Žminjska štuorija – besplatni vođeni obilasci otkrivaju žminjske znamenitosti

Prije devet godina po prvi puta su održani vođeni obilasci “Žminjska štuorija”, a svake se godine ovaj zanimljiv turistički doživljaj obogaćuje ponekim novim sadržajem. Tijekom ljetnih mjeseci žminjska Turistička zajednica svake srijede organizira besplatan razgled mjesta uz vodiča na engleskom jeziku.

Okupljanje je u 10 sati ispred ureda Turističke zajednice, kraj srednjovjekovne Kule. Kroz jednosatni obilazak upoznat ćete povijest Žminja i njegove stanovnike, njihove običaje i jezik, sakralnu i svjetovnu graditeljsku baštinu, uz ‘štuoriju’ (priču) o tome kako su Žminjci kroz stoljeća živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli i gdje to sve i danas možete pronaći i doživjeti.

Od Kule vas ruta vodi do Čakavske kuće i poznate žminjske šterne, a nastavlja se drevnom kamenom ulicom Štrada. Nakon obilaska Kanoničke kuće, kapele sv. Trojstva i crkve sv. Antuna, obilazak završava na mjesnom placu Zad kaštela. Tamo goste dočekuju štandovi s delicijama lokalnih proizvođača i rukotvorina: kolači slastičarnice Erman, povrće OPG-a Povratak prirodi, kobasice OPG-a Žminjski gušti te rakije i likeri destilerije Frane, OPG Silvano Bulić sa predmetima od drva i LUCIE keramika sa unikatnim ručno rađenim predmetima od keramike.

žminjska štuorija obilasci
Rakije i likeri

Uz kušanje domaćeg kruha možete pogledati i kako se pripremaju tipične lokalne tjestenine, makaruni i fuži te poslušati priču o žminjskoj kavi, naravno, uz degustaciju!

žminj
Žminjska kava

Doznat ćete i što su to Kristova kruna i Žminjski rićin! Pod jednim se imenom krije tradicijski žminjski kolač, a pod drugim replika naušnice, arheološkog nalaza sa starohrvatskog groblja u Žminju.

Žminjski rićin

Žminjska štuorija – obilasci uz brojne sadržaje

I ove godine neće nedostajati zanimljivih priča i sadržaja, ali i posebnih ponuda:

Posjet špilji Feštinsko kraljevstvo: Naučite žminjski govor u pet minuta i osvojite besplatnu ulaznicu za posjet špilji Feštinsko kraljevstvo. Žminjski govor je zaštićeno kulturno dobro, vrijedna nematerijalna baština. Nakon male škole, koja će vas zasigurno razveseliti dok pokušavate izgovoriti pomalo neobične glasove, gosti koji najbolje savladaju zadane fraze bit će nagrađeni besplatnim ulaznicama za posjet obližnjoj špilji.

Vožnja quadom: Sudionici vođenog obilaska Žminjske štuorije mogu ostvariti 50% popusta na vožnju quadom. Popust se odobrava isključivo za suvozača u vođenoj turi quadovima u organizaciji tvrtke Quad experience Istra uz kupljenu kartu za vozača po punoj cijeni.

Fotografije: Turistička zajednica općine Žminj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.