Vlažna staništa dobila jedinstvenu turističku signalizaciju

Povodom Svjetskog dana turizma udruge WWF Adria i Hyla predstavile su jedinstvenu turističku signalizaciju. Unatoč dobroj i ujednačenoj označenosti prirodnih bogatstava diljem Hrvatske, jedna oznaka dosad nije postojala – ona za močvarna područja, koja je jučer, na Svjetski dan turizma, svečano postavljena u Lokvi na otoku Murteru.

Lokva je jedino močvarno područje na otoku Murteru, a udruga Argonauta prije nekoliko mjeseci pokrenula je projekt čiji je cilj očuvati ovo vlažno stanište i između ostaloga privući turiste. Pokrenuta je i inicijativa da se Lokva uvrsti na popis Ramsarske konvencije zaštićenih močvarnih područja na kojem se već nalaze parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64% vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju ‘otoke unutar otoka’ i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena. To je bio i glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske, istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

Otočna vlažna staništa među najugroženijim su staništima Sredozemlja te su nekada bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke. Nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana. Tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

– U posljednje smo tri godine obilježili 150 različitih vlažnih staništa na otocima, koje planiramo očuvati kao riznice biljnog i životinjskog svijeta i podsjetnike na tradicije naših otoka. Lokalno stanovništvo, kao i domaći i strani turisti, zaslužuju uživati u uređenim lokvama na otoku Zlarinu i u Jezerima na otoku Murteru, objašnjava Jarak.

Ikona autora Tomislava Tukovića s čapljom u svom vlažnom staništu postavljena je na otocima Zlarinu i Murteru u sklopu projekta MedIsWet2 koji WWF Adria provodi u suradnji s udrugom Hyla. U narednim je mjesecima njezino postavljanje planirano i na druga vlažna staništa u Hrvatskoj.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.