Volontiranje iz snova: Traže se njegovatelji planinskih biljaka

Pridružite nam se i okušajte se u vrtlarstvu na 1.500 metara nadmorske visine. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit radimo na obnovi botaničkog vrta i treba nam svaka pomoć koju nam možete pružiti. Nije potrebno nikakvo stručno znanje – samo dobra volja i ljubav prema prirodi, navode u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit u objavi koja je odjeknula društvenim mrežama.

Iduće pitanje koje Vam je prošlo kroz glavu je zasigurno što radi njegovatelj planinskih biljaka? Odgovor je jednostavan – zalijeva, plijevi, presađuje, obrezuje i okopava planinske biljke, šiša travu, priprema zemlju, izvlači vodu iz bunara te fotografira biljke, a svojim radom štiti biljke i obnavlja njihov fond. Radno mjesto je botanički vrt na Zavižanu te vjerujemo kako interesa neće nedostajati.

Volontiranje iz snova potrebno je u lipnju, srpnju i kolovozu, a broj potrebnih volontera je 16. Što se tiče radnog vremena radi se šest sati dnevno kroz jedan ili dva radna tjedna (ovisno o dogovoru). Volontiranje započinje u jutarnjim satima oko 8 ujutro te se prema dogovoru može odraditi u jednoj smjeni ili podijeliti u dva razdoblja s pauzom u doba najjačeg sunca.

Koje kvalitete volonter treba imati?

Boravak na preko 1500 metara nadmorske visine u društvu planinskih biljaka zahtjeva i neke uvjete pa Nacionalni park navodi kako volonteri trebaju imati zainteresiranost za biljke i prirodu. volju i strpljenje za rad u vrtu, spremnost na duži period rada u prignutom, čučećem, klečećem i sličnom položaju, ali i spremnost na izloženost jakom suncu, umjerenom vjetru te nižim temperaturama. Dobro došli su i volonteri iz stranih zemalja uvjet je da poznaju engleski jezik kako bi se sporazumjeli s djelatnicima parka.

Mogućnost volontiranja za osobe s invaliditetom

Radno mjesto volontera je pogodno i za osobe s lakšim invaliditetom (npr. gluhonijeme osobe) u slučaju da isti nije prepreka u obavljanju opisanih aktivnosti.

Foto: NP Sjeverni Velebit, izvor: Klaster Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.