xSTatic u Splitu razbudio urbanu scenu – vrhunski graffiti oživjeli Gripe

Ni jugo ni kiša nisu imali šanse kontra vala kreative i energije koje je na Gripama i u Domu mladih producirao jedini festival urbane kulture u Splitu – xSTatic. Više od 60 graffiti umjetnika oslikalo je zidove na nekoliko lokacija na Gripama. Sivilo Gripa oživjelo je prekrasnim radovima, a jedan od posebnih graffita je svakako onaj mladog umjetnika Frane Perišića posvećen Brani – DJ Bronsonu. Posveta Brani, dug je koji je cijela scena, a i sam Split ostao dužan napraviti. 

Velika mi je čast što mi je dano povjerenje da crtam na xSTaticu, a posebno mi je drago što sam crtao DJ Bronsona za kojeg znamo koliko znači za xSTatic i urbanu kulturu u Splitu, kazao je Frane čiji rad se nalazi na površini iza košarkaškog terena na Gripama.

Domaća umjetnica Tea Jurišić na zidu pored košarkaške dvorane oslikala je najslavnije stanovnike splitskih Gripa – paunove.

– Prije par mjeseci prespavala sam kod sestre koja je živjela odmah pokraj tvrđave Gripe. U 4 ure su me iz sna trgnuli glasni krikovi s ulice, nešto slično zvuku vuvuzela. U to vrijeme sam oslikavala zid svoje srednje škole i u cik zore izlazim na ulicu i krećem u pravcu Splita 3. Paunovi su me okružili kao šarena povorka i ja sam zbunjeno zvala sestru koja je umirući od smijeha stala objašnjavati priču o paunovima na Gripama koji teroriziraju lokalno stanovništvo. Kad sam par mjeseci kasnije dobila poziv od organizatora xSTatica i skužila da je festival na Gripama shvatila sam da je došlo kao naručeno za dovesti još jednog pauna u kvart. Tako je nastao “Paunov napad” na zidu pored košarkaškog igrališta koji razbija loptu na dva dijela i hrani mladunče. Lopta ujedno asocira na logo KK Split, tako da smo sve uklopili, ističe Jurišić.

Ima tu još puno kreativnih i zanimljivih radova, pa svakako prošećite do Gripa i nađite svog favorita. Skate natjecanje održano je u prostorijama SK Kolo gdje su skateri na domaćem terenu odmjerili vještine u Game of skate natjecanju. U užarenoj atmosferi skateri su dali sve od sebe. Kao pobjednik je izašao David Mihalfi iz Mađarske, a natjecalo se 18 skatera iz Hrvatske, Austrije i Mađarske. Kroz park je tokom dana prošlo više stotina gledatelja.

Amfiteatar Doma mladih je ugostio plesni dio programa. Atraktivno natjecanje All Style Balltes u organizaciji udruge Underground Society na podij je dovelo vrhunske međunarodne plesače, ujedno i suce koji su odlučivali o najboljem plesaču. Pred brojnom poblikom odvijali su se žestoki i nabrijani plesni dueli. Do finala su na koncu došli Dedicate iz crewa 2Hot4Stage iz Srbije i Kelava iz Zagreba iz crewa Yugoslavian Bboys. Pobjedu je za nijansu odnio Dedicate.

Mankaze su poslužile za više od jednog potpunog makeovera!

– Očekivali smo da će, barem na početku, ići sporije dok se ljudi ne ‘opuste’ šišati pred svima, međutim, kako su sila prva dvojica, Klara i Marin nisu stali do ponoći! Oduševljeni su što su neki momci bili otvoreni napraviti velike promjene, tako da su čak trojica dugu kosu skratili na ‘buzz cut’. Koliko smo popratili, unutar 7 sati šišanja, ošišali smo oko 40 ljudi. Sve u svemu, doslovno smo guštali biti dio xSTatica čiji đir je sličan điru našeg salona, kaže Marija iz Mankaza.  Inače, sve prikupljene donacije od šišanja proslijedit će se Udruzi sv.Vinka Paulskog za mlade lošijeg imovinskog stanja.

Amfiteatar je iza 19 sati postao centar večernjih zbivanja. Tražilo se mjesto više za nastupe stand-up ekipe iz Splicke scene. Josip Škiljo, Ante Traviziji, Tomislav Primorc i Ivica Lazanea opet su se pokazali da pale stare, ali i nove baze

Pravo ludilo krenulo je s početkom koncertnog dijela festivala. Pred stotine mladih i onih koji se takvima osjećaju izašli su P.I.M.P., Noti Limun, Lil Bear, Rejo, Hram, Tibor i Hopo HoBeat I oduševili sve prisutne. Atmosfera je uistinu bila ekstatična, a došla je do usijanja izlaskom Frenkie-a i Ede Maajke na pozornicu. Zahvaljujući live prijenosu Aymo live-a svi koji nisu stigli na koncert mogli su ga vidjeti na Flatformu  uživo. Street basket, u organizaciji Unisporta održao se u nedjelju. Sudjelovalo je ukupno 10 ekipa, a pobjednička ekipa je AlAmo. Istovremeno, u nedjelju, graffiti umjetnici su završavali svoje radove.

xSTatic je i ove godine dokazao da kreativnost i mladost pokreću dobre vibre i pozitivne vrijednosti, ali i da je urbana kultura u Splitu itekako živa i da ima svoju publiku. 

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.