Zavirili smo u podmorje – Aquarium Pula čuva čak 250 vrsta živih organizama

U 130 godina staroj utvrdi Verudela, dijelu nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula, smješten je Aquarium Pula. Utvrdu danas nastanjuju stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te nekoliko vrsta iz tropskih morskih i slatkih voda kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera.

Aquarium Pula prostire se na više od 2570 četvornih metara prostora, a u 100 bazena i terarija možete vidjeti više od 250 vrsta živih organizama. Samo 2018. godine ovaj akvarij je posjetilo preko 150.000 posjetitelja i interes za sadržaj ovog Pulskog bisera podmorja je velik. Posjetili smo ga ovog vikenda i istražili zašto svi pričaju o ovom akvariju.

Objavljuje Goran Rihelj u Ponedjeljak, 22. lipnja 2020.
Članak se nastavlja ispod oglasa

Ustrajno radeći na očuvanju morskog života, akvarij je dosad pokrenuo niz originalnih projekata za zaštitu ugroženih jadranskih vrsta kao i Centar za oporavak morskih kornjača te niz edukativnih aktivnosti i radionica kroz oceanološki program “Plave škole”.

Aquarium Pula pruža jedinstvenu ponudu domaćim i stranim školskim grupama te individualnim posjetiteljima. Inače krajem travnja, stručnjaci pulskog akvarija su pomoću podvodnog drona ispitivali stanje periski na području Medulinskog zaljeva. Temperatura mora iznad 13,5 °C pravi je okidač za razmnožavanje nove vrste parazita koji je prvi put primijećen 2016. godine kod periski (Pinna nobilis) na jugu Španjolske i pretpostavlja se da ova vrsta parazita, zajedno s bakterijom Mycobacterium spp., uzrokuje masovni pomor periski u cijelom Sredozemlju.

„Promatranjem periski s broda početkom travnja 2020. oko otočića Bodulaša u Medulinskom zaljevu, uočili smo periske koje su bile otvorenije od očekivanog što je dalo naslutiti da se radi o masovnoj smrtnosti periski uzrokovanoj ovim parazitom, nažalost, naša nagađanja potvrđena su i dojavom ribara koji su u svojim mrežama uočili znatan broj uginulih periski, a tjedan dana kasnije smo na navedenom području i sami provjerili stanje periski podvodnim dronom” izjavili su predstavnici Aquriuma, a prenio je tada Eko vjesnik.

Srećom, u pulskom akvariju se trenutno čuva 300-njak periski kako bi se osigurale zdrave jedinke za buduće pokušaje mriješćenja s ciljem repopulacije vrste.

Početkom godine u Aquariumu je rođena i prva beba raže, radi se o prvoj raži koja je uopće svijet pod morem ugledala u nekom hrvatskom akvariju. Srećko, kako su ga nazvali, s obzirom da je prvi, još se ne zna do kraja niti zakonski okvir, što će biti sa Srećkom kad naraste. Broj raža kamenica na Sjevernom Jadranu teško je ustanoviti, no u posljednjih 20 godina se prepolovio, a nažalost ta vrsta nije zakonski zaštićena.

Objavljuje Goran Rihelj u Ponedjeljak, 22. lipnja 2020.

Aquarium Pula nudi kvalitetan, edukativan i interaktivan sadržaj koji je ujedno nezaboravan doživljaj za cijelu obitelj. Ako ste u Puli, svakako topla preporuka za zaviriti u fascinantan svijet podmorja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.