Zašto je Zlatna Slavonija destinacija koju nikako ne smijete zaobići

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije promovira brojne atrakcije na području Zlatne Slavonije koje govore o povijesti, kulturi, tradiciji, nasljeđu i koje će vas uvesti u neki drugi svijet i pružiti vam nezaboravno iskustvo.

Požeško-slavonska županija može se pohvaliti velikim brojem atrakcija koje će vas svojim sadržajima upoznati sa zanimljivom poviješću kultura koje su dugi niz godina naseljavali ovo područje. Neki od tih sadržaja su sakralni objekti, dvorci i utvrde, a neki vas uz pomoć moderne tehnologije vode u daleku prošlost, odnosno u vrijeme kada su ovdje boravili kitovi i morski psi.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj bliže ili dalje povijesti, zasigurno nećete ostati ravnodušni na ono što vam nudi Zlatna Slavonija. Od Požege, Kutjeva, Pleternice, Velike, Pakraca ili Lipika, Požeško-slavonska županije puna je priča i legendi koje će vas na zanimljiv način upoznati, pa čak i odvesti u prošlost ovog područja.

Ako uživate u obilasku sakralnih objekata tada je Požega pravo mjesto za vas, želite li otputovati u daleku prošlost dođite u Pleternicu ili Veliku, a za sve ljubitelje starih dvoraca ili utvrda tu su Kutjevo i Pakrac. Više o stoljetnom uzgoju lipicanske pasmine konja, ali i o izvorima ljekovite vode koji su poznati još iz rimskog doba doznajte u Lipiku, a ako ste ljubitelj aktivnog odmora i uz to želite nešto naučiti, tada je Zlatna Slavonija pravo mjesto za vas.

Sakralni objekti Požege

Katedrala sv. Terezije Avilske svojim izgledom i pojavom osvaja svakog posjetitelja. Izgradnja crkve trajala je od 1756. do 1763. godine kada je svečano posvećena, a koncem 19. stoljeća iznutra su je oslikali Mato Celestin Medović i Oton Iveković. Osnutkom Požeške biskupije 5. srpnja 1997. crkva je uzdignuta na dostojanstvo katedrale i tako postala crkvom majkom zapadne i srednje Slavonije. Tada započinje temeljita obnova i uređenje, a deset godina kasnije svečano je posvećen novi oltar i blagoslovljena obnovljena Katedrala te je tako uspostavljena u dostojanstvu koje joj pripada.

Požeški biskup Antun Škvorčević je 2004. godine osnovao Riznicu požeške Katedrale. U Riznici se nalazi više od šezdeset izložaka sakralnih predmeta. Među njima je liturgijsko posuđe s nekoliko kasno-gotičkih kaleža iz 15. i 16. stoljeća, a skupina najnovijih predmeta u Riznici, najvećim dijelom su darovi prigodom uspostave Požeške biskupije 1997. godine. Zapaženo mjesto imaju darovi pape Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja požeškom biskupu Antunu te pokloni pojedinih biskupa i svećenika.

Srednjovjekovna crkva sv. Lovre u Požegi jedan je od najstarijih spomenika gotičke sakralne baštine koji je preživio vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji (1537.-1689.). U vrijeme osmanlijske vlasti crkva je pretvorena u džamiju, da bi ubrzo nakon toga služila kao skladište za žito i tako dočekala vrijeme oslobođenja. Godine 1998. papa Ivan Pavao II. potvrdio je sv. Lovru za zaštitnika Požeške biskupije i otada je crkva sv. Lovre postala, nakon katedrale, druga crkva po važnosti u Biskupiji.

Dijecezanski muzej Požeške biskupije sastoji se od sakralne zbirke, zbirke moderne i suvremene umjetnosti, etnografske zbirke, grafičke zbirke te zbirke plaketa. Trenutačno je na trajnom muzejskom postavu izloženo oko 200 predmeta sakralne zbirke od 15. do 21. stoljeća. Zbirku moderne i suvremene umjetnosti u Dijecezanskom muzeju tvori Galerija Požeške biskupije s donacijama slika i kipova pojedinih umjetnika, a pridružena je i zbirka umjetnina biskupa msgr. Antuna Škvorčevića.

Pleternica – Interpretacijski centar Terra Panonica i Trg bećarca

Otputovati 24 milijuna godina u prošlost? Ovdje ćete poput pravih prirodnjaka – pustolova istraživati priče o drevnim, ali i sadašnjim vrstama biljaka i životinja Pleternice i Požeško-slavonske županije, koje su, baš kao i cijela Slavonija i brojne susjedne zemlje, bile prekrivene Panonskim morem. Zašto ne? Stavite VR naočale i zaronite nekadašnjim Panonskim morem! Upoznajte kita, najvećeg Slavonca tog vremena i njegovog prijatelja morskog psa. Zajedno su plivali oko obala Papuka, Psunja i Krndije. Najbrže se uči kroz multimedijalne edukacije, prezentacije i igru. Terra Panonica baš je takvo mjesto. Nekada zgrada starog kina u Pleternici, danas je suvremeni Interpretacijski centar.

Pogledajte kratki film s 2D animiranim raskošnim ilustracijama, razgledajte i stalnu izložbu o bogatom biljnom i životinjskom svijetu Požeško-slavonske županije. Nakon toga prošećite dvjema poučnim stazama s interpretacijskim pločama ili sjednite u turistički vlakić i provozajte se ovim slavonskim gradićem poznatim po Svetištu Gospe od Suza, bećarcu i Cesti ruža i vina.

Plohe Trga bećarca u Pleternici obojane su različitim bojama i simbolički imitiraju slavonska polja. Trg se pruža od istoka, gdje započinje rijekom Orljavom, do zapada gdje se plohe postepeno uzdižu i tako tvore prostor svojevrsnog amfiteatra koji motri Trg i rijeku Orljavu. Ispod tog uzdignutog dijela Trga bećarca nastat će Muzej bećarca i info centar “Svijet graševine” gdje će se bećarac, stopljen s vinom, proučavati i slaviti. Tako oblikovan prostor Trga tvori jedinstveno mjesto na svijetu gdje se moderna arhitektura spaja s tradicionalnom nematerijalnom kulturnom baštinom i lokalnim geografskim obilježjima.

Kutjevo –obnovljeni Dvorac Kutjevo i najstariji podrum u jugoistočnoj Europi

Kutjevo je poznato po gotovo osamstoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze na obroncima Krndije i proizvodnji kvalitetnih vina, danas nedaleko poznate i svjetski priznate kutjevačke graševine, sivog i bijelog pinota, traminca i rajnskog rizlinga.

Dvorac Kutjevo zaštićeni je spomenik graditeljske baštine te pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine ovog dijela Slavonije i Hrvatske. Današnji dvorac dio je nekadašnjeg isusovačkog sklopa koji se sastojao od samostanske crkve, rezidencije (kasnije dvorca) te gospodarskih zgrada i vrtova, a nastao je na ostatcima cistercitske opatije. Park je, sudeći po starosti dekorativnih vrsta drveća, podignut početkom 19. stoljeća. Zanimljivo je za spomenuti da je park zaštićeni spomenik vrtne arhitekture u kojem se nalazi nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala.

Kutjevački podrum, jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. Na ostacima cistercitske opatije Vallis Honesta de Gotho, isusovci su u 18. stoljeću izgradili impozantni barokni dvorac, a imanje je vrhunac doživjelo u vrijeme obitelji Turković. Ispod njega prostire se najstariji vinski podrum iz 1232.Bogata tradicija vinogradarstva i podrumarstva na ovome prostoru učinile su kutjevački podrum jednim od najpoznatijih vinskih središta u Hrvatskoj. U njemu se nalazi najveća bačva, a napravljena je od slavonskog hrasta. Kutjevački podrum također je poznat i po najbogatijoj arhivi u Hrvatskoj u kojoj je najstarija arhivska Graševina iz 1947. godine.

Velika – Kuća panonskog mora

Kuća Panonskog mora predstavlja posjetiteljsko-edukativni centar u Velikoj te priča jednu od najzanimljivijih geoloških priča Papuka – onu o davno nestalom Panonskom moru. Obilazak Kuće Panonskog mora koncipiran je tako da počinje uvodnom prezentacijom o životu na našem Planetu, fosilima – na koji se način sačuvaju i što nam pričaju o nekadašnjem okolišu, sa posebnim osvrtom na živi svijet Panonskog mora. Prezentacija završava igrom u pijesku obale Panonskog mora, na interaktivnom podu dvorane. U izložbeno-edukativnoj dvorani očekuje vas kombinacija interaktivnih ekrana i stvarnih izloženih fosila pronađenih na Papuku.

U sklopu suvenirnice nalazi se i edukativno zabavni dio gdje možete provjeriti svoje znanje na geokvizu, slagati puzzle sa morskim bićima na velikom interaktivnom stolu i poslati selfie sa pozadinom teme Panonskog mora. Vanjski prostor prilagođen je više odmoru, ali i svojevrsnoj provjeri znanja kroz labirint da/ ne pitalicama. Popraćen je zanimljivim skulpturama i objašnjenjima na edukativnim pločama. Također, nakon edukativnog dijela djeca mogu uživati na dječjem igralištu i odmorištu sa stolovima i klupama.

Pakrac – Kompleks kurije Janković i prva kovnica novca

Pakrac je bio poznat još u srednjem vijeku kao značajna utvrda i u njemu je 1256. godine djelovala prva kovnica novca i kovala prvi hrvatski novac – slavonski banovac, a danas posjetitelji mogu iskovati svoj primjerak. Kompleks kurije Janković središte je kulturnog i društvenog života jer se tamo nalazi Muzej grada Pakraca, Osnovna glazbena škola i Gradska vijećnica.

U Pakracu je od  1256. do 1260. radila prva kovnica novca u Hrvatskoj. Tu je nastao slavonski banovac, jedan od najljepših europskih srebrnjaka. O kvaliteti malog kovanog srebrnjaka iz Pakraca pročulo se u tadašnjem svijetu, pa se kao platežno sredstvo slavonski banovac koristio i u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Rumunjskoj. Slavonski banovac danas u Pakracu možete sami iskovati i ponijeti ga kući kao suvenir, a sve o njemu saznajte u Muzeju grada Pakraca smještenom u sklopu kompleksa kurije Janković iz 18.stoljeća.

Mali dvor Janković, danas Muzej grada Pakraca; Kurija Janković, danas osnovna glazbena škola; gospodarske zgrade, od kojih je jedna Gradska vijećnica – središta su kulturnog i političkog života grada, i najljepša kulisa za manifestacije i koncerte. Iako su na ovom području boravili samo stotinu godina, od druge polovice 18. do druge polovice 19. stoljeća, iza Jankovića ostala je iznimno bogata kulturna baština i intrigantne legende koje će vam ljubazni domaćini rado ispričati kada ih posjetite.

Lipik – ergela lipicanaca i stoljetni perivoj

Lipik svoju popularnost duguje izvorima ljekovite vode koji su poznati još iz rimskog doba, stoljetnom uzgoju konja lipicanske pasmine, te prekrasnom perivoju u Lipiku

Turistička ponuda Državne ergele Lipik će oduševiti ljubitelje životinja i prirode. Obilazak ergele sa sedamdesetak lipicanaca poseban je doživljaj. Tu možete naučiti jahati, a želite li se osjećati poput plemića koji su nekada živjeli u ovom gradu, provozajte se fijakerom po stoljetnom lipičkom perivoju i ulicom starih vila.

Palme na splitskoj rivi nisu došle iz neke egzotične zemlje, nego iz lipičkog stoljetnog perivoja, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, koji se smatra jednim od najljepših u sjevernoj Hrvatskoj. Ovo savršeno mjesto odmora i relaksacije skriva atraktivne povijesne znamenitosti među kojima je Jelkin brijeg i klupa grofice Jelke, mlade žene iz obitelji Janković, natkrivenog paviljona izvora termalne vode Antunovo vrelo, fontane i brojne vrtne ukrase. Unutar parka su Mramorne i Kamene kupke, hotel Dependence, Kurhotel, ostaci natkrivene šetnice Wandelbahn i upečatljivog Kursalona. Uživat ćete u šetnji!

Iz svega navedenog jasno je kako Zlatna Slavonija ima puno toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Kada svemu tome dodamo i bogatu eno-gastronomsku ponudu Požeško-slavonske županije dobivamo zaokruženu priču i razlog zbog kojeg ovu destinaciju nikako ne smijete zaobići.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.