Choby 22 je kodno ime za čobanac u street food varijanti

spot_img

Čobanac pripremljen uz poštivanje svih metoda obrade namirnica na tradicionalan način, ali polegnut u svježe, mekano pecivo i oplemenjen svježim hrskavim kupusom i paprikom. To je Choby 22 odnosno čobanac koji se uklapa u street food ili čak fast food varijantu. Originalna autohtona tradicijska receptura upakirana na moderan način. Prihvatljiv je fast food generaciji i gastro hit ponude Požeško-slavonske županije.

choby 22, čobanac
Izvor fotografije: TZ Požeško-slavonske županije

No Slavonija nije samo Choby 22. Slavonija vas poziva da ju otkrijete na tanjuru i uživate u trenucima kada se prelijeva u čaši. Spretnosti u pravljenju hrane, svako nepce željno tradicionalnih, domaćih okusa jamči vam oznaka Okusi zlatne Slavonije koju nose odabrani ugostiteljski objekti. Kada pričamo ovom djelu Slavonije koju zbog Zlatne doline zovu zlatna, gastro priča je zanimljiva i mami mirisima i okusima.

Kako se slažu šaran i som iliti fiš paprikaš

Područje Požeško-slavonske oduvijek je bilo bogato ribom, a ribarenje dio života. Specijaliteti pravljeni od riječnih riba poput dimljenog šarana, prženog soma, smuđa i pastrve delicije su za prste polizati. Dimljena riba može biti i kratko pržena ili pečena na roštilju, a pašteta od pastrve jedan je od poznatijih namaza koji se često sprema u Požeško-slavonskoj županiji. Putevima onih koji su ga probali, odjekuje šaran na rašljama.

šaran na rašljama, zlatna slavonija, choby 22
Foto: Turistička zajednica Požeško-slavonska županija

Priča o fiš paprikašu je priča o bogatstvu okusa, bogatstvu sastojaka i znanja utkanog u pripremu, kao i o bogatstvu slavonskih rijeka i jezera. Barem dvije vrste ribe, najčešće som i šaran, nadopunjene su okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. Ovi sastojci čine jelo koje svakog oduševljava. Poslužuje se rado u svim situacijama – od obiteljskih i prijateljskih okupljanja u toplini doma, do raznih svečanosti u restoranima svjetske kvalitete. Ugrijat će vas u jesenske i zimske dane bolje nego išta drugo, a vaš proljetni ili ljetni izlet učiniti nezaboravnim.

Kulen naš svagdašnji

U pušnicama diljem ove zlatne slavonske županije, odnosno izdvojenim prostorijama namijenjenima sušenju i dimljenju mesa, Slavonci stvaraju prave slavonske specijalitete. Tamo najpoznatijem slavonskom proizvodu kulenu društvo prave slanina, kulenova seka, šunka i domaće kobasice. Kada jednom gladni razmažete mast crne slavonske svinje po friškom, domaćem slavonskom kruhu, na njega stavite ove suhomesnate specijalitete ili domaće čvarke, bit će vam jasnije zašto je ovo najslavniji ulomak slavonske gastronomske priče.

kulen požeško slavonska županija, zlatna slavonija
Foto: TZ Požeško slavonske županije

Kad stignete u Slavoniju i čujete riječ kulen, on se vjerojatno već nalazi pred vama. Serviran je s ostalim suhomesnatim specijalitetima ovoga podneblja. Bilo za doručak, kao predjelo za ručak i večeru ili međuobrok. Kulen je jednostavno uvijek tu negdje, baš kao pravi Slavonac koji se silno trudi da mu gosti ne odu gladni i neupoznati sa slavonskom tradicijskom kuhinjom i običajima. Iako se brzo naviknete na njegovu prisutnost, vatromet okusa i zadovoljnih osjećaja koji pruža u kombinaciji s domaćim sirom i domaćim slavonskim vinom svaki put je iznenađujuće iskustvo.

Slavonija nudi vrhunsku adrenalinsku priču

I tako izgleda gastro priča ovog djela Slavonije. A kada ste se dobro najeli možete kalorije potrošiti šetnjom po Papuku ili vinogradima zlatne doline. Slavonija nikoga ne ostavlja ravnodušnim i ova regija poziva na hedonizam svim čulima. Što vidjeti i kako kalorije potrošiti provjerite ovdje. Naime Psunj, Papuk, Dilj, Krndija i Požeška gora, mreža biciklističkih staza, prekrasne listopadne šume, adrenalinski park i eko kamp Duboka u Parku prirode Papuk dokaz su kako je Požeški kraj zelena destinacija bez premca. Čiste vode i neprocjenjivo blago ribnjaka, potoka i rijeka, u kombinaciji s čistim zrakom i eko-friendly infrastrukturom, privlače putnike i avanturiste koji vode računa o očuvanju okoliša i razmišljaju – zeleno.

Adrenalinski park Duboka
Foto: Turistička zajednica Požeško slavonske županije

Ako želite provesti čitav dan u prirodi onda ćete upravo u ovom dijelu Slavonije zasigurno doživjeti poseban doživljaj prirode, posebice ako imate i malo avanturističkog duha. Papuk je posebna priča i mjesto koje vam pruža brojne mogućnosti uživanja u prirodi. Njihov adut je i Adrenalinski park Duboka s umjetnim stijenama, drvenim gljivama, visećim mostovima i mrežama, letećim skateboardom i zip-lineom. Kada ovoj priči dodate vinske ceste te najstariji vinski podrum u Hrvatskoj onda znate kamo ćete idući vikend. Slavonija vas zove.

Naslovna fotografija: Choby 22, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.