VUKOVART 2020: Vrhunski umjetnici street arta oslikali Vukovar

Netom završeni Street art festival koji se protekla dva tjedna održavao u Vukovaru uspješno je promovirao Grad kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, odnosno stvaratelje novih vrijednosti. Moto četvrtog izdanja Vukovarta, odnosno luke umjetnosti bio je “Give me 5”, jer upravo je pet murala vrhunskih umjetnika ostavština koja će u budućnosti krasiti zidove na pet lokacija u Vukovaru. Ove godine sudjelovali su umjetnici iz Hrvatske (OKO, Tea Jurišić i Eugen Varzić, zatim Boogie iz Švicarske i Arsek & Erase iz Bugarske.

Unatoč koronakrizi, odnosno pandemiji koronavirusa, koja je uvelike utjecala na brojne manifestacije u Hrvatskoj, VukovART2020. uspio je ispuniti očekivanja, a Vukovar je postao sada već respektabilna galerija na otvorenom s ukupno 23 djela.

Radovi umjetnice OKO (slike, murali i instalacije ), su izlagani u galerijama i muzejima kao sto su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Victoria & Albert muzej u Londonu i e-flux u New Yorku, a njezin mural dio je službene zbirke slika Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, kao i njezin interaktivni video / zidni rad „Ne drži bijelog zeca“ za stalnu zbirku Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Rad “Equilibrium” je dio stalnog postava Glavne zgrade Centralne banke Europe u Frankfurtu.

Tea Jurišić početkom 2017. diplomirala je vizualnu umjetnost i članica je HULU (Hrvatska udruga likovnih umjetnika). Crta, slika i ilustrira, a voli istraživati nove izraze na komičan i nadrealan način. Uglavnom radi vodenom bojom i tintom na papiru. Sudjelovala je na nekoliko rezidencija i uličnih festivala poput Glo’ Art u Belgiji, Printmaking workshop Sofija u Makedoniji, Artefatto u Italiji i Trondheim Gatekunstfestival u Norveškoj. Napravila razne murale u Hrvatskoj, Italiji i Norveškoj, imala je 8 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i vani počevši od 2017. godine.

Arsek & Erase dolaze iz Bugarske. Ovaj grafiti duo postoji od početka 2000. godine. Njihova djela su primarno u području ilustracija i nadrealizma. Njihov rad je poseban zbog svježih boja, zabavnih i raznolikih likova koji su nadahnuti prirodom i okruženjem u kojem se nalaze. Djela se mogu vidjeti u Bugarskoj, kao i skoro svim glavnim gradovima Europe, te u Kini, Rusiji, Tajvanu, El Salvadoru i SAD-u.

Njemački umjetnik Boogie kao grafiti umjetnik radi od 1999. godine. Nakon što je donio odluku da bude aktivniji u svijetu društvenih medija, njegovo je ime postalo međunarodno poznatije i zapaženije. Pozivi na događaje poput ONO’UU Graffiti Festival na Tahitiju, Roskilde Festival u Copenhagenu ili Streetfire Festival u Moskvi. To je bilo vrijeme kada je Boogie postao član svjetski poznate TAD Crew. Brendovi poput Googlea, Burton snowboarda ili BMW-a cijene njegovu profesionalnost i kreativnost i uživaju surađivati ​​s njim.

Eugen Varzić izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta je nagrađivan. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima i u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, 2008. godine njegov rad pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis ) biva uvršten u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte, a ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika.

No osim street art umjetnosti, VukovART je ove godine imao i bogat prateći program koji se zbog novonastale situacije cijeli održan na otvorenom. Spomenimo predavanja Dubravka Matakovića, Domagoja Jakopovića – Ribafisha, filmove, koncerte i predstavljanja ulične hrane i craft piva, a organizirana je i panel diskusija “Street Art u Hrvatskoj” na kojoj su sudjelovali Zen Opuzen, 43 Jam i Graffiti na gradele.

VukovART 2020. je završen, no posjetitelji i dalje mogu uživati u vrhunskoj galeriji ulične umjetnosti te ostaloj bogatoj kulturnoj ponudi koju Vukovar pruža.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.