starine

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.