Zagreb među deset najboljih odredišta za britanske backpackere

Analizirajući više od 80 glavnih gradova, među kojima je i Zagreb, studija Cotswold Outdoor otkriva najbolja odredišta za britanske turiste s ruksakom (backpackeri). U troškove su uračunati letovi, javni prijevoz, namirnice i hosteli. U analizu su uključene i stope kriminala, brzina mobilnog interneta, broj domaćina za surfanje na kauču i dostupnost besplatnih atrakcija.

Bacpackeri vole Zagreb zbog sigurnosti i najniže cijene letova

Zagreb je rangiran kao osmo najbolje odredište za britanske putnike s ruksakom uglavnom zbog niskih cijena letova od samo 11,40 eura i niske stope kriminala, što ga čini šestim najsigurnijim gradom. Grad, prema navedenoj analizi, nudi i neke od najvećih brzina mobilnog interneta (114 Mbps).

Što se tiče prosječnih cijena hostela, u glavnom gradu Hrvatske u ponudi su opcije od 23,9 eura po noćenju, dok besplatnih atrakcija ima nešto višeg srednjeg ranga (116). Gradski izbor domaćina i hostela za surfanje na kauču također je više srednje klase, s 11 i 77 u ponudi. Zagreb ima najlošiju ocjenu za prosječne osnovne troškove namirnica (18,21 eura) i troškove javnog prijevoza (1,12 eura po putovanju).

Za usporedbu, Budimpešta je na vrhu s jednosmjernim letovima već od 11,40 eura, 64 domaćina za surfanje na kauču i hostelima po razumnim cijenama (u prosjeku 23,37 eura). U gradu se nalazi 275 besplatnih turističkih atrakcija, a javni prijevoz košta prosječno 0,62 eura po putovanju. S druge pak strane stope kriminala i brzine mobilnog interneta srednje su razine. Budimpešta je tek 33. najsigurniji glavni grad, a prosječne brzine mobilnog interneta kreću se oko oznake od 60 Mbps. Budimpešta je najlošija u svojoj trgovini osnovnim namirnicama, s prosječnom potrošnjom od 20,52 eura za osnovne namirnice poput voća, riže, jaja, kruha i mlijeka.

Što se tiče preostalih deset top destinacija, Europa nastavlja monopolizirati popis, na kojem se nalaze Varšava, Prag, Lisabon, Bukurešt i Madrid (zajedno peti), Tallin, Zagreb, Erevan i Vilnius.

Nešto za backpackere i “glampackere”

Tajlandski Bangkok ima najveći izbor hostela (992), Seul nudi 578, a Budimpešta 397. Najpovoljniji hosteli nalaze se u Katmanduu u Nepalu i Islamabadu u Pakistanu. Jedno noćenje u ova dva grada prosječno iznosi nešto manje od 6,84 eura. Ako želite odsjesti u hostelu s višom cijenom, onda su Reykjavik, Bern i Dublin najskuplji, svi imaju prosječnu cijenu boravka u hostelu veću od 50 eura po noćenju. Ako više volite surfanje na kauču Berlin je najbolji grad za otići jer je dom 335 domaćina surfanja na kauču. Slijede Pariz i Bruxelles kao drugi i treći najbolji za kauč surfere, s 292 i 121 dostupnim domaćinom.

Kada posjećujete novi grad, najbolji i najjeftiniji način istraživanja je korištenje javnog prijevoza. Zemlje koje nude najjeftinija prosječna putovanja javnim prijevozom su Colombo u Šri Lanki (0,11 eura) i Taškent u Uzbekistanu (0,12 eura). Studija dalje otkriva da Rim, Pariz i Tokio nude najviše turističkih atrakcija bez naknade. Svaka od tih destinacija sadrži preko 500 besplatnih atrakcija. Što se tiče zaštite, bilo da ste u novom gradu ili u vlastitom, nigdje nije savršeno, stoga uvijek treba biti pametan. Gradovi s najnižom stopom kriminala su Abu Dhabi, Doha i Bern.

Seul, Oslo i Doha imaju najbrže dostupne brzine mobilnog interneta. Mobilne mreže u sva tri grada pružaju prosječnu brzinu iznad 170 Mbps. To posjetiteljima omogućuje komunikaciju s voljenima ili dokumentiranje i dijeljenje svojih nevjerojatnih putovanja. Što se tiče gradova u kojima biste se mogli najviše boriti da svoje Instagram i TikTok račune održavate ažurnima; Accra, Dhaka i Kathmandu imaju najsporiju brzinu mobilnog interneta (u prosjeku ispod 15 Mbps).

Svaki dan jesti u novom restoranu san je mnogih. No ako želite dodatno uštedjeti dok putujete s ruksakom, jeftinija alternativa je kupnja osnovnih namirnica na lokalnim tržnicama i supermarketima. Na temelju popisa osnovnih potrepština, studija otkriva da Islamabad nudi najpristupačnije cijene, s prosječnom osnovnom trgovinom za 5,38 eura. Nakon pakistanske prijestolnice, Kairo je drugi najjeftiniji (6,22 eura), a New Delhi treći (7,98 eura).

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.