Zašto se u svako doba godine lako zaljubiti u Dolomite?

spot_img

Nekoliko kilometara vožnje uskom vijugavom cestom sasvim je dovoljno za zaljubiti se u ovaj fantastičan svijet zelenih livada, bistrih jezera, rijeka i potočića, živopisnih mjesta u kojima svaka kuća izgleda kao motiv s razglednice, i vrhova koji nadmoćno vladaju regijom.

Foto: Pixabay

Dolomitske Alpe planinska su skupina u Italiji koja je 2009. proglašena UNESCO-vom svjetskom prirodnom baštinom. Na tom području se nalazi čak 21 vrh iznad 3000 metara nad morem. Najviši je smješten na Marmoladi na 3343 metra nadmorske visine i od milja je nazvan Kraljicom Dolomita.

Dolomiti su u isto vrijeme spokojni, djeluju opuštajuće, resetiraju od napetosti modernog života, ali također potiču uzbuđenje i adrenalin pomiješan s dozom straha i strahopoštovanja. Podno tih velebnih i nemilosrdnih vrhova čovjek se osjeća malenim te svoje postojanje cijeni više. U Dolomitima se naprosto osjećaš živo.

Foto: Pixabay

Skijanje

Pet tornjeva, ili kako to Talijani lijepo kažu Cinque Torri, čudesna je planinska formacija od pet stijena – jedne od posebnosti Dolomita koja fascinira posjetitelje Cortine.

Bili skijaši ili ne, jednom u životu valjalo bi upoznati ‘staru damu’ Dolomita – Cortinu D’Ampezzo. Ovaj čudesni gradić sprema se 2026. godine po drugi puta u svojoj povijesti ugostiti Zimske olimpijske igre.

Lech, Austrija
Foto: Tino Rischawy / Unsplash

Dolomiti Superski omogućuju skijanje u svih 15 regija, odnosno na 1200 km staza u srcu Dolomita. Dvanaest povezanih skijališta predstavlja jedno od napoznatijih skijaških područja na svijetu.

/// TOP 10 svjetskih skijališta: Jeste li već odlučili kamo na skijanje ove zime?

Skijaško područje sastoji se od sljedećih centara: Cortina d’Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena, Alpe di Siusi, Val di Fassa, Carezza, Arabba, Marmolada, Drei Zinnen,Val di Fieme, Obereggen, San Martino di Castrozza, Eisacktal, Alpe Lusia/San Pellegrino, Civetta.

Island, žena u snijegu
Foto: Mike Kilcoyne / Unsplash

Sjever Italije magičan je u svako doba godine

Uz mnoštvo skijaških staza na kojima možete uživati u zimskim sportovima, ovdje se ipak nudi mnogo aktivnosti nevezanih za snijeg.

Poznata kao Kraljica ili Biser Dolomita, Cortina d’Ampezzo danas je otmjeno odmaralište. Privlači avanturiste, zaljubljenike u brdski biciklizam, planinarenje i penjanje, ali i one koji traže mirnije aktivnosti – restorane s Michelinovim zvjezdicama, luksuzni shopping i glamuroznu scenu. Povrh svega, posjetiteljima nudi mnoštvo ugodnih hotela.

Foto: Pixabay

Ugodan odmor od svih avanturističkih aktivnosti u Cortini nudi Centro Storico, odnosno stari grad. Radi se o neobičnoj maloj četvrti s impresivnom arhitekturom koju vrijedi doživjeti. Kroz grad vijuga nekoliko tihih ulica sa šarmantnim trgovinama, kafićima, barovima i slastičarnicama.

Istraživanje Dolomita

S obzirom na položaj u srcu regije, iz grada polazi nekoliko spektakularnih pješačkih staza nudeći jednostavan pristup okolici. Lokalne tvrtke nude različite turističke pakete za sveobuhvatno istraživanje vrhova pokrivajući sve logističke i transportne potrebe.

Foto: Pixabay

Za naziv planina zaslužan je jedan od pionira geologije, Déodata Grateta de Dolomieua, koji je prvi opisao dolomit – kamen specifičan za ovo područje. Posjetio je ovaj kraj krajem 18. stoljeća te je, očaran kamenom, poslao uzorak na analizu. Otkrivena je do tada nepoznata karbonatna stijena nalik vapnencu koja u svom sastavu ima kalcij i magnezij.

Upravo taj tip karbonatnih stijena uzrok je karakterističnih oblika i boja zbog kojih planine ovog područja nazivaju blijedima. Zanimljivo je također da struktura Dolomita lako puca zbog čega na vrhovima možemo vidjeti toliko šiljaka.

Foto: Pixabay

Vjerovali ili ne, područje Dolomita je nekoć bilo pod morem što dokazuju brojni fosili pronađeni u stijenama. Smatra se kako je to bilo prije otprilike 250 milijuna godina.

Stručnjaci ni dan-danas nisu posve sigurni što je uzrokovalo podizanje ‘morskih grebena’ u današnje planine, no vjeruju kako je za to zaslužna katastrofa globalnih razmjera, vjerojatno sudar europske i afričke tektonske ploče.

Foto: Pixabay

Dolomiti se ubrajaju među najzanimljivije i najmističnije svjetske planine te privlače znanstvenike iz svih dijelova planeta.

Ledeni čovjek Ötzi

Ovdje je 1991. godine u ledenjaku na visini od 3200 metara pronađen danas već kultni Ötzi ili Ledeni čovjek, odnosno ledena mumija stara oko 5300 godina. Određeno vrijeme se smatralo kako je u pitanju unesrećeni alpinist, no kasnije je otkriveno da je posrijedi arheološki nalaz.

šuma, stabla, zima, snijeg, Estonija
Foto: Single.Earth / Unsplash

U početku se vjerovalo kako je Ötzi umro zbog teških vremenskih uvjeta, no istraživanja su pokazala da je stradao nasilnom smrću. Tijelo je nakon smrti vjerojatno isušio topli zrak da bi ga kasnije prekrio led. Ötzi je ostao tako prekriven sve dok oluja iz Sahare i njene čestice prašine nisu otopile led.

Uz tijelo je pronađena bakrena sjekira, prva ikada kojoj je sačuvana i drvena drška, a to vrijedi i za nož s kamenom oštricom. Pronađene su također korice za nož napravljene od bilja. Ötzi je prvi prapovijesni čovjek pronađen s očuvanom svakodnevnom odjećom i obućom, a danas ga se može vidjeti u muzeju u gradu Bolzanu.

Foto: Pixabay

U Dolomite se lako zaljubiti samo čitajući o njima, a mnogobrojne fotografije i video zapisi na internetu, gledatelje posve razoružaju. Međutim, svu snagu, ljepotu, surovost i velebnost ovih planina moguće je doživjeti tek uživo.

/// Patagonija je raj za avanturiste, a najbolje vrijeme za posjet je od studenog do ožujka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.