Zmajeva špilja – zadivljujuće priče i mitovi otoka Brača

Od svih tih samotnih mjesta na otoku Braču, najveću je pozornost oduvijek privlačila Zmajeva špilja. Njezina posebnost je u veličanstvenoj unutrašnjosti urešenoj uklesanim reljefima – po nekima to su najvrjednija djela na otoku – a priča koju priča fascinantna je.

zmajeva špilja
Zmajeva špilja, izvor: Turistička zajednica općine Bol

Zmajeva je špilja skrivena daleko od očiju ljudi, na južnim padinama otoka Brača, iznad malog sela Murvice, u prekrasnom, još neokrnjenom tipično sredozemnom okolišu. Nalazi se na visini od 307 metara nad morem i oko jedan kilometar zapadno od najvišeg vrha otoka, Vidove gore.

Poznata je i pod nazivom Dragonjina špilja (od latinskog dragos – zmaj), a svojom veličinom, okolnim krajolikom, te posebno klesanim reljefima u svojoj unutrašnjosti doista zaslužuje osobitu pažnju. Ime je dobila po zmaju uklesanom u stijeni.

Zmajeva špilja spomenik je pećinskog samostanskog života svećenika glagoljaša iz 15. stoljeća. Kroz stoljeća je služila kao stan i svetište poljičkih glagoljaša prebjeglih pred turskom najezdom, koji su u špilji nastavili redovnički život, mireći istovremeno dvije odvojene tradicije – kršćansku i pogansku. Pretpostavlja se da su oni kasnije osnovali Pustinju Blace.

///Pustinja Blace do koje se teško dolazi posebna je atrakcija otoka Brača

bol na braču
Zmajeva špilja, izvor: Turistička zajednica općine Bol

Zmajeva špilja i vjerovanja

Sve do danas su se zadržali slavenski mitovi o vukodlacima, vilama, vješticama i morama, kao i o Orkomarinu, jednookom gigantu koji živi u pećini. U ovoj je špilji okamenjena povijest jednog prognanog naroda koji je pomirio svoju davnu pogansku vjeru s kršćanskim poimanjem svijeta.

Upravo ta kombinacija različitih vjerovanja i praznovjerja prikazana je u reljefu po kojem je pećina i dobila ime. Mnogi su znanstvenici pokušali objasniti značenje reljefa. Većina njih smatra kako sadrže elemente slavenske mitologije i kršćanske ikonografije, te se čini kako je duhovnost ljudi koji su tu boravili mirila i prožimala oba vjerovanja.

zmajeva špilja
Zmajeva špilja, izvor: Turistička zajednica općine Bol

Posjet Zmajevoj špilji moguć je samo u pratnji vodiča. Izlet traje 4 sata, a više od sata traje šetnja do same špilje. Za izlet do špilje je potrebno imati primjerenu odjeću, obuću i vodu.

Izvor fotografija: Turistička zajednica općine Bol

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.