Vogue poziva na istraživanje Hrvatske kroz kušanje njezinih vina

Američki Vogue otkrio je hrvatske vinorodne krajeve i svojim čitateljicama svesrdno preporuča da ih obavezno posjete ove godine.

Reportaža koju potpisuje novinarka Julia Eskins, navodi razloge zašto bi se upravo hrvatske vinske regije trebale naći na nečijem ovogodišnjem popisu mjesta za istraživanje.

Napominje kako pri pomisli na Hrvatsku vino možda nije prva stvar koja pada na pamet, no da osim tirkiznih plaža i povijesnih gradova koji su Hrvatsku učinili omiljenim ljetnim odredištem, naše agrarno bogatstvo uključuje hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline.

Članak dalje navodi kako je Hrvatska lani na prestižnom sajmu Decanter World Wine Awards zabilježila rekord od tri platinaste i 16 zlatnih medalja, što je potaknulo još veći interes za vina malih serija od kojih se većina ne izvozi, te da uz sve veći međunarodni fokus na naših 130 autohtonih sorti grožđa, zemlja konačno dobiva zasluženo priznanje kao destinacija za ljubitelje vina.

Vogue ističe ovaj procvat vinarstva, ali i novu generaciju dizajnerski naprednih hotela i modernu infrastrukturu koji olakšavaju i uljepšavaju kušanje vina i boravak u tri istaknute hrvatske vinske regije.  

Konavle

Smještena na najjužnijem dijelu Hrvatske, vinska regija Konavle udaljena je samo 30 minuta vožnje južno od Dubrovnika, no čini se da je udaljena od svijeta sa svojim slapovima, pješačkim stazama, idiličnim primorskim gradovima i obiteljskim farmama.

Prestiž ovoga kraja u proizvodnji vina učvrstila je malvazija dubrovačka, drevna sorta grožđa koju je lokalni enolog Niko Karaman spasio od izumiranja. Regija je sada dom za više od 20 proizvođača specijaliziranih za suho bijelo vino, uključujući i nagrađivanu vinariju Karaman.

Što se smještaja u konavoskom kraju tiče, Vogue apostrofira obnovljenu vilu Hotela Supetar u Cavtatu. U tom spektakularnom zdanju iz 1920-ih izgrađenom na ostacima starogrčkog naselja smjestio se elegantni boutique hotel sa 16 individualno dizajniranih soba. Tu je i namjenski vinski bar koji poslužuje odabrana konavoska vina, a terasa restorana s pogledom na cavtatsku luku pruža savršen ambijent za pijuckanje pod zvijezdama.

Pelješac

Tridesetak milja sjeverno od Dubrovnika, iz dalmatinske obale u more strši poluotok Pelješac – Meka za kamenice i vino svjetske klase. A zahvaljujući lani otvorenom Pelješkom mostu, sada je lakše doći do ove epikurejske dionice duge 40 milja, navodi Vogue, te preporuča: nakon uživanja u porciji svježih kamenica na tirkiznoj vodi Malostonskog zaljeva, valja kušati i drugi specijalitet ove regije – crno vino Plavac Mali.

Jedna od najstarijih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj, Vinarija Miloš, proizvodi ovo vino punoga okusa već više od 500 godina, a danas imaju najveći organski vinograd na poluotoku, gdje su padine toliko strme da je nemoguće koristiti strojeve i sve se mora raditi ručno.

I mnoštvo drugih obiteljskih vinarija na poluotoku osigurava kušanje bez gužve, a za one koji žele proboraviti duže, Villa Korta Katarina nudi osam luksuznih apartmana na svom raskošnom vinskom imanju uz more.

Istra

Najsjeverozapadnija hrvatska regija Istra sve se češće spominje kao “nova Toskana” zbog svojih bukoličkih valovitih brežuljaka prošaranih maslinicima, vinogradima i šumama prepunim tartufa. U Istri postoji mnoštvo obiteljskih vinarija, ali i modernih imanja poput Roxanicha i Kozlovića koja uspješno spajaju suvremeniji arhitektonski jezik s hrvatskom tradicijom.

Prošle je godine Meneghetti Wine Hotel & Winery, hotel s 40 soba ušuškan u stoljetnu kamenu zgradu, predstavio svoj vinski kompleks od 160.000 četvornih metara, koji uključuje podrum u obliku vojnog hangara inspiriran povijesnim utvrdama koje okružuju imanje i privatnu kušaonicu.

Novost na istarskoj vinskoj sceni je i Stanzia Baracija, dizajnerski napredna vila koja je smještena na 50 hektara organskih vinograda, maslinika, voćnjaka, povrtnjaka i livada koje pripadaju hrvatsko-američkoj obitelji Penavic. Ova kuća iz 19. stoljeća obnovljena je spajajući oporabljeno drvo i istarski kamen s modernim detaljima. Iako je objekt izdvojen, njegovi gosti nikada nisu daleko od akcije, jer su užurbane plaže udaljene samo 10 minuta vožnje.

Naslovna fotografija: Arhiva TP

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.