Iskustvo koje će pamtiti: budući kuhari Zlatne Slavonije kuhali s poznatim chefom

Kuhati s najboljima – tijekom formalnog školovanja samo rijetki dobiju ovakvu priliku. Među njima su i učenici Obrtničke škole Požega koji su u sklopu projekta “Zlatna Slavonija Eno & Gastro”, kuhali na radionicama pod mentorskom palicom poznatog chefa Branka Ognjenovića. Ovaj opsežan višegodišnji projekt, kojeg je osmislila i provodi ga Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, ove je godine usmjeren na obrazovanje budućih kuharskih kadrova kroz praktični rad s renomiranim stručnjakom.

branko ognjenović
Foto: Stiglic Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Cilj edukacija je prenijeti učenicima znanja o tradicionalnim i suvremenim tehnikama pripreme hrane koristeći lokalne namirnice poput šarana, čičoke, ječma, ali i ribe i plodova mora iz drugih dijelova Hrvatske.

Održivo ugostiteljstvo

Branko Ognjenović kaže kako je uživao u druženju s učenicima, rad s njima je inspirativan i zabavan, a ovakav tip radionica učenicima omogućuju susret s novim okusima, tehnikama i pristupima u pripremi hrane. Posebna pažnja posvećena je i ekonomiji rada u kuhinji, važnosti smanjenja otpada i iskoristivosti namirnica, što je ključno za održivost u ugostiteljstvu.

– Osim toga, učenici su imali priliku raditi s namirnicama poput junećeg i srnećeg filea, škampa i drugih specijaliteta, što im često nije dostupno u redovnoj nastavi, istaknuo je chef Ognjenović.

branko ognjenović
Foto: Stiglic Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

O ljepoti i izazovima kuharskog posla iz prve ruke

Kroz praktični rad, budući kuhari pripremali su razna jela i učili radne procese od filetiranja ribe do pečenja ribe u soli, dok su kroz razgovor i savjet sa chefom iz prve ruke saznali sve o izazovima i ljepotama kuharskog posla.

– Fokus je bio na lokalnoj tradiciji i okusima, kao i prenošenju emocija kroz hranu. Najbolje se uči kroz druženje, zabavu i praktičan rad. Tako se razvijaju vještine koje će mladim kuharima itekako biti korisne na tržištu rada. Uvjeren sam da će im ovo iskustvo ostati u dugom sjećanju kao važna odskočna daska za buduću karijeru. Sve su to divni mladi ljudi od kojih sam i ja puno toga naučio, poručuje Branko Ognjenović.

zlatna slavonija eno & gastro
Foto: Stiglic Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Znanja i vještine, temelj su razvoja autentične eno-gastro ponude

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije na ideju o edukacijama za učenike došla je na temelju razgovora s ugostiteljima i potrebama tržišta.

– Uključivanjem učenika Obrtničke škole Požega, uz podršku njihovih mentora, proširili smo fokus projekta s ciljem da mladima omogućimo neposredno iskustvo i rad s vrhunskim stručnjacima poput chefa Branka Ognjenovića. Na taj način ne samo da učimo nove generacije, već ih motiviramo da prepoznaju i valoriziraju lokalne resurse, kulturu i tradicionalne vrijednosti našeg kraja, kaže Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, dodavši kako znanja i vještine koja su stekli kroz ovaj projekt pridonose razvoju eno-gastro ponude Zlatne Slavonije i očuvanju njezinog kulturnog identiteta.

zlatna slavonija eno & gastro
Foto: Stiglic Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Podsjetimo, opsežan projekt “Zlatna Slavonije Eno & Gastro” pokrenut je prije četiri godine s ciljem podizanja kvalitete usluge ugostiteljskih objekata uz mogućnost implementacije fine dininga. U suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem na edukacijama i radionicama do sada je sudjelovalo više od 80 kuhara, konobara, sommeliera i barista, vlasnika ugostiteljskih objekata i vinarija s područja čitave županije.

logo psž i htz

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.