Žminjska štuorija, zbog velikog zanimanja, nastavlja se i u rujnu

Besplatni vođeni turistički obilazak Žminja koji se tijekom srpnja i kolovoza održavao svake srijede, zbog iznimne zainteresiranosti gostiju, upriličit će se i u rujnu. Žminjska štuorija će nastaviti oduševljavati i očaravati žminjske goste i turiste još dvije srijede, 7. i 14. rujna.

Popularni žminjski program, kojem se u dosadašnjih 11 izvedbi odazvalo više od 300 domaćih i stranih gostiju, tako će zaći i u posezonu. Žminjsku štuoriju je žminjska Turistička zajednica osmislila prije osam godina kao prvi takav sadržaj namijenjen turistima u Istri, a taj su primjer kasnije slijedila i mnoga druga mjesta.

Iz sezone u sezonu ovaj je program usavršavan i dopunjavan, a njegovoj današnjoj popularnosti, koja se među domaćim i stranim gostima očito vrlo uspješno prenosi usmenom predajom i društvenim mrežama, uvelike doprinosi šarm i talent vodičkinje Karle Čerljenko Bulić.

Ona gostima kroz laganu jednosatnu šetnju nadahnuto pripovijeda “štuoriju” o Žminju, o njegovoj povijesti i razvoju kao naselja, o njegovim stanovnicima te njihovim običajima i jeziku, o sakralnoj i svjetovnoj graditeljskoj baštini, o tome kako su živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli, i kako žminjski gosti sve to mogu pronaći i doživjeti u današnjici.

Ovisno o sastavu grupe, pripovijedanje se odvija na hrvatskom jeziku s vješto ubačenim sekvencama na izvornome žminjskom govoru, ili pak na izvrsnom engleskom, a za završetak ture gosti sudjeluju i u simpatičnoj nagradnoj igri kroz koju nauče nekoliko žminjskih riječi i fraza, naravno uz informaciju da je žminjski govor uvršten u UNESCO-v popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Ruta Žminjske štuorije uobičajeno započinje srijedom u 10 sati kod žminjske kule odnosno ispred turističkog ureda, i zatim obuhvaća posjet žminjskoj župnoj crkvi, kapeli Sv. Trojstva i crkvi Sv. Antuna, prolazak drevnom kamenom ulicom Štrada, obilazak poznate žminjske šterne, i završava na placu Zad kaštela.

Na pojedinim postajama obilaska goste dočekuju mjesni harmonikaši, a u završnici im se na malom “žminjskom samnju” predstavlja lokalna gastronomska i kulturna baština, od kolača, kobasica, rakija, likera, “žminjskega kafela” odnosno kave s kapljicom terana, do tradicijskog kolača Kristove krune ili replika ranosrednjovjekovnih “Žminjskih rećina” te umijeća pripreme domaćih fuža i makaruna.

Oko projekta Žminjske štuorije angažirana je cijela zajednica, a kroz njezinu se kratku ali dojmovima obilatu izvedbu gostima vješto i nenametljivo predstavljaju žminjske turističke i gastronomske manifestacije i drugi sadržaji lokalne turističke ponude.

Fotografije: Turistička zajednica općine Žminj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.