Vrhunska atrakcija: Istražite Bjelovarsko-bilogorski kraj na konju

Blago brežuljkasti krajolici. Tihi potoci. Pjevom ptica omeđeni ribnjaci. Staze koje krivudaju u zaklon visoke šume. Svakim godišnjim dobom nanovo zanimljive. Bogat stol pun tradicije, vrijednim rukama stvarane, vrhunskom vinskom kapljicom okrijepljene. Svakako najbolji način za upoznati Bjelovarsko-bilogorsku županiju, najbliže prirodi, punim jedrima u zelenom moru – jest na konju.

Pitoreskni brežuljci, šume i vinogradi, polja i ribnjaci predivno su okruženje za odmor i opuštanje, a osim automobilom i pješice, obronci Bilogore mogu se istražiti i jašući na konjima.

///Bjelovarsko-bilogorska županija puna prikrivenih draži

Najistočniju županiju središnje Hrvatske, koja se prostire na obroncima Bilogore, Papuka i Moslavačke gore, možete upoznati i istražiti kroz međunarodno certificiranu konjičku stazu koja povezuje seoska turistička gospodarstva i konjičke klubove, brojna odmorišta, vinarije, izletišta, etno-kuće i druge objekte kulturne i povijesne baštine.

Bilogorska konjička turistička staza prva je međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj. To i ne čudi, jer tradicija konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju duga je i uspješna. Na Bilogorskoj konjičkoj stazi nalazi se i dvadesetak “Horses welcome” punktova.

O tradiciji, husarima, konjima gidranima

Dugu povijest konjaništva ovog prostora baštine Bjelovarski graničari – Husari 1756. Kao slikovita vojna povijesna postrojba, nastupa na brojnim manifestacijama i prigodnim događanjima u zemlji i u inozemstvu te pronosi duh tradicije i vojno-konjaničke povijesti ovih krajeva. Usko vezani i prepoznatljivi uz Bjelovarske graničare – Husare su i njihovi konji pasmine gidran. Vrlo zanimljiva i vrlo rijetka pasmina konja nastala u vrijeme Austro-ugarske monarhije na prostoru panonskog bazena.

Tom činjenicom vođeni, članovi uzgojne udruge Gidran, rade na priznanju gidrana kao hrvatske autohtone pasmine koja ima najbrojniju populaciju upravo u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Selektirana i namijenjena vojnim potrebama, pasmina u današnje doba postaje turistički vrlo zanimljiva. Izrazito atraktivnog eksterijera, isključivo alate boje, smirenog i hrabrog karaktera pouzdani su partneri u stvaranju nezaboravnog doživljaja upoznavanja Bjelovarsko-bilogorske županije na konju.

Bilogorska konjička staza nudi pregršt sadržaja

Bilo da nikad niste zajahali ili ste iskusni jahač, možete se uključiti u program istraživanje Bilogore. Nude se različiti jednodnevni i višednevni programi u kojima početnici mogu naučiti sve o konjima i naučiti jahati, a napredni jahači mogu se uputiti na nekoliko staza – od lakših i zahtjevnijih do višednevnih trekking tura.

Možete istražiti obronke Bilogore, a Bilogorska konjička staza povezuje seoska domaćinstva s bogatom gastronomskom ponudom autohtone hrane, vinarije Bilogorske vinske ceste, konjičke klubove, lovačke kuće, izletišta i brojne druge objekte u kojima možete stati, odmoriti se i uživati u blagodatima prirode i kulture. U tom vas otkrivanju prate certificirani konjički turistički vodiči koji vam pomažu i stoje vam na usluzi u novim avanturama.

Poseban je doživljaj jahati pokraj šumske ceste uz rub šume od Planinarskog doma Kamenitovac prema selu Šandrovac, gdje se nalazi park skulptura u drvetu pod nazivom “Svijetle pruge” jedina galerija drvenih skulptura na otvorenome u ovome dijelu Europe.

Na mnogim mjestima možete probati tradicionalne proizvode i razne specijalitete od kojih su domaćini najviše ponosni na sir “Bjelovarski kvargl” zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, koji se proizvodi na tradicionalan način, isključivo ručnom obradom.

Bjelovarsko-bilogorska županija po konjičkom turizmu jedinstvena u Hrvatskoj

Cijeli projekt razvoja konjičkog turizma je započeo na inicijativu zaljubljenika u konje i uzgoj konja u Bilogorskom kraju. U Bjelovarsko bilogorskoj županiji trenutno ima petnaestak aktivnih konjičkih udruga i više od tisuću registriranih konja pretežno autohtone pasmine Gidran. Tijekom 2016 godine je započela suradnja ove županije s udrugom međunarodnom asocijacijom konjičkog turizma ENGEA koja djeluje u sedam europskih zemalja i okuplja više od 30.000 članova.

Prvi su licencirali osam turističkih vodiča jahanja u Bjelovarsko bilogorskoj županiji, a sljedeće godine je osnovana podružnica ENGEA Hrvatska sa sjedištem u Velikom Trojstvu.

Paralelno je trasirana prva certificirana konjička staza u ovoj županiji u dužini od 91 kilometar. Nakon toga se pristupilo promociji konjičkog turizma na specijaliziranom sajmu u Fierracavali u Veroni, a izrađeni su i promotivni materijali. Također u suradnji s županijama iz Klastera središnje Hrvatske krenulo u projektno povezivanje tih županija putem razvoja konjičkog turizma tako da trenutno imamo gotovo 400 kilometara konjičkih staza, a tijekom 2022 godine se planira doći do 600 kilometara konjičkih staza. Ovaj specifičan turistički proizvod je dobio priznanje kroz nagradu Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma RH 2016 godine, naglašava direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak.

Konjički turizam jedan je od atrakcija Županije, no uz turističko jahanje, relativno je slabo razvijen u Hrvatskoj, iako predstavlja spoj ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i putovanjima, pa se može reći da je to stil života putem kojeg otkrivate prirodu, kulturu i baštinu turističkih mjesta. Ako ste ljubitelji konja i turizma, ovu destinaciju obavezno stavite na svoj popis.

Izvor i fotografije: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije
Naslovna fotografija: Agroturizam Na malenom brijegu

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.